Title: Laterālas vardarbības pieredze starp māsām.
Other Titles: The lateral violence experienced among nurses.
Authors: Ilona Zariņa
Katrīna Nitiša
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: laterāla vardarbība;māsu prakse;māsu profesija;pacientu aprūpe;interpretatīvā fenomenoloģiskā analīze;intervija;kvalitatīva pētniecība.;lateral violence;nursing;interpretive phenomenological analysis;interviews;qualitative research.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Laterāla vardarbība ir nozīmīga problēma māsas profesijā un veselības aprūpes organizācijās. Laterāla vardarbība ir vienas māsas agresija pret otru, kas izpaužas ar ignorēšanu, informācijas noslēpšanu, baumu izplatīšanu, sejas izteiksmēm un grēkāžu veidošanu. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot māsu pieredzi ar vardarbību darba vietā. Pētījumā tika izmantota kvalitatīva pētījumu metode, pielietotais pētījuma instruments – daļēji strukturēta intervija. Pētījums veikts no 01.02.23 līdz 01.05.23. Tika izmantota interpretatīvā fenomenoloģiskā analīze. No transkriptiem tika izrakstīti nozīmīgi apgalvojumi, kuras pēc tam tiek apvienotas nodaļās un tālāk analizēti. Darbs paradīja māsu laterālas vardarbības pieredzes no dažādām pusēm. Katra pieredze ir individuāla un unikāla. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība, ir kā laterāla vardarbība sniedza negatīvo ietekmi uz katru dalībnieku. Šīs pētījums paradīja māsu pieredze ar laterālo vardarbību. Kā tas izpaudās, ko māsas juta, kā risināja to un kādus secinājumus viņas izdarīja. Darbs sastāv no 38 lappuses un 4 pielikumiem.
Lateral violence is a significant problem in the nursing profession and in health care organizations. Lateral violence is aggression by one nurse against another, manifested by ignoring, withholding information, spreading rumours, facial expressions and scapegoating. The purpose of this study was to find out the experiences of nurses with workplace violence. The study used a qualitative research method, a semi-structured interview was used as a research tool. The study was conducted from 01.02.23 to 01.05.23. An interpretive phenomenological analysis was used. Significant statements were transcribed from the transcripts, which are then grouped into chapters and further analyzed. The work showed nurses' experiences of lateral violence from different sides. Each experience is individual and unique. The main thing to pay attention to is how the lateral violence had a negative effect on each participant. This study revealed nurses' experiences with collateral violence. How did it manifest itself, what did the nurses feel, how did they deal with it and what conclusions did they draw. The work consists of 38 pages and 4 appendices.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.