Title: Fitnesa treneru zināšanas par uzturu
Other Titles: Nutritional knowledge of fitness trainers
Authors: Māra Kampara
Anastasija Kotenko
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: veselības sporta speciālists;fitnesa treneris;zināšanas par uzturu.;health sports specialist;fitness trainer;knowledge of nutrition.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums ir “ Fitnesa treneru zināšanas par uzturu”. Darba mērķis ir noskaidrot sporta fitnesa treneru zināšanas par uzturu un zināšanu ieguves avotus. Hipotēze – fitnesa treneri ar zemu zināšanu līmeni izmanto masu medijus kā informācijas avotu par uzturu. Pētījuma dizains – kvantitatīvs, aprakstošs. Pētījuma populācija – 56 sporta speciālisti/fitnesa treneri, strādājoši sporta klubos Rīgā vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Pētījuma instrumenti - lai sasniegtu pētījuma mērķi un uzdevumus, tika izmantota anketa “Abridged Nutrition for Sport Knowledge Questionnaire (ANSKQ). Rezultāti – darbā tika secināts, ka fitnesa treneriem ir labas vispārējā uztura zināšanas, bet zemas zināšanu līmenis sporta uzturā. Fitnesa treneri ar zemām vispārējām zināšanām iegūst informāciju no masu medijiem, interneta vietnēm un dažādiem blogiem 55,6% (n=6), un retāk pievēršas uztura speciālistu vai dietologu ieteikumiem 22,2% (n=2) un publikācijām zinātniskos izdevumos 11,1% (n=1), tomēr respondenti ar zemām zināšanām par sporta uzturu visbiežāk iegūst informāciju, no uztura speciālista vai dietologa ieteikumiem 55,6% (n=25) un publikācijām zinātniskos izvedumos 40,0% (n=18). Hipotēze daļēji apstiprinās. Netika konstatētas atšķirības uztura zināšanās starp tiem fitnesa treneriem, kuri sagatavo sportistu sacensībām, un tiem, kuri to nedara. Darbs satur 8 tabulas, 15 attēlus, 100 izmantotos literatūras avotus un 20 pielikumus
ABSTRACT The title of the bachelor's thesis is "Fitness Trainers' Knowledge of Nutrition." The aim of the thesis is to determine the knowledge of sports fitness trainers regarding nutrition and sources of knowledge acquisition. The hypothesis suggests that fitness trainers with a low level of knowledge use mass media as a source of information on nutrition. The research design is quantitative and descriptive. The study population consists of 56 sports specialists/fitness trainers working in sports clubs in Riga, aged 18 to 65. Research instruments – to achieve the research aim and objectives, the “Abridged Nutrition for Sport Knowledge Questionnaire (ANSKQ)” was used. Results – the study concludes that fitness trainers have good general nutritional knowledge but a low level of knowledge in sports nutrition. Fitness trainers with lower general knowledge obtain information from mass media, websites, and various blogs 55,6% (n=6), less frequently consulting recommendations from nutrition specialists or dieticians 22,2% (n=2), and publications in scientific journals 11,1% (n=1). However, respondents with lower sports nutrition knowledge more frequently obtain information from nutrition specialists or dieticians' recommendations 55,6% (n=25) and publications in scientific journals 40,0% (n=18). The hypothesis is partially confirmed. No differences in nutritional knowledge were found between fitness trainers who prepare athletes for competition and those who don't. The thesis includes 8 tables, 15 figures, 100 cited literature sources, and 20 appendices.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.