Title: Novecošanās atspoguļojums un rāmējums žurnālā Lilit latviešu un krievu valodas izdevumos 2021-2022.
Other Titles: Aging coverage and framing in the Latvian and Russian editions of Lilit 2021-2022.
Authors: Ieva Pakse
Dana Lurina
Komunikācijas fakultāte
Faculty of Communications
Keywords: žurnāls;Lilit;Lilita;Лилит;drukātie mediji;jaunības kults;novecošanās;komunikācijas teorija;rāmējuma teorija;dienaskārtības teorija.;magazine;Lilit;Lilita;Лилит;print media;the cult of youth;aging;communication theory;framing theory;agenda theory.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba autore: Dana Lurina. Bakalaura darba tēma: Novecošanās jautājuma atspoguļojums un rāmējums žurnālā Lilit latviešu un krievu valodas izdevumos 2021 – 2022 Darba vadītājs: Mg. sc. soc. Ieva Pakse. Pasaulē arvien biežāk tiek dota priekšroka vēlmei saglabāt savu jaunību jebkādā iespējamā veidā, lai nezaudētu stāvokli sabiedrībā un censtos izvairīties no kritikas par neatbilstību apkārtējo vēlmēm. Visizplatītākā šādas sistēmas ietekme ir uz sieviešu dzimuma pārstāvēm, kas mudina tās regulāri iegādāties visdažādākos pret novecošanās produktus, kurus bieži vien reklamē žurnālos un piedāvā auditorijai kā kaut ko pašsaprotamu un ikdienišķu. Pētnieciskā bakalaura darba mērķis ir atklāt iespējamo pret-novecošanās propagandēšanu Latvijas žurnālā Lilit, latviešu un krievu valodas izdevumos 2021 – 2022, un pēc to analīzes vērsties pie ekspertiem pēc papildinformācijas. Darba teorētiskajā daļā galvenās aplūkotās tēmas ir apkopotā informācija par novecošanās procesu, pētniecisko interviju un žurnālu Lilit. Darba empīriskajā daļā tika izmantota kvantitatīvā analīze, lai savāktu un analizētu informāciju no 16 žurnāla Lilit numuriem latviešu un krievu valodā (2021 – 2022). Autore noteica interesējošās kategorijas un datu vākšanas laikā izmantoja tās. Pielietojot kvalitatīvo analīzi, autore veica intervijas ar dažādiem ekspertiem, kas saistīti ar žurnālistiku vai novecošanās tematiku. Bakalaura darba iegūtie rezultāti, kas ievākti no žurnāla analīzes un intervijām ar ekspertiem, tika analizēti darba otrajā daļā. Iegūtie dati tika publicēti pielikumos personīgai pārskatīšanai.
Author: Dana Lurina Bachelor thesis topic: Coverage and framing of aging in the Latvian and Russian editions of Lilit 2021-2022 Scientific research supervisor: Mg. sc. soc. Ieva Pakse. In the world, there is an increasing desire to preserve one's youth in any possible way in order not to lose demand in society and to avoid criticism from others for not conforming to their expectations. The most widespread impact of this phenomenon is on females, who are encouraged to regularly purchase a wide range of anti-aging products. The research bachelor's thesis aims to identify possible promotion of the anti-ageing in the Latvian glossy magazine Lilit, both in its Latvian and Russian editions, from 2021 to 2022. After conducting the analysis, the thesis will seek additional information from experts. The theoretical part of the thesis covers various topics related to the aging process, the research interview, and the magazine Lilit. In the empirical part, a quantitative analysis was used to collect and analyze information from 16 releases of the glossy magazine Lilit in Latvian and Russian (2021 – 2022). The author identified the categories of interest and used them during data collection. Using qualitative analysis, the author conducted interviews with various experts related to journalism or aging. The results of the bachelor's thesis, which were gathered from the journal analysis and the interviews with experts, were analyzed in the second part of the document. The data obtained were published in the appendices for personal review.
Description: Žurnālistika
Journalism
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.