Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-10_pd
Title: Bērnu ar invaliditāti ģimeņu dzīves kvalitāte Latvijā. Promocijas darbs
Other Titles: Quality of Life of the Families with Children with Disability in Latvia. Doctoral Thesis
Authors: Dobelniece, Signe
Millere, Jolanta
Keywords: promocijas darbs
Issue Date: 2012
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Millere, J. 2012. Bērnu ar invaliditāti ģimeņu dzīves kvalitāte Latvijā: promocijas darbs: specialitāte – socioloģija. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-10_pd
Abstract: Pētījuma mērķis ir izpētīt bērnu ar invaliditāti ģimeņu dzīves kvalitāti un to ietekmējošos faktorus, akcentējot sociālās politikas lomu dzīves kvalitātes nodrošināšanā. Darba ietvaros risinātie uzdevumi pētījuma mērķa sasniegšanai: 1. Sniegt dzīves kvalitātes teorētisku skaidrojumu socioloģisko perspektīvu kontekstā; 2. Raksturot ģimenes dzīves kvalitātes izpētes pieejas; 3. Raksturot ģimenēm sniegto atbalstu valsts politikas kontekstā; 4. Izpētīt bērnu ar invaliditāti ģimeņu dzīves apstākļus un apmierinātību ar dzīves kvalitāti to raksturojošo jomu kontekstā. Pētījuma hipotēze: sociālās politikas sniegtais atbalsts ģimenēm, kurās aug bērni ar invaliditāti, kompensē ģimeņu dzīves kvalitāti visās dzīves kvalitātes jomās. Pētījumā izmantotās metodes: aptauja, izmantojot strukturētās intervijas un normatīvo aktu analīze. Promocijas darba struktūra: Pirmā nodaļa sniedz dzīves kvalitātes teorētisku skaidrojumu, kurā ietverts dzīves kvalitātes jēdziena attīstības īss raksturojums, dzīves kvalitātes jēdziena skaidrojums, kā arī tiek atspoguļotas dzīves kvalitāti skaidrojošās pieejas socioloģijas kontekstā, un nodaļas pēdējā apakšnodaļa sniedz dzīves kvalitātes izpētes specifikas raksturojumu. Otrā nodaļa veltīta ģimenes dzīves kvalitātes izpētes specifikas atspoguļojumam, kurš ietver ģimenes dzīves kvalitātes teorētisku skaidrojumu, kā arī tiek raksturoti ģimenes dzīves kvalitātes izpētes specifiskie aspekti. Trešajā nodaļā atspoguļots valsts politikas atbalsts ģimenēm, kuras audzina bērnus ar invaliditāti, kā arī sniegts ar invaliditāti saistītu aspektu skaidrojums. Ceturtās nodaļas sākumā sniegts iepriekš veikto pētījumu analīzes atspoguļojums ģimeņu dzīves kvalitātes jomā, kam seko pētījuma metodoloģijas un izlases apraksts, kā arī pētījumā iegūto rezultātu analīze par bērnu ar invaliditāti ģimeņu dzīves kvalitāti Latvijā. Pētījumā iegūto rezultātu analīze atspoguļota atbilstoši ģimenes dzīves kvalitātes jomām. Darba sākumā izvirzītā hipotēze neapstiprinās, jo sociālās politikas ietvaros sniegtais atbalsts ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, kompensē bērnu īpašo vajadzību ietekmi uz ģimenes dzīves kvalitāti tikai materiālās labklājības jomā, savukārt sniegtais atbalsts pārējās ģimeņu dzīves kvalitātes jomās ir vai nu neatbilstošs ģimeņu vajadzībām, vai ģimenes sastopas ar dažādiem šķēršļiem paredzētā atbalsta saņemšanai. Darba apjoms ir 152 lapaspuses. Darba saturs ir veidots uz 136 bibliogrāfisko avotu bāzes, kas ietver 37 normatīvos dokumentus, 99 speciālās zinātniskās literatūras avotus, kā arī informatīvos un statistiskos avotus.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātē. Aizstāvēšana: 2012. gada 28. maijā plkst. 14.00 Rīgas Stradiņa universitātes Promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2012-10_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2012-10_Millere-Jolanta_PD.pdf20.66 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons