Title: Sieviešu informētība par iegurņa pamatnes muskulatūru stiprinošiem vingrinājumiem
Other Titles: Women's awareness about pelvic floor musculature strengthening exercises
Authors: Ailī Horna-Butkeviča
Kristiāna Tropa
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Atslēgas vārdi - grūtnieces un nedēļnieces;sieviešu informētība;iegurņa pamatnes muskulatūra;Kegel vingrinājumi.;Keywords - pregnancy and postpartum;women's awareness;pelvic floor muscles;Kegel exercises.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījuma nosaukums. Sieviešu informētība par iegurņa pamatnes muskulatūru stiprinošiem vingrinājumiem. Aktualitāte. Grūtniecība un dzemdības ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas veicina iegurņa pamatnes disfunkciju, no kurām biežākā ir urīna nesaturēšana. Lielākā daļa grūtnieču aprūpes sniedzēju šo problēmu ar grūtniecēm apspriež daudz retāk nekā citus antenatālās aprūpes jautājumus. Kā galvenais profilaktiskais pasākumu kopums iegurņa pamatnes veselības uzturēšanā ir iegurņa pamatni stiprinošie vingrinājumi, kas pazīstami kā Kegel vingrinājumi. Vairākums pieejamo pētījumu pierāda to, ka neskatoties uz vadlīnijām un zinātniski pierādītu informāciju grūtnieču zināšanas par iegurņa pamatnes muskulatūru un to stiprinošiem vingrinājumiem ir nepietiekamas. Pētījuma mērķis. Noskaidrot sieviešu informētību par iegurņa pamatnes muskulatūru stiprinošiem vingrinājumiem Hipotēze. Sieviešu informētība par iegurņa pamatnes muskulatūru stiprinošiem vingrinājumiem ir nepietiekama. Pētījuma metodoloģija. Kvantitatīvs, neeksperimentāls, šķērsgriezuma salīdzinošs pētījums, kas veikts, izmantojot darba autores veidotu anketu. Pētījumā piedalījās 152 sievietes, no kurām 70 bija grūtnieces un 82 nedēļnieces, kuras pētījuma veikšanas brīdī atradās veselības aprūpes iestādes dzemdību nodaļā. Rezultāti. Pētījumā piedalījās sievietes vecumā no 17 līdz 50 gadiem, no kurām lielāka daļa jeb 50,6% bija pirmdzemdētājas. Apkopojot sieviešu informētību, noskaidrojās, ka 44,3% grūtnieču un 53,7% nedēļnieču zināja, kas ir Kegel vingrinājumi. Augstāki informētības rādītāji bija sievietēm vecumā no 36 līdz 50 gadiem, kas ir ieguvušas augstāko izglītību un kā savu aprūpes speciālistu izvēlējušās ginekologu vai vecmāti. Kā galvenos informācijas avotus saistībā ar iegurņa pamatnes muskulatūru sievietes min pirmsdzemdību kursus, internetu un sociālos tīklus, kā arī personīgo pieredzi veselības aprūpē kā ārsti, fizioterapeiti un fitnesa treneri. Secinājumi. Darbā izvirzītā hipotēze apstiprinājās, jo pētījumā iekļauto sieviešu informētība par iegurņa pamatni stiprinošiem vingrinājumiem ir nepietiekama. Formālais raksturojums. Darbam ir 44 lapaspuses, tas ietver 2 tabulas, 28 attēlus, 37 informācijas avotus un 4 pielikumus.
Research title. Women's awareness about pelvic floor musculature strengthening exercises. Topicality. Pregnancy and childbirth are one of the main risk factors, which contributes to pelvic floor dysfunction, the most common of which is urinary incontinence. Most antenatal care providers discuss this issue with pregnant women much less than other antenatal care issues. Pelvic floor strengthening exercises, known as Kegel exercises, are the main preventive measure in maintaining pelvic floor health. Most available studies prove that, despite guidelines and scientifically proven information, pregnant women's knowledge about the pelvic floor muscles exercises is insufficient. Objective. To determine women's awareness of pelvic floor musculature strengthening exercises. Hypothesis. Women's awareness of pelvic floor musculature strengthening exercises is insufficient. Research methodology. A quantitative, non-experimental, cross-sectional comparative study conducted in a healthcare facility using an author created questionnaire. In the study participate 152 women of whom 70 were pregnant and 82 postpartum women, who were in the maternity ward. Results. Women between the ages of 17 and 50 participated in the study. Most of the respondents in 50.6% were first-time mothers. Summarizing women's awareness, it was found that 44.3% of pregnant women and 53.7% of postpartum women knew what Kegel exercises were. Higher awareness rates were among women aged 36 to 50 who have obtained higher education and have chosen a gynecologist or a midwife as their care professionals. As the main sources of information women mention antenatal classes, the internet and social networking, and personal experiences in health care as doctors, physical therapists, and fitness trainers. Conclusion. The hypothesis of this study was confirmed because the awareness of women about IPM strengthening exercises is insufficient. Formal description. The work is summarized on 44 pages and includes 2 tables, 28 figures, 37 references, and 4 attachments.
Description: Vecmāte
Midwifery
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.