Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAnna Lece-
dc.contributor.advisorAndrejs Šķesters-
dc.contributor.authorDinass Talents-
dc.contributor.otherRehabilitācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Rehabilitationen-UK
dc.date.accessioned2023-07-15T21:33:24Z-
dc.date.available2023-07-15T21:33:24Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/13875-
dc.descriptionUzturslv-LV
dc.descriptionNutritionen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractBakalaura darba nosaukums: Antioksidatīvās aktivitātes noteikšana Latvijas reģionu purvos un bioloģiskā lauksaimniecībā audzētās dzērvenēs. Bakalaura darba autors: Dinass Talents, Rīgas Stradiņa universitātes, Rehabilitācijas fakultātes, profesionālās bakalaura programmas “Uzturs” students. Pētījuma mērķis: eksperimentāli noteikt un salīdzināt antioksidatīvo aktivitāti un kopējo polifenolu koncentrāciju Latvijas reģionu purvos un bioloģiskā lauksaimniecībā audzētās dzērvenēs. Pētījuma aktualitāte: ar uzturu uzņemtie antioksidanti palīdz nodrošināt organisma aizsardzību pret oksidatīvo stresu, kas tiek saistīts ar dažādu patoloģisku stāvokļu un hronisku slimību attīstību. Dzērvenes ir Latvijā tradicionāls un plaši patērēts produkts, tostarp Latvija ir viena no lielākajām to audzētājām Eiropā. Dzērvenes ir antioksidantiem, īpaši polifenoliem bagāts produkts, kam ir novērota pozitīva ietekme uz cilvēku veselību. Pētījuma metodes: pētījums veikts Rīgas Stradiņa universitātes Bioķīmijas zinātniskajā laboratorijā. Tika analizētas piecas dažādas lielogu dzērveņu (Vaccinium macrocarpon) šķirnes no bioloģiskās lauksaimniecības un pieci purva dzērveņu (Vaccinium oxycoccos) paraugi no dažādiem Latvijas kultūrvēsturisko novadu purviem. Antioksidatīvās aktivitātes un kopējo polifenolu koncentrācijas noteikšanai izmantota instrumentālās analīzes metode – spektrofotometrija. Rezultāti un secinājumi: nedaudz lielāka DPPH radikāļa saistīšanas spēja bija purva dzērvenēm, savukārt dzelzs reducēšanas spēja – lielogu dzērvenēm, taču starp grupām nebija statistiski nozīmīgu atšķirību (p < 0,05). Polifenolu koncentrācija statistiski nozīmīgi lielāka novērota lielogu dzērvenēs. Ar augstāko antioksidatīvo aktivitāti un polifenoliem bagātākās bija Lemunyon un Kalnciema Agrā lielogu dzērvenes un purva ogas no Smiltenes un Līvāniem. Lielogu dzērvenēs noteikta statistiski nozīmīga, ļoti cieša saistība polifenolu koncentrācijai gan ar reducēšanas (rs = 0,89), gan DPPH saistīšanas spēju (rs = 0,90), savukārt purva dzērvenēs – tikai ar reducēšanas spēju (rs = 0,72). Purva dzērvenēs novērota nedaudz lielāka antocianīnu koncentrācija. Pēc vārīšanas purva dzērvenēs novērota lielāka polifenolu koncentrācija, kā arī DPPH radikāļa saistīšanas spēja, starp grupām esot statistiski nozīmīgai atšķirībai. Rezultātu praktiskā pielietojamība: lietošanai uzturā svaigā veidā, kā arī dzērveņu audzētājiem ieteicams izvēlēties polifenoliem un antioksidantiem bagātākās šķirnes – Lemunyon un Kalnciema Agrā. Dažādu produktu un ēdienu pagatavošanā, kur nepieciešams ogas vārīt, priekšroka būtu dodama purva dzērvenēm. Atslēgas vārdi: dzērvenes, Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccos, antioksidantilv-LV
dc.description.abstractTitle: Determination of antioxidant activity in cranberries grown in the swamps of Latvia’s regions and organic agriculture. Author: Dinass Talents, student of professional study programme “Nutrition”, Faculty of Rehabilitation, Riga Stradiņš university. Aim of research: to experimentally determine and compare antioxidant activity and total concentration of polyphenols in cranberries grown in the swamps of Latvia’s regions and organic agriculture. Topicality of research: dietary antioxidants help to protect the body against oxidative stress, which is associated with the development of various pathological conditions and chronic diseases. Cranberries are a traditional and widely consumed product in Latvia, besides Latvia is one of the leading producers in Europe. Cranberries are a product rich in antioxidants, especially polyphenols, which have been observed to have positive effect of human health. Methods: the study was conducted at the scientific Laboratory of Biochemistry of Riga Stradiņš university. Five different varieties of large cranberry (Vaccinium macrocarpon) from organic agriculture and five varieties of small cranberry (Vaccinium oxycoccos) from all five Latvia’s historical regions. The instrumental analysis method – spectrophotometry was carried to determine antioxidant activity and total concentration of polyphenols. Results and conclusions: the DPPH radical scavenging capacity was slightly higher in bog cranberries, while ferric reducing ability in large cranberries, but there were no statistically significant (p < 0,05) differences between groups. A statistically significantly higher concentration of polyphenols was observed in large cranberries. The highest antioxidant activity and polyphenol concentration was determined in the large cranberry cultivars – Lemunyon and Kalnciema Agrā, and small cranberries from Smiltene and Līvāni. In large cranberries a statistically significant, very close relationship was determined for the concentration of polyphenols with both – ferric reducing ability (rs = 0,89) and DPPH scavenging (rs = 0,90), while in small cranberries – only with reducing ability (rs = 0,72). A slightly higher concentration of anthocyanins was observed in bog cranberries. After boiling a statistically significantly higher concentration of polyphenols was observed in small cranberries, while DPPH scavenging capacity didn’t differ significantly between groups. Practical use of results: for fresh consumption, as well as for cranberry growers, it is recommended to choose the varieties with the richest polyphenol concentration and antioxidative activity – Lemunyon and Kalnciema Agrā. In the preparation of various products and dishes where boiling is necessary, preference should be given to small cranberries. Keywords: cranberries, Vaccinium macrocarpon, Vaccinium oxycoccus, antioxidantsen-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectdzērveneslv-LV
dc.subjectVaccinium macrocarponlv-LV
dc.subjectVaccinium oxycoccoslv-LV
dc.subjectantioksidantilv-LV
dc.subjectcranberriesen-UK
dc.subjectVaccinium macrocarponen-UK
dc.subjectVaccinium oxycoccusen-UK
dc.subjectantioxidantsen-UK
dc.titleAntioksidatīvās aktivitātes noteikšana Latvijas reģionu purvos un bioloģiskā lauksaimniecībā audzētās dzērvenēslv-LV
dc.title.alternativeDetermination of antioxidant activity in cranberries grown in the swamps of Latvia’s regions and organic agricultureen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.