Title: Diennakts maiņu praktizējošu māsu uztura paradumi un ar tiem saistītie faktori.
Other Titles: Nutritional habits and related factors of 24 hour shift practitioner nurses.
Authors: Kristaps Circenis
Anna Saltikova
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: māsa;diennakts maiņa;uztura paradumi;faktori;saistība;korelācija;nurse;24 hour shift;nutritional habits;factors;association;correlation
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma ir “Diennakts maiņu praktizējošu māsu uztura paradumi un ar tiem saistītie faktori”. Māsas Latvijā un citās valstīs ir neatņemama veselības aprūpes sistēmas speciālistu grupa, kas ikdienā nodrošina pacientu nepārtrauktu aprūpi un ārstēšanu, kā arī veic pacientu izglītošanu un sniedz atbalstu. Līdz ar to, māsu veselība ir ārkārtīgi svarīga, lai sasniegtu pilnvērtīgu pacientu aprūpes kvalitāti. Sabalansēts uzturs ir viens no galvenajiem veselību noteicošajiem faktoriem, taču veselīga uztura nodrošināšana darbavietā var būt izaicinājums. Diennakts maiņas laikā māsas ir pakļautas vairākiem riska faktoriem, kā arī ziņo par daudziem šķēršļiem veselīgam uzturam, kuri nelabvēlīgi ietekmē uztura paradumus un var pasliktināt māsu pašsajūtu, veselības stāvokli un mazināt apmierinātību ar darbu. Pētījuma mērķis: Izpētīt uztura paradumus un ar tiem saistītus faktorus diennakts maiņu praktizējošām māsām. Pētījuma izvirzītā mērķa sasniegšanai tika izvēlēts kvantitatīvs neeksperimentāls korelācijas pētījums un veikta 110 respondentu anketēšana slimnīcas vidē, izmantojot bakalaura darba autores pašizstrādāto anketu, kuras jautājumi balstās uz Latvijas Veselības ministrijas vadlīnijām, Austrālijas uztura vadlīnijām maiņu darbiniekiem, Pasaules Veselības Organizācijas ieteikumiem veselīgam uzturam un dažādu valsts autoru pētījumiem. Pētījuma izlasē tika iekļautas Latvijas reģionālajā X slimnīcā diennakts maiņu praktizējošās māsas pēc nevarbūtīgās un ērtuma izlases metodes. Pētījumā iegūtie rezultāti sniedz ieskatu par Latvijā praktizējošu māsu uztura pamatsastāvdaļām, uzkodu un šķidrumu uzņemšanas aspektiem, kā arī veselīga un sabalansēta uztura personīgo izvērtējumu. Turklāt ir izpētīta savstarpējā saistība, kā arī tas, cik lielā mērā katrs no minētiem faktoriem ietekmē māsu uztura paradumus diennakts maiņas laikā. Pētījuma rezultāti liecina, ka diennakts maiņu praktizējošām māsām uztura paradumi daļēji atbilst veselīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem. Pētījuma hipotēze ir daļēji apstiprinājusies, jo statistiski nozīmīga saistība tika konstatēta starp diennakts maiņu praktizējošu māsu uztura paradumiem un tikai dažiem darba organizatoriskiem un psihoemocionāliem faktoriem. Bakalaura darba apjoms: 44 lapaspuses, 13 attēli, 4 tabulas, 52 izmantotie avoti un 5 pielikumi.
The topic of the bachelor thesis is “Nutritional habits and related factors of 24 hour shift practitioner nurses”. Nurses in Latvia and other countries are an integral group of professionals in the healthcare system, providing continuous care and treatment, patient education and support on a daily basis. Consequently, the health of nurses is of paramount importance in order to achieve a high quality of patient care. A balanced diet is one of the key determinants of health, but ensuring a healthy diet in the workplace can be challenging. During 24 hour shift nurses are exposed to a number of risk factors and report many barriers to healthy eating that adversely affect dietary habits and can impair nurses' well-being, health status and job satisfaction. Aim of the study was to investigate dietary habits and related factors in nurses practicing on 24 hour shift. To achieve the study's objective, a quantitative non-experimental correlational study was selected and 110 respondents were interviewed in a hospital setting using a self-developed questionnaire designed by the author of the bachelor thesis, with questions based on the Latvian Ministry of Health guidelines, Australian dietary guidelines for shift workers, World Health Organisation recommendations for healthy eating and studies by various national authors. The study sample included nurses practicing on 24 hour shift at the Latvian Regional Hospital X using non-probability and convenience sampling. The results of the study provide insight into the basic dietary components, snack and fluid intake aspects, and personal assessment of a healthy and balanced diet of nurses practicing in Latvia. In addition, the interrelationship and the extent to which each of these factors influences the dietary habits of nurses during the 24 hour shift are explored. The results show that the dietary habits of nurses practising 24 hour shift are partly in line with the basic principles of a healthy and balanced diet. The study hypothesis is partially supported as a statistically significant association was found between the dietary habits of 24 hour shift nurses and only a few organisational and psychoemotional factors at work. The thesis consists of 44 pages, 13 figures, 4 tables, 52 references and 5 annexes.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.