Title: Assessment of the Effects of Phthalates on the Development of Children and Adolescents
Other Titles: Ftalātu ietekmes uz bērnu un pusaudžu attīstību novērtējums
Authors: Žanna Martinsone
Tim Jonathan Winkler
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Ftalāti;ftalāti un grūtniecība;ftalāti un aptaukošanās;ftalāti un reproduktīvā veselība;ftalāti un pubertātes attīstība;ftalāti un neauglība vīriešiem;cilvēka veselība;endokrīnie disruptori;neirokognitīvā attīstība;auglība;grūtniecība;vides toksīni.;Phthalates;phthalates and pregnancy;phthalates and obesity;phthalates and reproductive health;phthalates and pubertal development;phthalates and infertility in males;human health;endocrine disruptors;neurocognitive development;fertility;pregnancy;environmental toxins.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Šis raksts ir literatūras apskats, kurā pētīta ftalātu iespējamā ietekme uz cilvēka veselību. Ftalāti ir ķīmiskas vielas, ko plaši izmanto dažādos izstrādājumos, un, tā kā tie lēni noārdās, tie rada ievērojamu risku cilvēka veselībai. Pārskata mērķis ir izprast ftalātu iespējamo negatīvo ietekmi uz dažādiem cilvēka veselības aspektiem. Pārskatā izmantoti vairāki zinātniskie žurnāli, raksti un publikācijas, tostarp metaanalīzes, eksperimentāli pētījumi, šķērsgriezuma pētījumi, kohortu pētījumi, gadījumu pētījumi un sistemātiski pārskati. Rezultāti liecina, ka ftalāti var izjaukt endokrīno sistēmu, izraisot vīriešiem samazinātu maskulinizāciju, meitenēm paātrinātu pubertāti un bērnu neirokognitīvās attīstības samazināšanos. Ftalāti ir saistīti arī ar grūtniecības zaudēšanu, endometriozi, aptaukošanos, astmu, priekšlaicīgu olnīcu mazspēju sievietēm un auglības samazināšanos un DNS anomālijām spermā vīriešiem. Var secināt, ka ftalāti rada ievērojamu risku cilvēka veselībai, un ir nepieciešami turpmāki pētījumi, lai detalizētāk izprastu ftalātu iespējamo kaitīgo ietekmi.
This article is a literature review that investigates the potential impact of phthalates on human health. Phthalates are chemicals that are widely used in various products, and because they degrade slowly, they pose a significant risk to human health. The aim of the review is to understand the possible adverse effects of phthalates on different aspects of human health. The review draws upon multiple scientific journals, articles and publications, including meta-analyses, experimental studies, cross-sectional studies, cohort studies, case studies and systematic reviews. The results show that phthalates can disrupt the endocrine system, leading to reduced masculinization in males, accelerated puberty in girls, and a reduction in neurocognitive development in children. Phthalates have also been linked to pregnancy loss, endometriosis, obesity, asthma, premature ovarian failure in women, and a reduction in fertility and DNA abnormalities in sperm in men. We can concludes that phthalates pose a significant risk to human health and further research is necessary to understand the potential adverse effects of phthalates in more detail.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.