Title: Saldus novads kā iekļaujoša eko - sociāla kopiena jaunajām ģimenēm
Other Titles: Saldus Region as an Inclusive Eco-Social Community for New Families
Authors: Lolita Vilka
Alise Liekniņa
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Atslēgas vārdi: Eko- sociāla kopiena;ģimeņu vajadzības;iekļaujoša kopiena;jaunas ģimenes;resursi.;Key words: Eco-social community;family needs;inclusive community;new families;resources.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma ‘’Saldus novads kā iekļaujoša eko - sociāla kopiena jaunajām ģimenēm’’ ir aktuāla. Ir būtiski noskaidrot, kādi ir Saldus novada resursi, kā sociālās iekļautības raksturotāji, kā arī, kādi resursi vai aktivitātes trūkst vai neapmierina jaunās ģimenes. Tas palīdzētu noskaidrot, kādēļ tās izvēlas par dzīvesvietu Saldus novadu un kas ir iemesli, kādēļ to neizvēlas. Pētījuma rezultāti ir arī praktiski nozīmīgi sociālā darba jomas pilnveidošanai Saldus novadā. Pētījuma problēmas būtība ir, ka cilvēku iespējas piepildīt savas vajadzības, sasniegt mērķus savas personības izaugsmē, iespējas izpaust savus talantus un prasmes lielā mērā ir atkarīgs no tā, kādus resursus vai atbalstu ir iespējams saņemt no dzīves vides, kurā cilvēks dzīvo. Cilvēki, kas izjūt sevi kā daļu no kopienas, izjūt arī lielāku apmierinātību ar dzīvi. Tas, kā cilvēki ir saistīti un mijiedarbojas, piemēram, emocionāli, sociāli, ekonomiski vai kultūras līmenī, ir nozīmīgi kopienas spēka faktori. Cilvēki, kas ir vienoti kopienā, var kopīgi meklēt risinājumus dažādās kritiskās situācijās ( piemēram, dabisku vai sociāli ekonomisku faktoru radītās krīzēs), sniegt savstarpēju atbalstu. Stipra kopiena stiprina sabiedrības stabilitāti un samazina sociālo konfliktu iespējamību. Lai radītu kopības un vienotības izjūtu, izpratni un sadarbību starp kopienas locekļiem, sociālām grupām, veicinot vienlīdzības un taisnīguma principus, respektējot dažādību, svarīga ir iekļaujošas kopienas veidošana un uzturēšana. Kopienas izjūta veidojas ģimenē. Bērniem uzaugot vidē, kura ir labvēlīga augšanai un attīstībai ar bagātīgiem resursiem, stiprinās kopienas saites, veicinot kopienas ilgtspēju. Ņemot vērā iepriekš teikto šī pētījuma mērķis ir izanalizēt Saldus novadu kā eko – sociālu kopienu un dzīves vidi, un noskaidrot, kā jaunas ģimenes ar bērniem novērtē Saldus novada kā eko – sociālu kopienas resursus un dzīves vidi jaunajām ģimenēm. Bakalaura darba apjoms ir 68 lapaspuses, darbā ir 27 attēli un 2 tabulas. Darbam pievienoti 3 pielikumi un izmanto literatūras avotu saraksts.
The theme of this bachelor's thesis “Saldus region as an inclusive eco-social community for new families” is relevant. It is important to find out what ar resources of Sadus region as characteristics of social inclusion, as well as what resources or activities are missing or not satisfying for new families. This would help to find out why they choose Saldus region as their place of residence and what are the reasons why they do not choose it. The results of the study are also practically significant for the development of the field of social work in Saldus region. The content of this research problem is that people's opportunities to fulfill their needs, achieve goals in the growth of their personality, opportunities to express their talents and skills mostly depend on what resources or support it is possible to receive from the environment in which a person lives. People who feel like a part of their community also experience greater life satisfaction. How people are connected and interact, for example emotionally, socially, economically or culturally, are important factors in the strength of a community.People who are united in the community can jointly search for solutions in various critical situations (for example, crises caused by natural or socio-economic factors), provide mutual support. A strong community strengthens the stability of society and reduces the possibility of social conflicts.In order to create a sense of community and unity, understanding and cooperation between community members, social groups, promoting the principles of equality and justice, respecting diversity, it is important to create and maintain an inclusive community. A sense of community is formed in the family. When children grow up in an environment which is benefical for growth and development with abundant resources, community bonds will be strengthened, encouraging communities sustainability. Considering what was said before, the purpose of this study is to analyze Saldus region as an eco-social community and life environment, and to find out how new families with children evaluate Saldus region as an eco-social community resources and life environment for new families. The volume of the bachelor's work is 68 pages, the work contains 27 pictures and 2 tables. 3 appendices and a list of used literature sources are attached to the work.
Description: Sociālais darbs
Social work
Sociālā labklājība
Social Welfare
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.