Title: Linsēklu "Vilani"un kaņepju "Pūriņi" auksti spiestu eļļu salīdzinājums
Other Titles: Comparison of linseed oil. Flaxseed grown in Latvia/ flaxseed grown outside the EU
Authors: Lolita Vija Neimane
Paula Ločmele
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Atslēgas vārdi: linsēklu eļļa;kaņepju eļļa;taukskābes.;Keywords: linseed oil;hemp oil;fatty acids.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: Studiju programmu "Uzturs" un "Uzturzinātne" studentu zināšanas par linsēklu un kaņepju eļļām atbilstoši testēšanas rezultātiem. Bakalaura darba autors: Paula Ločmele, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas "Uzturs" studente. Pētījuma aktualitāte: Pēdējos gados augu izcelsmes diētas - veģetārās vai vegāniskās, ir kļuvušas arvien populārākas kā līdzeklis, lai samazinātu pārtikas patēriņa ietekmi uz vidi un veicinātu cilvēku veselību un dzīvnieku labturību. Augu izcelsmes avoti pierāda sevi kā ekonomiski, ar uzturu uzņemami un ilgtspējīgi omega-3 taukskābju avoti. Mūsdienu Rietumu diēta rada omega-6 pārsvaru un omega-3 deficītu. Tādējādi ir liels pieprasījums pēc vegāniem polinepiesātināto taukskābju avotiem, kas satur omega-3 un omega-6 taukskābes. Linsēklu eļļa ir bagāta ar omega-3 taukskābji alfa-linolēnskābi, savukārt kaņepju sēklu eļļa tiek uzskatīta par līdzsvarotu linolskābes un linolēnskābes attiecību (3:1). Pētījuma metodes: Kvantitatīvs pētījums. Laboratoriski tika izvērtētas Latvijas šķirņu linsēklu “Vilani” un kaņepju “Pūriņi” auksti spiestas, nerafinētas eļļas, nosakot to taukskābju profilu, skābes skaitli, peroksīda skaitli, taukos šķīstošos A, E vitamīnus. Tika anketēti Rīgas Stradiņa universitātes profesionālās bakalaura studiju programmas “Uzturs” un akadēmiskās maģistra studiju programmas “Uzturzinātne” studenti. Anketēšanā piedalījās 59 studenti - tiem četri vīrieši un 55 sievietes, vecumā no 19 līdz 48 gadiem. Dati tika analizēti, izmantojot programmas "Excel", “JASP 0.14.1” un “SPSS 27.0”. Rezultāti: Auksti spiestu eļļu kvalitātes rādītāji ievērojami ātrāk samazinās kaņepju eļļai nekā linsēklu eļļai, tomēr abām eļļām taukos šķīstošo A, E vitamīnu saturs ir zems. Linsēklu eļļai LA un ALA attiecība ir 2,7:1, savukārt kaņepju eļļai tā ir 1:3,5. Studenti augu eļļas uzturā izvēlas vadoties pēc uzturvērtības, taču vidēji populācijā - pēc pieejamības. Studentu vairākums apliecina, ka linsēklu eļļa satur visvairāk polinepiesātināto taukskābju, bet to, ka kaņepju eļļa satur visvairāk polinepiesātināto taukskābju, apliecināja 39% studentu. Secinājumi: Linsēklu eļļa ir oksidatīvi stabilāka, nekā kaņepju eļļa, kas nozīmē, ka to uzturā var lietot ilgāk. Studentu kritērijs, izvēloties eļļu, galvenokārt ir tās uzturvērtība. Studentu vidū vairāk zināma ir linsēklu nevis kaņepju eļļa.
Bachelor's thesis title: "Knowledge of students in the study programs 'Nutrition' and 'Nutrition Science' about linseed and hemp oils according to test results." Author of the Bachelor's thesis: Paula Ločmele, student of the professional bachelor's study program "Nutrition" at the Faculty of Rehabilitation, Rīga Stradiņš University. Relevance of the study: In recent years, plant-based diets such as vegetarian or vegan diets have become increasingly popular as a means to reduce the environmental impact of food consumption and promote human health and animal welfare. Plant-based sources have proven to be economically viable and sustainable sources of omega-3 fatty acids, which are often deficient in modern Western diets characterized by an imbalance between omega-6 and omega-3 fatty acids. There is a high demand for vegan sources of polyunsaturated fatty acids containing both omega-3 and omega-6 fatty acids. Linseed oil is rich in omega-3 fatty acid alpha-linolenic acid, while hemp seed oil is considered to have a balanced ratio of linoleic acid and alpha-linolenic acid (3:1). Research methods: Quantitative study. Cold-pressed, unrefined oils of Latvian varieties of linseed "Vilani" and hemp "Pūriņi" were laboratory-evaluated to determine their fatty acid profile, acidity, peroxide value, and fat-soluble vitamins A and E. Students from the professional bachelor's study program "Nutrition" and the academic master's study program "Nutrition Science" at Rīga Stradiņš University were surveyed. The survey involved 59 students, including four males and 55 females, ranging in age from 19 to 48 years. Data were analyzed using the software programs "Excel," "JASP 0.14.1," and "SPSS 27.0." Results: Quality indicators of cold-pressed oils decrease significantly faster in hemp oil compared to linseed oil, but both oils have low levels of fat-soluble vitamins A and E. The LA (linoleic acid) to ALA (alpha-linolenic acid) ratio in linseed oil is 1:3.5, while in hemp oil, it is 2.7:1. Students choose plant oils in their diet based on nutritional value, but on average, they prioritize availability in the general population. The majority of students acknowledge that linseed oil contains the most polyunsaturated fatty acids, while 39% of students recognized that hemp oil contains the most polyunsaturated fatty acids. Conclusions: Linseed oil is more oxidatively stable than hemp oil, which means it can be used in the diet for a longer period. The main criterion for students in choosing an oil is its nutritional value. Among students, linseed oil is more well - known than hemp oil.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.