Title: Atbildības par dzīvnieku aizsardzības tiesiskais regulējums un tā piemērošana
Other Titles: Legal regulation of responsibility for animal protection and its application
Authors: Kitija Bite
Poļina Ustinova
Sociālo zinātņu fakultāte
Faculty of Social Sciences
Keywords: Dzīvnieks;dzīvnieku aizsardzība;cietsirdīga izturēšanos;dzīvnieku aizsardzības regulējums;Animal;animal protection;cruelty;regulation of animal protection
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Latvijā un arī pasaulē arvien izplatītāka kļūst ideja par to, ka dzīvnieks ir kas vairāk nekā tikai lieta, ko izmantot savām vajadzībām – uzturam, apģērbam, izklaidei. Dzīvniekus uztver kā draugus un ģimeni, ne tikai priekšmetus. Izpratnes maiņa ir saskatāma arī 2022. gada 22. septembrī pieņemtajos grozījumos Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz lauksaimniecības dzīvnieku audzēšanas un turēšanas aizliegumu, ja tās vienīgais nolūks ir kažokādu ieguve. Dzīvnieku aizsardzības likuma preambula ietver sevī nosacījumu, ka ‘’Cilvēces ētiskais pienākums ir nodrošināt visu sugu dzīvnieku labturību un aizsardzību, jo katrs īpatnis pats par sevi ir vērtība. Cilvēkam ir morāls pienākums cienīt jebkuru radību, izturēties pret dzīvniekiem ar iejutīgu sapratni un tos aizsargāt. Nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt.’’ Preambulas raksturs norāda uz vairākiem pienākumiem, proti – cienīt, aizsargāt, norāda uz aizliegumu nogalināt vai bez pamatota iemesla izturēties cietsirdīgi pret dzīvo būtni. Darba autore minēto tematu izvēlējās, jo dzīvnieka veselības un dzīvības intereses Latvijā ir nepietiekami aizsargātas balstoties uz tiesas spriedumiem, ko autore pētīs darba nodaļās.
In cases where the criminal case reaches the court, as a result, disproportionately mild punishments are applied - fine, forced labor, conditional imprisonment, but relatively rarely, the perpetrator of the crime can receive temporary imprisonment or imprisonment for one year, which means that in this field there are problems with the application of the law. Since cruelty to animals is subject to not only criminal liability, but also administrative liability, the correct classification of a criminal offense may be controversial. The author of the paper chose the mentioned topic because the interests of animal health and life are insufficiently protected in Latvia based on court rulings, which the author will study in the chapters of the work. It is important to pay more attention to the protection of animals, as well as to change society's attitude towards animals as a living being that can feel both care and injustice. Animals are subjected to various forms of abuse, neglect, exploitation and violence by humans, often for profit, entertainment or convenience.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.