Title: Praktizējošu māsu viedoklis par darba slodzes saistību ar sniegtās aprūpes kvalitāti un pacientu drošību.
Other Titles: Practicing nurses opinion about the workload coherence on the quality of care and patient’s safety.
Authors: Līga Ēriksone
Katrīna Rizuna
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Māsa;darba slodze;pacientu drošība;aprūpes kvalitāte;ietekme uz pacientu drošību;ietekme uz aprūpes kvalitāti;māsu darba slodzes faktori;Nurse;workload;patient safety;quality of care;impact on patient safety;impact on quality of care;factors of nursing workload
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbs “Praktizējošu māsu viedoklis par darba slodzes saistību ar sniegtās aprūpes kvalitāti un pacientu drošību”, autore Māszinību fakultātes 4.kursa studente Katrīna Rizuna. Bakalaura darba tēmas izvēle tika balstīta pamatojoties uz pētījumiem saistībā ar šo tēmu, papildus tam arī balstoties uz aktualitāti tieši māsu vidū. Māsām ir izšķiroša nozīme veselības veicināšanā, slimību profilaksē un primārās un sabiedrības aprūpes nodrošināšanā, taču pamatojoties uz Pasaules veselības organizācijas datiem visā pasaulē trūkst veselības darbinieku, jo īpaši māsu un vecmāšu, kas veido vairāk nekā 50 % no pašreizējā veselības aprūpes darbinieku trūkuma. (WHO, 2022). Tomēr neatbilstošais māsu piedāvājums ir radījis daudz negatīvas ietekmes uz pacienta veselības stāvokli, kā arī izaicinājumus cīņā pret slimībām un veselības uzlabošanu, kas palielina māsu darba slodzi un stresa līmeni un vēlāk noved pie māsu aprūpes kvalitātes pazemināšanās. (Tamata, Mohammadnezhad, 2023). Pētījuma mērķis: Noskaidrot praktizējošu māsu viedokli par darba slodzes saistību ar sniegtās aprūpes kvalitāti un pacientu drošību. Pētījuma hipotēze: Māsu viedoklis par darba slodzes saistību ar sniegtās aprūpes kvalitāti un pacientu drošību ir atšķirīgs un atkarīgs no māsu darba stāža. Lai veiktu pētījuma precīzu izpēti tika izvēlēts kvantitatīvs pētījums, izmantojot anketēšanas metodi. Izmantota autores veidota anketa ar 16 jautājumiem, kurā 16.jautājums ir veidots pēc Likerta skalas, kurā ir 13 apgalvojumi, kuros iespējams norādīt savu viedokli. Pētījuma dalībnieki tika atlasīti pēc iekļaušanas un izslēgšanas kritērijiem. Pētījuma realizācija gan elektroniskā formā visidati.lv, gan papīra formātā. Kopumā pētījumā piedalījās 300 respondenti. Pētījuma rezultāti liecina, ka lielāka daļa 54,3% māsu darba stāžs ir vairāk par 5 gadiem. Lielākajā daļā izteikto apgalvojumu viedokļa atšķirības starp abām grupām nav statistiski atšķirīgs. Pētījuma autore secina, ka māsu viedoklis par darba slodzes saistību ar sniegtās aprūpes kvalitāti un pacientu drošību nav atšķirīgs, kā arī nav atkarīgs no māsu darba stāža.
Bachelor's thesis "Practicing nurses' opinion on the relationship between workload and quality of care and patient safety", author Katrīna Rizuna, 4th year student of the Faculty of Nursing. The choice of the topic of the bachelor's thesis was based on research related to this topic, in addition to this, also based on the actuality about this topic. Nursing plays a central role in global health in health promotion, disease prevention and health care, but according to the World Health Organization there is a shortage of health workers, especially nurses and midwives, who account for more than 50% of the health worker shortage. (WHO, 2022). the inadequate negative supply has created many negative effects on the health status of the patient, as well as a challenging factor that increases and improves health, as well as the workload and stress level of nurses, but later leads to a decrease in the quality of nursing care. (Tamata, Mohammadnezhad, 2023). The aim of the research: Determine practicing nurses opinion about the workload coherence on the quality of care and patient’s safety. Research hypothesis: Nurses' opinion about the relationship between workload and provided quality of care and patient safety is different and depends on seniority. In order to carry out an accurate study of the research questions, a quantitative study was chosen using the questionnaire method, a questionnaire with 16 created by the author was used, in which the 16th question is made according to the Likert scale, which contains 13 statements in which it is possible to indicate your opinion. Study participants were selected according to the inclusion and exclusion criteria. Realization of the research both in electronic form visidati.lv and in paper format. The research involved 300 respondents. The results of the study show that the majority of nurses, 54.3% have more than 5 years of experience. In most of the statements made, the difference in opinion between the two groups is not statistically significant. The study concludes that nurses' opinion about the coherance between workload and provided quality of care and patient safety is not different, nor does it depend on the nurses' seniority.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.