Title: Pusaudžu vecāku nostāja seksuālajā audzināšanā, vecuma grupā no 11 – 16 gadiem
Other Titles: Parents position towards sex education of their teenagers, in the age group from 11 to 16 years
Authors: Valentīna Beļavska
Vita Kārkliņa
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Seksuālā audzināšana;pubertāte;pusaudži;reproduktīvā veselība.;Keywords: Sexual education;puberty;adolescents;reproductive health.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Vecākiem ir unikāla iespēja savos pusaudžos ieaudzināt zināšanas par seksuālo un reproduktīvo izglītošanu, kā arī pārliecību un komfortu saistība ar seksualitāti. Pareizs seksuālās izglītošanas veids, vecākiem ir galvenais līdzeklis seksuālo vērtību, cerību un zināšanu nodošanai saviem bērniem un pusaudžiem. Veselīga sevis uztveršana seksuālajā koncepcijā, kas ietver izpratni par riskantajiem un pozitīvajiem seksualitātes aspektiem, ir obligāts priekšnoteikums labklājībai visas dzīves garumā. Bakalaura darba izvirzītais pētījuma mērķis un jautājums: Noskaidrot pusaudžu vecāku viedokli un pieeju seksuālajā audzināšanā. Pētījuma uzdevumi: 1. Veikt zinātniskās literatūras apskatu. 2. Noskaidrot meiteņu un zēnu vecāku viedokli seksuālajā audzināšanā un iespējamajiem veselības riskiem. 3. Izvērtēt atšķirību starp abu dzimumu izglītošanas vadlīnijām un seksuālās audzināšanas priekšnoteikumiem. 4. Sagatavot secinājumus un priekšlikumus. Pētījuma metodes: Datu iegūšanai darba autore izmantoja anketēšanas metodi interneta vidē vecākiem, kuru pusaudži ir vecuma grupā no 11-16 gadiem. Datu ievākšanas mērķis ir paredzēts, lai noskaidrotu vecāku viedokli un pieeju seksuālajā audzināšanā. Darbā veiktā anketēšana ir nevarbūtīga, jo esošie respondenti bija pēc nejaušības principa. Iegūto datu rezultātu tika analizēti ar statistikas metodes lietotni Jamovi 2.3.26 versiju, un Microsoft Excel programmu. Iegūtie rezultāti un secinājumi: Apkopotie dati liecina, ka liela daļa vecāku cenšas iesaistīties un izveidot saviem pusaudžiem priekšstatus par seksuālo un reproduktīvo izglītošanu. Tomēr tas pierāda, ka ir jācenšas veicināt šāda veida pētījumu turpinājumus lai veidotu skaidrāku izpratni par to, kāda nostāja un vēlmju prasības ir Latvijā dzīvojošajiem vecākiem. Bakalaura darbs ir uzrakstīts uz 35 lappusēm un satur 1 tabulu, 12 attēlus, 3 pielikumus, 14 izmantotās literatūras avotus. Bakalaura darbs sastāv no Ievada, Teorētiskās daļas, Pētījuma metodoloģijas, Pētījuma rezultātiem un to analīzes, Secinājumu un priekšlikumu daļas.
Parents have a unique opportunity to instill knowledge about sexual and reproductive education, as well as confidence and comfort regarding sexuality, in their teenagers. The proper approach to sex education is the key means for parents to transmit sexual values, expectations, and knowledge to their children and adolescents. A healthy self-perception within the sexual context, which includes an understanding of both risky and positive aspects of sexuality, is an essential prerequisite for well-being throughout one's life. Bachelor's thesis research objective and question: To determine the opinions and approaches of parents towards sex education for adolescents. Research tasks: 1. Conduct a review of scientific literature. 2. Determine the opinions of parents of girls and boys regarding sex education and potential health risks. 3. Evaluate the differences between educational guidelines for both genders and prerequisites for sex education. 4. Prepare conclusions and recommendations. Research methods: To collect data, the author of the thesis utilized an online survey method targeting parents whose teenagers are in the age group of 11 to 16 years. The survey conducted in the study employed a non-probability sampling method, as the respondents were selected based on convenience. The obtained data were analyzed using statistical analysis software, specifically Jamovi version 2.3.26 and Microsoft Excel program. Obtained results and conclusions: The collected data indicate that a significant portion of parents make efforts to engage and shape their teenagers' perceptions regarding sexual and reproductive education. However, it also suggests the need for further research to gain a clearer understanding of the attitudes and demands of parents residing in Latvia. The Bachelor's thesis consists of 35 pages and includes 1 table, 12 images, 3 appendices, and references to 14 literature sources. It is structured into Introduction, Theoretical Part, Research Methodology, Research Results and Analysis, and Conclusion and Recommendations sections.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.