Title: Personas tiesības prasīt atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, lēmumu pieņemšana un atlīdzības izmaksas kārtības tiesiskais regulējums un tā piemērošana
Other Titles: Individual’s right to ask for a compensation from the Medical Treatment risk fund, legal regulation and its use towards the adoption of decisions and the course of the reimbursement
Authors: Dace Tarasova
Valērija Firsova-Pirogova
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: Ārstniecības riska fonds;pacienta tiesības;kaitējums;atlīdzība.;Medical Treatment risk fund;patient’s right;harm;reimbursement.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma ir “Personas tiesības prasīt atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, lēmumu pieņemšana un atlīdzības izmaksas kārtības tiesiskais regulējums un tā piemērošana”. Darbā ir analizēta pacientu tiesības uz atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, tiek izpētīts lēmumu pieņemšanas un atlīdzības izmaksas mehānisms. Darba mērķis ir analizējot personas tiesības uz atlīdzības izmaksu par pacienta veselībai vai dzīvībai nodarīto kaitējumu no Ārstniecības riska fonda, lēmumu pieņemšanu un atlīdzības izmaksas kārtības mehānismu, identificēt problemātiku un piedāvāt risinājumus tiesiskā regulējuma pilnveidošanai. Darbā aprakstītas kādas ir pacientu tiesības uz atlīdzību no Ārstniecības riska fonda, gadījumā ja ārstniecības persona ar savu darbību vai bezdarbību ir nodarīja kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai, analizēts “kaitējuma” jēdziens veselības aprūpes sistēmā. Darba ietvaros tiek analizēta kārtībā kādā pieprasa atlīdzību pacients vai mantinieki, kā arī pacienta pilnvarotā persona. Ņemot vērā pētījuma darba mērķi, darbā tiek izdarīti secinājumi un piedāvāti priekšlikumi Ministru kabineta 2013.gada 5.novembra noteikumu Nr.1268 “Ārstniecības riska fonda darbības noteikumi” un Pacientu tiesību likuma pilnveidošanai. Darbā tika izmantotas vispārpieņemtās pētniecības un juridisko normu interpretācijas metodes, analizēta zinātniskā literatūra un statistika par apskatāmo jautājumu, nacionālo un starptautisko tiesību aktu normas (sevišķu uzmanību pievēršot Pacientu tiesību likumam un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1268 “Ārstniecības riska fonda darbības noteikumi”), nacionālo tiesu nolēmumiem un judikatūrai. Bakalaura darbs sastāv no ievada, 3.nodaļām, nobeiguma, avotu un bibliogrāfijas saraksta. Bakalaura darbā ir 63.lpp. Atslēgvārdi: Ārstniecības riska fonds, pacienta tiesības, kaitējums, atlīdzība.
The aim of this bachelor’s thesis “Individual’s right to ask for the compensation from the Medical Treatment risk fund, legal regulation and its use towards the adoption of decisions and the course of the reimbursement”. The research analyzes rights of patients for the reimbursement from the Medical Treatment risk fund and examines a mechanism for decision making and payment of the reimbursement. The goal of the research is to analyze the patients’ rights to reimbursement in the event of harm to their health or life from the Medical Treatment risk fund, as well as to analyze the decision making mechanisms and reimbursement procedures, identify problems and propose solutions to change the legal regulations. The research describes the patients’ rights to reimbursement from the Medical Treatment risk fund if medical personnel cause harm to their health of life, and analyzes the concept of “harm” in the healthcare system. The article also analyzes the procedure for obtaining reimbursement by the patient, their heirs, and their authorized representative. Based on the research’s goal, conclusions are drawn, and changes are proposed in the Cabinet of Minister’s 05 November 2013 regulation “Medical Treatment risk fund” and the Law on the Rights of Patients. The research uses commonly accepted scientific and legal methods of interpreting legal norms,, analyzes scientific literature and statistics on the issue, national and international legal act, national court decision. The work consists of the introduction, three chapters, a conclusion, a list of sources and the bibliography. The work has 63 pages.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.