Title: Latvijas iedzīvotāju attieksme pret jauno pārtiku - gaļas produktu alternatīvām
Other Titles: Attitude towards novel food meat alternatives among the population of Latvia
Authors: Inese Siksna
Kitija Krastiņa
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: ēdamie kukaiņi;faktori;gaļas alternatīvas;informētība;laboratorijā kultivēta gaļa;Latvijas iedzīvotāji;mikroaļģes;paradumi;sēnes;šķīvja princips;awareness;cultured meat;edible insects;factors;habits;healthy plateLatvian population;meat alternatives;microalgae;mushrooms
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pēdējo gadsimtu laikā būtiski ir paaugstinājušies siltumnīcas efektu izraisošo gāzu apjomi atmosfērā, par 14,5 % ir atbildīgi mājlopi. Secīgi, mājlopu audzēšana atkarīga no cilvēku gaļas patēriņa, kas ir vairāk nekā divas reizes augstāks par rekomendēto. Augstāku gaļas patēriņu var saistīt ar dažādām neinfekciju slimībām. Šī darba mērķis bija noskaidrot Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret jaunās pārtikas gaļas un tās produktu alternatīvu iekļaušanu savā ikdienas uzturā. Šajā darbā pēc Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) piedāvājuma, par alternatīvām ir izvēlēti: laboratorijā kultivēta gaļa, ēdamie kukaiņi, sēnes un mikroaļģes. Lai sasniegtu mērķi, tika veikt literatūras apskats, izmantojot atslēgvārdus PubMed datubāēi un meklētājā Google Scholar, tika izmantots Eiropas Savienības (ES) Jaunās pārtikas saraksts, lai atlasītu attiecināmos produktus, tika veikta aptauja, izmantojot Visidati.lv, iegūtie rezultāti tika apstrādāti izmantojot IBM SPSS Statistics un MS Excel. Aptuveni puse no tiem respondentiem, kuri ikdienā lieto gaļu, uzturā to iekļauj vismaz reizi dienā. Gandrīz pusei aptaujāto gaļa šķīvī aizņem trešdaļu vietas. Tikai nepilna piektdaļa respondentu zināja gan to, cik lielai daļai šķīvja jāaizņem olbaltumvielu produktiem, gan to, cik daudz gaļas jāpatērē nedēļā pēc Veselības ministrijas veselīga uztura rekomendācijām pieaugušajiem. Respondenti kopumā bija maz informēti par tādām alternatīvām kā laboratorijā kultivēta gaļa, sēnes un mikroaļģes, taču uzskatīja sevi par labi un ļoti labi informētiem par sēnēm. Visbiežāk, jautāti par vēlmi pagaršot laboratorijā kultivētu gaļu, sēnes un mikroaļģes, respondenti atzīmēja variantu “Vēlos”, taču ēdamos kukaiņus biežāk respondenti nevēlējās pagaršot nemaz. Jautāti par faktoriem, kas paaugstinātu iespējamību izvēlēties alternatīvo produktu pār tradicionālo gaļu, lielāku lomu spēlēja individuālās vēlmes, kā garša, cena un pieejamība apkārtnē, tādi sociālie faktori kā klimata krīze un ētiskie aspekti tika uzskatīti par mazāk svarīgiem. Respondenti ir pārāk maz informēti par gaļas un tās produktu jaunās pārtikas alternatīvām, taču labprāt pagaršotu laboratorijā kultivētu gaļu, sēnes un mikroaļģes.
Over the last century, the amount of gases causing the greenhouse effect in the atmosphere has increased significantly, livestock is responsible for 14.5%. Consequently, livestock farming depends on human meat consumption, which is more than twice the recommended amount. Higher meat consumption can be linked to various non-communicable diseases. The aim of this work was to find out the attitude of Latvian residents towards the inclusion of new food meat and its product alternatives in their daily diet. In this work, following the proposal of the European Food Safety Authority (EFSA), the following alternatives have been chosen: meat cultivated in the laboratory, edible insects, mushrooms and microalgae. To achieve the goal, a literature review was conducted using keywords in the PubMed database and Google Scholar, the European Union Novel Food List was used to select relevant products, a survey was conducted using Visidati.lv, the obtained results were processed using IBM SPSS Statistics and MS Excel. About half of the respondents, who use meat on a daily basis, include it in their diet at least once a day. For almost half of the respondents, meat takes up a third of the space on the plate. Only less than a fifth of the respondents knew both – what amount of the plate should be covered by protein products and how much meat should be consumed per week according to the Ministry of Health's healthy diet recommendations for adults. Respondents generally had little knowledge of alternatives such as lab-grown meat, mushrooms and microalgae, but considered themselves well and very well informed about mushrooms. Most often, when asked about the desire to taste laboratory-cultivated meat, mushrooms and microalgae, the respondents marked the option "Want to", but more often the respondents did not want to taste edible insects at all. When asked about factors that would increase the likelihood of choosing an alternative product over traditional meat, individual preferences such as taste, price and availability in the neighbourhood played a greater role, social factors such as the climate crisis and ethical aspects were considered less important. Respondents are too little informed about new food alternatives to meat and its products, but would like to try lab-grown meat, mushrooms and microalgae.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rehabilitacijas_fakultate_RFU_2023_Kitija_Krastina_043571.pdfBakalaura darbs984.54 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Bakalaura_darba_pielikumi_Krastina_RFU2019v1.pdfNoslēguma darba pielikums728.91 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.