Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorInese Siksna-
dc.contributor.authorElizabete Linde-
dc.contributor.otherRehabilitācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Rehabilitationen-UK
dc.date.accessioned2023-07-15T21:33:38Z-
dc.date.available2023-07-15T21:33:38Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/13898-
dc.descriptionUzturslv-LV
dc.descriptionNutritionen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractBakalaura darba nosaukums: Rīgas pirmsskolas vecuma bērnu ēšanas paradumi un to saistība ar uzkodu izvēli. Bakalaura darba autors: Elizabete Linde, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās studiju programmas “Uzturs” studente. Pētījuma aktualitāte: Pēdējā desmitgadē izmaiņas bērnu ēšanas paradumos, kā arī fizisko aktivitāšu nepietiekamība ir atzīti kā galvenie faktori bērnu aptaukošanās tendences straujam pieaugumam. Aptaukošanās šobrīd ir viena no nopietnākajām ar veselību saistītajām problēmām pasaulē. Augstas enerģētiskās vērtības uzkodu lietošana var būt viens no aptaukošanās attīstības riska faktoriem, taču tas, vai uzkodu ēšana tiek uzskatīta par labvēlīgu vai kaitīgu diētas papildinājumu, lielā mērā ir atkarīgs no tā, kādas produktu grupas tiek lietotas kā uzkodas un kādos apmēros. Pētījuma mērķis: Izpētīt kā četrus līdz sešus gadus vecu bērnu ēšanas paradumi ietekmē našķu un uzkodu lietošanas paradumus un izvēli viņu ikdienas uzturā. Pētījuma metodes: Kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums. Datu iegūšanai tika izmantota un analizēta bērna vienas dienas uztura dienasgrāmata, kā arī vecāku un bērna anketa. Pētījumā tika analizētas 285 bērnu (143 meitenes un 142 zēni) uztura dienasgrāmatas un anketas. Rezultāti: Bērnu vienas dienas uzturā dārzeņu patēriņš nesasniedz rekomendēto, kā arī ir vienveidīgi olbaltumvielu uzņemšanas avoti. Vairāk kā puse bērnu vienas dienas uzturā neiekļauj saldumus un cukuru. Populārākās augstas enerģijas, cukura, sāls satura uzkodas bērnu vidū ir smalkmaizītes/pīrādziņi un saldējums. Šo produktu vienas porcijas vidējā enerģētiskā vērtība nepārsniedza 15% no kopējā bērna dienā uzņemtās enerģijas daudzuma. Vecāki kā bērna uzkodu visbiežāk izvēlējās augļus un saldos našķus. Tikai piektā daļa vecāku bērna uzturā neiekļauj neveselīgas uzkodas. Tikai 5% bērnu pētījuma dienā uzturā neiekļāva uzkodas. Netika noteikta statistiski nozīmīga saistība starp augstas enerģijas, cukura, sāls satura produktu patēriņu un kopējo dienā uzņemto enerģijas daudzumu Secinājumi: Bērnu vienas dienas uzturā ir nepietiekams dārzeņu patēriņš, kā arī vienveidīgi olbaltumvielu avoti. Populārākās uzkodas bērnu vidū ir konditorejas izstrādājumi un saldējums. Vidēji viena uzkodu porcija nepārsniedz rekomendēto enerģijas daudzumu. Uzkodu patēriņš netiek saistīts ar augstāku kopējo dienā uzņemto enerģijas daudzumu. Rezultātu praktiskā pielietojamība: Veidojot uzkodu uztura rekomendācijas, būtu nepieciešams uzsvērt un atrast jaunus un bērniem tīkamus produktu pagatavošanas veidus olbaltumvielu un dārzeņu saturošu produktu izmantošanai kā uzkodu.lv-LV
dc.description.abstractThe title of the thesis: The relation of preschool childrens’ eating habits and their choice of snacks. The author of the thesis: Elizabete Linde, student of the professional bachelor’s study program “Nutrition” at the Faculty of Rehabilitation, Rīga Stradiņš University. Relevancy of the study: In the last decade the change in children’s eating habits, as well as insufficient physical activity have been admitted to be the ruling factors in the rapid rise of the tendency for children to become obese. Obesity is currently one of the most serious health-related problems in the world. High-calorie snack consumption may be one of the risk factors in the development of obesity. However, whether the consumption of snacks should be considered a positive or a negative addition to diet depends on the food groups and the volume of food consumed as snacks. Goal of the study: To study how the eating habits of children aged four to six affect their consumption and choice of snacks in their daily diet. Reaserch methods: Quantitative cross sectional study. A child’s food diary of one day, and a questionnaire filled out by the child and the child’s parents’ was used to collect and analyse the data. Total of 286 children’s (143 girls; 142 boys) food diaries and questionnaires were analysed. Results: In children’s one day’s diet there is an insufficient consumption of vegetables, as well as low variety of protein sources. More than half of the studied children do not include sweets and sugar in their diet. The most common high-calorie, sugar, salt snacks are pastries and ice-cream. The average consumed energy value of one portion of the mentioned snacks does not exceed 15% of the total consumed energy value in that day. Most parents chose fruit and sweet foods for their child’s snack. Only one fifth of the parents do not include unhealthy snacks in their child’s diet. Only 5% of children do not consume snacks in their daily diet. A statistically significant correlation was not identified between high-calorie, sugar, salt content product consumption and the total energy value consumed in a day. Findings: In children’s one day’s diet there is an insufficient consumption of vegetables, as well as low variety of protein sources. The most popular snacks amongst children are pastries and ice-cream. The average size of one snack serving does not exceed the recommended energy value. The consumption of snacks is not correlated to a higher total calorie intake in a day. The practical use of results: Future snack dietary recommendations should emphasize and find new child-friendly ways of using protein and vegetable-rich foods as snacks.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectAtslēgas vārdi: Bērnu uztura paradumilv-LV
dc.subjectuzkodaslv-LV
dc.subjectpirmsskolas vecuma bērnilv-LV
dc.subjectnašķi.lv-LV
dc.subjectChildren eating habitsen-UK
dc.subjectsnacksen-UK
dc.subjecteating habitsen-UK
dc.subjectpreschool children.en-UK
dc.titleRīgas pirmsskolas vecuma bērnu ēšanas paradumi un to saistība ar uzkodu izvēlilv-LV
dc.title.alternativeThe relation of preschool children’s eating habits to their choice of snacksen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.