Title: Pilates vingrojumu sistēmas efektivitātes izvērtējums personām ar muguras sāpēm
Other Titles: Evaluation of the effectiveness of Pilates exercise system for people with lower back pain
Authors: Maruta Hoferte
Andris Drivinieks
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Pilates;muguras sāpes;biopsihosociālais modelis;vingrojumu terapija;sāpju mazināšana;fiziskās aktivitātes;dzīves kvalitāte;nefarmakoloģiska intervence;aptaujas pētījums.;Pilates;back pain;biopsychosocial model;exercise therapy;pain relief;physical activity;quality of life;non-pharmacological intervention;survey study.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījuma nosaukums: "Pilates vingrojumu sistēmas efektivitātes izvērtējums personām ar muguras sāpēm". Teorētiskais modelis: Pētījuma pamatā ir veselības biopsihosociālais modelis un Pilates vingrojumu sistēmas principi. Biopsihosociālais modelis paredz, ka veselību un slimību ietekmē sarežģīta bioloģisko, psiholoģisko un sociālo faktoru mijiedarbība, savukārt Pilates vingrošanas sistēma uzsver tādus principus kā centrēšanās, kontrole, plūsma, elpošana, precīzas kustības un koncentrēšanās, lai uzlabotu ķermeņa apzināšanos un izkoptu biomehāniski pareizu ķermeņa kustību stereotipu. Pētījuma hipotēze: Regulāra dalība Pilates nodarbībās ievērojami samazina muguras sāpes, un to efektivitāti ietekmē demogrāfiskie un veselības rādītāji. Turklāt indivīdi, kuri izjūt šādu muguras sāpju samazināšanos, uzskata, ka Pilates nodarbības ir lietderīgas, un, visticamāk, ieteiks tās arī citiem, kas cieš no muguras sāpēm. Pētījuma mērķis: noskaidrot Pilates vingrojumu sistēmas efektivitāti personām ar muguras sāpēm. Pētījuma metodes: Pētījumā tika izmantota uz šķērsgriezuma aptaujas metodoloģija, vācot datus no personām, kuras ir izjutušas muguras sāpes un apmeklējušas Pilates nodarbības. Aptaujā tika apkopota informācija par demogrāfiskajiem un veselības raksturlielumiem, veselības stāvokļa pašnovērtējumu, dzīvesveidu, muguras sāpju izplatību un atrašanās vietu, informētību par Pilates nodarbībām un to uztveri, Pilates nodarbību apmeklēšanas biežumu un ilgumu, sāpju novērtējumu pirms un pēc Pilates nodarbībām, muguras sāpju samazināšanos ilgtermiņā un gatavību ieteikt Pilates citiem. Secinājumi liecina, ka regulāra dalība Pilates nodarbībās var ievērojami samazināt muguras sāpju intensitāti, un to efektivitāti ietekmē demogrāfiskie un veselības rādītāji. Lielākā daļa dalībnieku ziņoja par sāpju samazināšanos pēc Pilates nodarbību apmeklēšanas un muguras sāpju samazināšanos ilgtermiņā. Lielākā daļa dalībnieku uzskatīja, ka Pilates nodarbības ir labvēlīgas, un ieteiktu tās apmeklēt citiem, kas cieš no muguras sāpēm. Šiem rezultātiem ir praktiska nozīme personām ar muguras sāpēm, veselības aprūpes speciālistiem un fitnesa treneriem un Pilates instruktoriem, uzsverot Pilates kā visaptverošas, nefarmakoloģiskas intervences potenciālu muguras sāpju mazināšana un novēršanā. Atslēgvārdi: Pilates, muguras sāpes, biopsihosociālais modelis, vingrojumu terapija, sāpju mazināšana, fiziskās aktivitātes, dzīves kvalitāte, nefarmakoloģiska intervence, aptaujas pētījums.
Title of the study: 'Evaluation of the effectiveness of the Pilates exercise system in people with low back pain'. Theoretical model. The biopsychosocial model proposes that health and disease are influenced by a complex interplay of biological, psychological and social factors, while the Pilates Exercise System emphasises principles such as centring, control, flow, breathing, precise movements and concentration to improve body awareness and develop a biomechanically correct body movement stereotype. Research hypothesis: Regular participation in Pilates significantly reduces back pain and is influenced by demographic and health characteristics. Furthermore, individuals who experience such a reduction in back pain find Pilates classes beneficial and are more likely to recommend them to others suffering from back pain. Aim of the study: to investigate the effectiveness of the Pilates exercise system in individuals with low back pain. Methods: The study used a cross-sectional survey methodology, collecting data from individuals who have experienced back pain and attended Pilates classes. The survey collected information on demographic and health characteristics, self-rated health, lifestyle, prevalence and location of back pain, awareness and perception of Pilates, frequency and duration of Pilates attendance, pain ratings before and after Pilates, long-term back pain reduction, and willingness to recommend Pilates to others. Conclusions: The findings suggest that regular participation in Pilates can significantly reduce the intensity of back pain and that demographic and health characteristics influence its effectiveness. Most participants reported a reduction in pain after attending Pilates classes and a reduction in back pain in the long term. In addition, most participants found Pilates classes beneficial and would recommend them to others suffering from back pain. These results have practical implications for individuals with back pain, healthcare professionals and fitness trainers and Pilates instructors, highlighting the potential of Pilates as a holistic, non-pharmacological intervention for the relief and prevention of back pain.
Description: Veselības sports
Health Sport
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.