Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAnna Lece-
dc.contributor.authorAnastasija Žerebkova-
dc.contributor.otherRehabilitācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Rehabilitationen-UK
dc.date.accessioned2023-07-15T21:33:37Z-
dc.date.available2023-07-15T21:33:37Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/13896-
dc.descriptionUzturslv-LV
dc.descriptionNutritionen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractBakalaura darba nosaukums: Antioksidatīvo īpašību noteikšana augu izcelsmes piena alternatīvajos dzērienos. Bakalaura darba autore: Anastasija Žerebkova, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas “Uzturs” studente. Pētījuma mērķis: Eksperimentāli noteikt un salīdzināt antioksidatīvo aktivitāti un kopējo polifenolu daudzumu dažādu veidu rūpnieciski ražotos augu izcelsmes piena alternatīvajos dzērienos. Pētījuma aktualitāte: Nepietiekama organisma antioksidatīvā kapacitāte rada iespēju veidoties oksidatīvajam disbalansam. Antioksidantu un citu bioaktīvo savienojumu klātbūtne augu izcelsmes dzērienos var būt saistīta ar zemāku kardiovaskulāro slimību, onkoloģijas, cukura diabēta un neirodeģeneratīvo slimību attīstības risku. Trūkst pētījumu saistībā ar antioksidatīvo īpašību un bioaktīvo savienojumu sastāva noteikšanu augu izcelsmes piena alternatīvajos dzērienos, tomēr tie tiek apskatīti kā produkti, kas varētu būt labs antioksidantu papildinājums organisma iekšējai antioksidatīvajai potencei. Pētījuma metodes: Kvantitatīvs eksperimentāls pētījums. Tika analizēti 11 Latvijas un Lietuvas veikalos pieejami rūpnieciski ražoti augu izcelsmes dzērieni no dažādām ražotājvalstīm (Beļģijas, Spānijas, Ukrainas, Lielbritānijas, Itālijas, Vācijas), tostarp dažādu veidu: sojas, auzu, Indijas riekstu, rīsu, mandeļu. Antioksidatīvās aktivitātes, kopējo polifenolu koncentrācijas, kā arī reducēšanas un lipīdu peroksidācijas inhibēšanas spējas noteikšanai ir izmantota instrumentālās analīzes metode – spektrofotometrija. Pētījumā iegūtie dati tika apstrādāti un analizēti, izmantojot Microsoft Office Excel datorprogrammu. Rezultāti un secinājumi: Lielāka antioksidatīvā aktivitāte un kopējo polifenolu koncentrācija novērota auzu dzērienam, mazāka - mandeļu dzērienam. Lielāka lipīdu peroksidācijas inhibēšanas spēja konstatēta Indijas riekstu dzērienam, auzu un rīsu dzēriens šo spēju neuzrādīja. Sojas un Indijas riekstu dzērienam novērota cieša pozitīva saistība starp antioksidatīvo aktivitāti un kopējo polifenolu koncentrāciju, bet auzu dzērienam – cieša negatīva saistība starp šiem rādītajiem. Rezultāti liek domāt, ka dzērienos, kas uzrādīja pozitīvu korelāciju starp rādītājiem, antiradikālo aktivitāti pārsvarā nodrošina polifenoli, bet dzērieni, kuriem tika atklāta negatīva saistība, iespējams, satur arī citas bioloģiski aktīvas komponentes, kurām piemīt antioksidatīvā aktivitāte.lv-LV
dc.description.abstractTitle: Determination of antioxidative properties of plant-based milk beverages. Author: Anastasija Žerebkova, student of professional bachelor’s program “Nutrition” of the Rehabilitation Faculty of Riga Stradins University. Goal: Experimentally determine and compare the antioxidative capacity and total polyphenol content in various types of industrially produced plant-based milk beverages. Topicality: Insufficient body antioxidative capacity creates potential for oxidative disbalance to occur. The presence of antioxidants and other bioactive compounds in plant-based drinks could be associated with lower cardiovascular, oncologic, diabetes mellitus and neurodegenerative disease risk. There is a lack of studies regarding antioxidative properties and bioactive compound contents in plant-based milk substitutes, yet they are viewed as products which could be an acceptable antioxidant addition to a body’s internal antioxidative potential. Methods: Quantitative experimental study. 11 industrially produced plant-based milk substitutes, available from Latvian and Lithuanian retailers but manufactured in different countries (Belgium, Spain, Ukraine, United Kingdom, Italy, Germany) and of various plant origins (soy, oats, cashews, rice, almonds), were analyzed. Antioxidative activity, total polyphenol concentration, as well as reduction and lipid peroxidation inhibitive ability were determined via an instrumental analysis method (spectrophotometry). The data obtained in the study was processed and analyzed using Microsoft Office Excel software. Results and conclusions: The highest antioxidative activity and total polyphenol concentration was observed for the oat-based milk substitute, the lowest – for the almond-based one. A higher lipid peroxidation inhibitive ability was determined in the cashew-based milk substitute, whereas oat and rice-based milk substitutes did not exhibit this ability. Soy and cashew-based milk substitutes exhibited a strong positive correlation between their antioxidative activity and the total polyphenol concentration, however, the oat-based substitute exhibited a strong negative correlation between these parameters. The results suggest that in drinks which displayed a positive correlation between these parameters, antiradical activity is comprised by polyphenols, however, drinks with a negative correlation potentially contain other biologically active components which exhibit antioxidative activity.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectaugu izcelsmes piena alternatīvie dzērienilv-LV
dc.subjectantioksidantilv-LV
dc.subjectpolifenoli.lv-LV
dc.subjectplant-based milk beveragesen-UK
dc.subjectantioxidantsen-UK
dc.subjectpolyphenols.en-UK
dc.titleAntioksidatīvo īpašību noteikšana augu izcelsmes piena alternatīvajos dzērienoslv-LV
dc.title.alternativeDetermination of antioxidative properties of plant-based milk beveragesen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.