Title: Vecāku informētība par pusaudžu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu
Other Titles: Parental awareness of adolescent vaccination against human papillomavirus
Authors: Diāna Grase
Arita Eglīte
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: cilvēka papilomas vīruss;vecāku informētība;vakcinācija.;human papillomavirus;parental awareness;adolescent;vaccination
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma “Vecāku informētība par pusaudžu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu”. Pētījums tika veikts ar mērķi noskaidrot, kāda ir vecāku informētība par pusaudžu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu. Pēc Pasaules Veselības Organizācijas datiem (PVO), dzemdes kakla vēzis ir ceturtā visbiežāk sastopamā onkoloģiskā saslimšana sievietēm visa pasaulē. Cilvēka papilomas vīruss ir visizplatītākā seksuāli transmisīvā slimība. Ar to dzīves laikā var inficēties abi dzimumi. CPV var izraisīt dzemdes, maksts un vulvas onkoloģiskās saslimšanas sievietēm; dzimumlocekļa vēzi vīriešiem; anālo vēzi gan vīriešiem, gan sievietēm; galvas un kakla, rīkles jeb orofaringeālo vēzi gan vīriešiem, gan sievietēm; anoģenitālās kārpas. Globāli visaugstākā CPV izplatība ir vērojama jauniešu vecumā (Serrano et al ,2017). Visvairāk inficētas tiek pusaugu meitenes un sievietes līdz 25 gadu vecumam (Kombe, 2020). Vakcinācijas aptvere globāli nav pietiekama, lai pasargātu sabiedrību no CPV izplatības. Vakcinācijas rādītāji pret CPV ir nepietiekami, tie ir zemāki kā citu bērnu vakcinācijas rādītāji. Viens no iemesliem ir zems zināšanu un informētības līmenis par CPV un vakcināciju. Pētījums sniedz ziņas par vecāku informētību par vakcināciju pret CPV. No iegūtajiem datiem tika secināts, ka zēnu vecākiem ir novērojams informācijas trūkums par vakcināciju pret CPV salīdzinājumā ar meiteņu vecākiem. Bakalaura darbs sastāv no pētījuma teorētiskās un praktiskās daļas, ietverot sešas nodaļas, secinājumus un pielikumus.
Research topic “Parental awareness of human papillomaviruss vaccination among adolescent ”. The study was conducted with the aim of determining parental awareness ofadolescent vaccination against human papillomavirus (HPV). According to the World Health Organisation (WHO), cervical cancer is the fourth most common cancer in women worldwide. Human papillomaviru is the most common sexualy transmitted infection. Both genders can become infected during their lifetime. HPV can cause cervical, vaginal and vulvar cancer in females; penile cancer in males; anal cancer in both genders and anogenital warts. Vaccination coverage against HPV is insufficient globally to protect society from HPV transmission. Vaccination rates are lower than other childhood vaccination. One of the main reason is lack of knowledge and awareness about HPV and vaccination. The study provides information about parental awareness of HPV vaccination. From the obtained data it was conducted that parents of boys have a lack of awareness about HPV vaccination compared to parents of girls. The bachelor’s thesis consists of a theoretical and a practical part of the study including six chapters, conclusion and annexes.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.