Title: Kukaiņu (Alphitobius diaperinus (Panzer)) pulvera lietošanas uzturā ietekme uz atlieku slāpekļa savienojumu (urīnviela, kreatinīns) koncentrāciju urīnā
Other Titles: The impact of nutritional usage of insect powder (Alphitobius diaperinus (Panzer)) on concentration of residual nitrogen components (urea, creatinine) in urine
Authors: Anita Pastare
Ilga Gedrovica
Viktorija Neverovska
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: alternatīvie olbaltumvielu avoti;jauns pārtikas produkts;ēdamo kukaiņu lietošana uzturā;olbaltumvielas;urīnviela;kreatinīns;alternative protein sources;novel food product;usage of edible insects in diet;protein;urea;creatinine
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba nosaukums: Kukaiņu (Alphitobius diaperinus (Panzer)) pulvera lietošanas uzturā ietekme uz atlieku slāpekļa savienojumu (urīnviela, kreatinīns) koncentrāciju urīnā. Darba autore: Viktorija Neverovska, Rīgas Stradiņa Universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas “Uzturs” studējošā. Pētījuma aktualitāte: Tradicionālo olbaltumvielu avotu ražošana ir resursintensīva, tāpēc nav ilgtspējīga, un pieaugoša pasaules iedzīvotāju skaita dēļ aktualizējusies alternatīvu olbaltumvielu avotu, piemēram, ēdamo kukaiņu, tostarp Alphitobius diaperinus (vidējā miltumelnuļa), apzināšana un apguve. Lai arī Eiropas Savienībā A. diaperinus pulveris un pasta ir apstiprināti kā jaunā pārtika, Latvijā netiek piedāvāta pārtika ar kukaiņu piedevu, līdz ar ko nav skaidra patērētāju attieksme pret to, kā arī nav ierasts uzņemt kukaiņu izcelsmes olbaltumvielas. Pētījuma mērķis: Izstrādāt ekstrudēto pārtikas produktu ar kukaiņu pulvera piedevu; veikt izstrādātā produkta izvērtējumu; analizēt lietojuma ietekmi uz atlieku slāpekļa savienojumu (urīnviela, kreatinīns) koncentrāciju urīnā pilotpētījuma grupas dalībniekiem. Pētījuma metodes un dizains: Kvazieksperimentāls jaukta tipa pētījums. Produkta prototipu kvalitatīvais izvērtējums, sensorā novērtēšana, dalībnieku intervija ar brīvas formas jautājumiem. Urīnvielas un kreatinīna bioķīmiskā analīze vienreizējā urīna paraugā (rīta urīnā). Aprēķiniem izmantota Microsoft Excel programmatūra. Rezultāti un secinājumi: Kukaiņu pulveri iespējams integrēt ekstrudētos produktos, padarot to par olbaltumvielu avotu. Produkta prototipu lietošana uzturā rezultējas ar tendenci urīnvielas koncentrācijai urīnā paaugstināties, kreatinīna rādītājiiem paliekot praktiski nemainīgiem vai nedaudz variabliem normas robežās. Dalībnieki atzinīgi vērtē izstrādāto produkta prototipu organoleptiskās īpašības, kā arī pauž pozitīvu attieksmi pret ēdamo kukaiņu produktiem kopumā.
Title: The impact of nutritional usage of insect powder (Alphitobius diaperinus (Panzer)) on concentration of residual nitrogen components (urea, creatinine) in urine. Author: Viktorija Neverovska, student in the “Nutrition” professional bachelor’s study program of the Rehabilitation Faculty of Riga Stradins University. Topicality: The process of manufacturing conventional protein sources is resource intensive and therefore unsustainable, and the increase in world population has caused study of alternative protein sources, such as edible insects, including Alphitobius diaperinus (lesser mealworm). Even though A. diaperinus is licensed as a novel food in its powder and paste forms in the European Union, in Latvia no food with edible insect additives can be found, and therefore the attitude of consumers towards it is not known, and insect-sourced protein is not a conventional part of the local diet. Goal: Create an extruded food product containing an insect additive; perform evaluation of the created product and analyze its effect on residual nitrogen (urea, creatinine) concentration in urine of pilot study participants. Methods and design: Quasiexperimental mixed-type study. Qualitative evaluation of product prototypes, sensory evaluation, participant interviews with freeform questions. Biochemical analysis of urea and creatinine in a spot urine sample (morning urine). For calculations, Microsoft Excel software was used. Results and conclusions: Insect powder can be integrated into extruded products, making them viable sources of protein. Usage of product prototypes in the participants’ diet results in an increasing trend of urea in urine; creatinine measurements do not change or slightly vary within normal bounds. Participants approvingly rate the organoleptic properties of product prototypes and express a positive attitude towards edible insects in general.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.