Title: Sociālais darbs ar pilngadīgiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem jauniešiem Rīgas pašvaldībā
Other Titles: Social Work with Adult Orphans and Young People Left without Parental Care in Riga Municipality
Authors: Andris Ārgalis
Darja Ļevikina
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Bārenis;sociālā adaptācija;pilngadīgs bārenis;jaunietis;sociālais darbs;sociālās prasmes;atbalsta centrs;Orphan;social adaptation;adult orphan;young person;social work;social skills;support centre
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mūsdienās bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu problēma ir ļoti aktuāla, tajā pašā laikā maz pētīta. Pēc pilngadības sasniegšanas jebkuram jaunietim jāsāk patstāvīga dzīve, taču lielākai daļai tas sagādā lielas grūtības. Ja jaunietim no labvēlīgas ģimenes ir stabila atbalsts sistēma, tad bāreņiem vai bez vecāku gādības palikušajiem bērniem atbalsta sistēma ir ļoti zemā līmenī. Adaptācijas laikā jaunietim ir nepieciešams intensīvs un ļoti individuāls atbalsts, kas sevī ietver ne tikai emocionālu un informatīvu atbalstu, bet arī praktisku palīdzību ceļā uz patstāvību. Diemžēl Latvijā nav vienotas sistēmas strādājot ar šo mērķa grupu, kā arī vairāki pētījumi liecina par to, ka pēc pilngadības sasniegšanas jaunietis tiek ‘izmests’ patstāvīgajā dzīvē bez noteiktām zināšanām un prasmēm. Darba teorētiskajā daļā ir analizēts pilngadīgu bāreņu raksturojums, sociālās adaptācijas problēmas, kā arī bārēņi un bez vecāku gādības palikušie jaunieši tiek apskatīta kā sociālā darba mērķa grupa. Pētījuma mērķis ir izpētīt pilngadīgo bāreņu sociālās garantijas un veikt sociālā darba ar pilngadīgiem bāreņiem analīzi. Lai sasniegtu šo mērķi, tika veikts pētījums: izvirzīti 6 uzdevumi, teorētiski analizēta šī problēma un tika veikta aptauja un intervija, kā arī to analīze. Aptaujā piedalījās 158 respondenti – pētījuma bāzes klienti, vecumā no 18 līdz 24 gadiem; intervijā piedalījās 6 respondenti – pētījuma bāzes sociālie darbinieki. Darba pētnieciskā daļa atspoguļo metodoloģijas aprakstu, kā arī anketēšanas un intervēšanas datu apkopojumu, analīzi un interpretāciju. Anketa sastāvēja no 18 jautājumiem, intervija – no 8 jautājumiem, kuri palīdzēja veikt analīzi un secinājumus. Apkopojot iegūtos datus tika konstatēts, ka centra klientiem un darbiniekiem ir līdzīgs uzskats par jauniešu – pilngadīgo bāreņu – prasmēm pēc pilngadības sasniegšanas. Tika secināts, ka Jauniešu atbalsta centrā ir iespēja iegūt un attīstīt dažādas prasmes, taču joprojām daudziem mērķa grupas jauniešiem ir problēmas dažādu prasmju apgūšana, piemēram, budžeta plānošanas prasme, komunikācijas prasme, ikdienas lietu veikšana.
Nowadays, the problem of orphans and children left without parental care is a current problem, but at the same time little research has been done. After reaching the age of majority, any young person must start living independently, but for most of them it is very difficult. If a young person from a wealthy family has a stable support system, then the support system for orphans or children left without parental care is very low. During the adaptation, the young person needs intensive and very individual support, which includes not only emotional and informative support, but also practical help on the way to independence. Unfortunately, Latvia doesn’t have a unified system for working with this target group, as well as several studies show that after reaching the age of majority, a young person is 'thrown out' into independent life without certain knowledge and skills. The aim of the research is to study the social guarantees of adult orphans and to perform an analysis of social work with adult orphans. To achieve this goal, a study was carried out: 6 tasks were set, this problem was theoretically analysed, a survey and an interview was performed, as well as their analysis. 158 respondents took part in the survey – clients of the research base, aged 18 to 24 years; 6 respondents participated in the interview – the research-based social workers. The theoretical part of the work analyses the characteristics of adult orphans, problems of social adaptation, as well as the target group is considered as an object of social work. The research part of the work reflects the description of the methodology, as well as the collection, analysis and interpretation of questionnaire and interview data. The questionnaire consisted of 18 questions, the interview consisted of 8 questions, which helped to analysis and come to conclusions. Summarizing the obtained data, it was found that the clients and employees of the center have a similar opinion about the skills of young people - adult orphans – after reaching adulthood. It was concluded that there is an opportunity to acquire and develop various skills at the Youth Support Center, but still many young people in the target group have problems acquiring various skills, such as budget planning skills, communication skills, and doing everyday things.
Description: Sociālais darbs
Social work
Sociālā labklājība
Social Welfare
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.