Title: Pusaudžu ar acne vulgaris uztura paradumi un dzīves kvalitāte
Other Titles: Dietary habits and quality of life of adolescents with acne vulgaris
Authors: Māra Kampara
Jana Sipoviča
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: acne vulgaris;slimības pakāpes;diētu veidi;emocionāls stāvoklis;pusaudži;uzturs;acne vulgaris;the degrees of the disease;types of diets;emotional state;adolescents;nutrition
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Aktualitāte: Pēc PEN datubāzes no 7% līdz 95% pusaudžu ir sastopama acne vulgaris hroniska saslimšana. Tā ir saistīta ar dažāda veida izsitumiem, kas var skart ne tikai seju, bet arī dekoltē un muguras zonu. Acne vulgaris var būt par cēloni dzīves kvalitātes mazināšanai un uztura paradumu izmaiņai. Parādoties izsitumiem uz sejas, cilvēkam var būt traucēta sevis uztvere un emociju izpausme, un komunikācija ar citiem indivīdiem. Rietumu ēšanas tradīcijas, tas ir, samazināts dārzeņu, augļu patēriņš, palielināts tauku, sāls un cukura daudzums uzturā, var būt par vienu no acne vulgaris iemesliem. Bakalaura darba mērķis: Izpētīt pusaudžu ar acne vulgaris uztura paradumus un dzīves kvalitāti. Pētījuma veikšanai tika pielietots kvantitatīvs, šķērsgriezuma dizains, veicot anketēšanu, izmantojot trīs validētas anketas. Rezultāti un secinājumi: Rezultāti sniedza informāciju par respondentu uztura paradumiem un dzīves kvalitāti. Trīs validētās anketas uzrādīja, ka respondentiem ir mēreni traucēta dzīves kvalitāte. Dalībniekiem ir samazināts dārzeņu, augļu un ūdens patēriņš, balstoties uz Veselības Ministrijas ieteikumiem pusaudžiem un jauniešiem. Tika konstatēta saistība starp pilngraudu maizi un acne vulgaris simptomiem – dalībnieki, kuru pilngraudu maizi patērē vairāk, tiem ir mazāks izsitumu skaits. Nebija identificētas nekādas saistības ar pārtikas produktu grupām un lielāku acne vulgaris simptomu skaitu. Acne vulgaris simptomiem un dzīves kvalitāti ir atrasta saistība – dzīves kvalitāte mazinās, ja izsitumu skaits palielinās.
According to the PEN database, acne vulgaris is a chronic condition that affects 7% to 95% of adolescents. It is associated with various types of breakouts that can affect not only the face but also the chest and back areas. Acne vulgaris can lead to a decrease in quality of life and changes in dietary habits. When breakouts appear on the face, it can disrupt self-perception, emotional expression, and communication with others. Western dietary traditions, characterized by reduced consumption of vegetables and fruits and increased intake of fats, salt, and sugar, can be one of the causes of acne vulgaris. The aim of the bachelor thesis is to investigate the dietary habits and quality of life of adolescents with acne vulgaris. A quantitative, cross-sectional design was used to conduct the study through three validated questionnaires. Results and conclusion: The results provided information about respondent dietary habits and quality of life. Three validated questionnaires indicated that the participants had moderately impaired quality of life. The participants had reduced intake of vegetables, fruits, and water, based on the Ministry of Health recommendations for adolescents and young people. A correlation was found between whole grain bread and symptoms of acne vulgaris – respondents who consume whole grain bread have a lower number of skin eruptions. No associations were identified with food groups and increased acne vulgaris symptoms. There was a correlation between symptoms of acne vulgaris and quality of life - the quality of life decreases as the number of breakouts increases.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rehabilitacijas_fakultate_RFU_2023_Jana_Sipovica_040828.pdfBakalaura darbs1.15 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Pielikumi.pdfNoslēguma darba pielikums684.1 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.