Title: Eiropas Savienības Zaļā kursa ietekme uz uzņēmējdarbību Latvijā
Other Titles: The European Green Deal Impact of the Entrepreneurship in Latvia
Authors: Santa Bormane
Krista Vītola
Eiropas studiju fakultāte
Faculty of European Studies
Keywords: ES Zaļais kurss;uzņēmējdarbība;ilgtspējīga attīstība;Latvija.;EU Green Deal;entrepreneurship;sustainable development;Latvia.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbs tika izstrādāts par tēmu “Eiropas Savienības Zaļā kursa ietekme uz uzņēmējdarbību Latvijā”, kurā tika pētīts, kā ES Zaļā kursa stratēģiskā plāna nosacījumi ir ietekmējuši uzņēmējdarbības attīstību Latvijā. ES Zaļais kurss ir visaptverošs plāns, ko ir izstrādājusi Eiropas Savienība, lai veicinātu ES ekonomikas ilgtspējīgu pāreju, risinot vides un klimata pārmaiņu problēmas, samazinot siltumnīcefekta gāzu emisijas, attīstot atjaunojamās enerģijas nozīmi un veicinot aprites ekonomiku. Arvien vairāk uzņēmumi sāk pievērsties ilgtspējīgai attīstībai, lai tādā veidā uzlabotu sava uzņēmuma efektivitāti, reputāciju un konkurētspēju. Pētījuma mērķis ir veikt teorētisko aspektu analīzi par ES Zaļo kursu, identificēt, tā stratēģiskos mērķus un uzdevumus, kā arī raksturot uzņēmumu ieguvumus un šķēršļus, realizējot ES Zaļo kursu. Savukārt ar empīrisko datu analīzi, tiks identificēti galvenie palīdzības mehānismi uzņēmumiem, lai ieviestu savā darbībā ES Zaļā kursa mērķus, tiks analizēti statistikas dati par ES Zaļā kursa ietekmi uz uzņēmējdarbības nozarēm, salīdzinot situāciju Latvijā un ES dalībvalstīs, kā arī tiks noskaidrots ekspertu viedoklis par ES Zaļo kursu un tā ietekmi uz uzņēmējdarbību Latvijā. Kopumā bakalaura darbs veicina izpratni par ES Zaļo kursu un tā ietekmi uz uzņēmējdarbību Latvijā. Galvenie rezultāti un secinājumi ir, ka ES Zaļais kurss rada ilgtspējīgas attīstības iespējas uzņēmējdarbībai Latvijā, īpaši jomās, kas saistītas ar atjaunojamo enerģiju, rūpniecības procesu efektivizēšanu, ilgtspējīgu lauksaimniecību un aprites ekonomiku. ES Zaļā kursa plāns rada uzņēmumiem ieguvumus, kā piemēram, jaunus uzņēmējdarbības virzienus, finansiālo atbalstu, efektīvākus resursu izmantošanas procesus, kā arī uzņēmums kļūst par sociālās atbildības piemēru, mazinot negatīvo ietekmi uz vidi, Tomēr uzņēmumiem Latvijā nākas saskarties ar dažādiem šķēršļiem, kā piemēram, finanšu resursu trūkums, ierobežota piekļuve zināšanām un tehnoloģijām, kā arī normatīvie šķēršļi. Lai šos izaicinājumus atrisinātu, uzņēmumiem ir nepieciešams izmantot finansiālo atbalstu, ko piedāvā ES Zaļais kurss, būt informētiem par ES Zaļā kursa mērķiem un nosacījumiem, kā arī tos integrēt savā darbībā, lai veicinātu ilgtspējīgas attīstības veidošanos uzņēmējdarbībā Latvijā. Bakalaura darba apjoms ir 53 lpp. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, 8 apakšnodaļām, 8 secinājumiem, 3 priekšlikumiem, 42 literatūras avotiem, 1 pielikuma, 13 attēliem un 4 tabulām.
The bachelor thesis was elaborated on the topic “The European Green Deal Impact of the Entrepreneurship in Latvia”, which examined how the provisions of the EU Green Deal Strategic Plan have influenced the development of entrepreneurship in Latvia. The EU Green Deal is a comprehensive plan developed by the European Union to promote a sustainable transition of the EU economy by addressing environmental and climate change challenges, reducing greenhouse gas emissions, developing the role of renewable energy and promoting a circular economy. More companies are turning to sustainable development to improve their efficiency, reputation and competitiveness. The aim of this study is to analyse the theoretical aspects of the EU Green Deal, to identify its strategic goals and objectives, and to describe the benefits and obstacles for companies in implementing the EU Green Deal. The analysis of empirical data will identify the main mechanisms to help companies to implement the objectives of the EU Green Deal, analyse statistical data on the impact of the EU Green Deal on business sectors, comparing the situation in Latvia and EU Member States, as well as identify expert opinion on the EU Green Deal and its impact on business in Latvia. Overall, the thesis contributes to the understanding of the EU Green Deal and its impact on entrepreneurship in Latvia. The main results and conclusions are that the EU Green Deal creates sustainable development opportunities for entrepreneurship in Latvia, especially in areas related to renewable energy, industrial process efficiency, sustainable agriculture and circular economy. The EU Green Deal creates benefits for companies, such as new business lines, financial support, more efficient resource use processes and becoming a socially responsible business by reducing negative impacts on the environment. However, companies in Latvia face various obstacles, such as lack of financial resources, limited access to knowledge and technology, and regulatory barriers. In order to overcome these challenges, companies need to take advantage of the financial support offered by the EU Green Deal, be aware of the objectives and conditions of the EU Green Deal, and integrate them into their operations in order to contribute to the emergence of sustainable development in business in Latvia. The bachelor thesis is 53 pages long. The bachelor thesis consists of an introduction, 3 chapters, 8 sub-chapters, 8 conclusions, 3 proposals, 42 references, 1 annex, 13 figures and 4 tables.
Description: Starptautiskais bizness un ilgtspējīga ekonomika
International Business and Sustainable Economy
Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība
Management, Administration and Real Estate Management
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.