Title: Kriminālsodu politika Latvijā
Other Titles: Policy on Criminal pentalies in Latvia
Authors: Larisa Saukāne
Eva Stūrmane
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: Kriminālsodu politika;Policy on Criminal Penalties in Latvia.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba autore Eva Stūrmane. Bakalaura darba tēma: Kriminālsodu politika Latvijā. Bakalaura darba vadītāja: Dr.iur.prof. Larisa Saukāne. Bakalaura darba aktuālais teorētiskais un praktiskais uzdevums ir izpētīt kriminālsodu politiku Latvijā, gūt nelielu ieskatu par sodu piemērošanu ārvalstīs, izpētīt tiesu praksi kriminālsodu piemērošanā. Bakalaura darba mērķis – teorētiski izpētīt kriminālsodu politiku Latvijā un izpētīt tiesu praksi attiecībā uz kriminālsodu piemērošanu. Šī darba tēma ir ļoti aktuāla, jo Kriminālsodu politika laika gaitā mainās un uzskatu, ka ir svarīgi turpināt diskusijas par kriminālsodu politikas attīstību nākotnē. 2006.gadā tika sākts Kriminālsodu koncepcijas izstrādes process un 2009.gadā tika apstiprināts, tika izdarīti grozījumi Krimināllikumā, taču laika gaitā kriminālsodu prakse mainās ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, tāpēc ne viss, kas tika minēts koncepcijā, ir ietverts likuma grozījumos. Arī 2013.gada kriminālsodu politikas reforma būtiski ietekmēja sodu piemērošanas praksi. Šobrīd kriminālprocesuālais regulējums ir būtiski pilnveidojies, ņemot vērā Eiropas un starptautisko ietekmi. Domāšanas un attieksmes maiņa ir galvenais, lai reformas sasniegtu ikvienu, kas ikdienā strādā ar likumu pieņemšanu. Bakalaura darbs sastāv no anotācijas latviešu un angļu valodā, ievada, septiņām galvenajām nodaļām, kopsavilkuma, kā arī izmantotās literatūras saraksta. Autore pētīja kriminālsodu politiku Latvijā, kriminālsoda jēdzienu, tā veidu un mēru ietekmējošo apstākļu vēsturisko aspektu, nedaudz ieskatījās ārvalstu sodu noteikšanā, Latvijā pastāvošo normatīvo regulējumu par sodiem, soda noteikšanas vispārīgos principus.
The author of the bachelor thesis is Eva Sturmane. Bachelor's thesis topic “Policy on Criminal Penalties in Latvia.” Bachelor supervisor: Dr.iur. Larisa Saukane. The aim of the bachelor's work is to theoretically study the policy of criminal penalties in Latvia, analyze criminal penalties, their application, and study court practice regarding the application of criminal penalties. The actual theoretical and practical task of the bachelor's work is to study the policy of criminal penalties in Latvia, to gain some insight into the application of penalties in Latvia and abroad, to study court practice in the application of criminal penalties. The topic of this work is very relevant, because the policy of criminal punishments changes over time and I believe that it is important to continue the discussions on the development of the policy of criminal punishments in the future. In 2006, the process of developing the concept of criminal punishments was started and in 2009 it was approved and amendments were made to the Criminal Law, but over time, the practice of criminal punishments changes not only in Latvia, but all over the world, so not everything that was mentioned in the concept of criminal punishments is included in the amendments to the law. Also, the 2013 reform of the criminal punishment policy had a significant impact on the practice of applying punishments. Currently, the criminal procedural regulation has significantly improved, taking into account European and international influences. Changing mindsets and attitudes is key to making reforms reach everyone involved in lawmaking on a day-to-day basis. The bachelor thesis consists of an annotation in Latvian and English, an introduction, six main chapters, a conclusion, as well as a list of used sources and bibliography. The author studied the policy of criminal punishments in Latvia, the concept and type of criminal punishments, looked a little into the determination of foreign punishments, the regulatory framework on punishments existing in Latvia, the general principles of punishment determination.
Bakalaura darba autore Eva Stūrmane. Bakalaura darba tēma: Kriminālsodu politika Latvijā. Bakalaura darba vadītāja: Dr.iur. Larisa Saukāne. Bakalaura darba mērķis – teorētiski izpētīt kriminālsodu politiku Latvijā, analizēt kriminālsodus, to piemērošanu un izpētīt tiesu praksi attiecībā uz kriminālsodu piemērošanu. Bakalaura darba aktuālais teorētiskais un praktiskais uzdevums ir izpētīt kriminālsodu politiku Latvijā, iegūt nelielu ieskatu par sodu piemērošanu Latvijā un ārvalstīs, izpētīt tiesu praksi kriminālsodu piemērošanā. Šī darba tēma ir ļoti aktuāla, jo Kriminālsodu politika laika gaitā mainās un uzskatu, ka ir svarīgi turpināt diskusijas par kriminālsodu politikas attīstību nākotnē. 2006.gadā tika sākts Kriminālsodu koncepcijas izstrādes process un 2009.gadā tika apstiprināts, tika izdarīti grozījumi Krimināllikumā, taču laika gaitā kriminālsodu prakse mainās ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, tāpēc ne viss, kas tika minēts Kriminālsodu koncepcijā, ir ietverts likuma grozījumos. Arī 2013.gada kriminālsodu politikas reforma būtiski ietekmēja sodu piemērošanas praksi. Šobrīd kriminālprocesuālais regulējums ir būtiski pilnveidojies, ņemot vērā Eiropas un starptautisko ietekmi. Domāšanas un attieksmes maiņa ir galvenais, lai reformas sasniegtu ikvienu, kas ikdienā strādā ar likumu pieņemšanu. Bakalaura darbs sastāv no anotācijas latviešu un angļu valodā, ievada, sešām galvenajām nodaļām, nobeiguma, kā arī izmantoto avotu un bibliogrāfijas saraksta. Autore pētīja kriminālsodu politiku Latvijā, kriminālsodu jēdzienu, veidu, nedaudz ieskatījās ārvalstu sodu noteikšanā, Latvijā pastāvošo normatīvo regulējumu par sodiem, soda noteikšanas vispārīgos principus.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.