Title: Ķiploka izmantošanas iespējas infekcijas slimību profilaksē un ārstēšanā.
Other Titles: Possibilities of garlic use in prophylaxis and treating infectious diseases
Authors: Ludmila Baranova
Aleksandra Kovaļova
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: Ķiploks;ķiploka ekstrakts;ķiploka eļļa;Allium sativum;Allii sativi bulbus;allicīns;ajoēns;kvercetīns;infekcijas slimība;infekcija;vīruss;respiratorās saslimšanas;COVID-19;meningīts;slimību profilakse;ārstēšana;Garlic;garlic extract;garlic oil;Allium sativum;Allii sativi bulbus;allicin;ajoene;quercetin;infectious disease;infection;virus;respiratory diseases;COVID-19;meningitis;prophylaxis;treating
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētnieciskais darbs “Ķiploka izmantošanas iespējas infekcijas slimību profilaksē un ārstēšanā” izstrādāts laika posmā no 2022.gada augusta līdz 2023.gada aprīlim. Ķiploks ir visā pasaulē populāra garšviela un vērtīgs ārstniecības augs. No seniem laikiem to pielietoja medicīnā kā imunitāti stiprinošu līdzekļi un līdzekli pret aterosklerozi. Tam ir nozīme arī mitoloģijā. Cilvēki ticēja, ka ķiploks var atbaidīt ne tikai slimības, bet arī ļaunus garus un vampīrus. Pēdējā laikā aptiekas plauktos parādās arvien vairāk ķiploku saturošu uztura bagātinātāju ne tikai kardiovaskulāro slimību profilaksei, bet arī imunitātei. Pētījuma mērķis bija noskaidrot ķiploka izmantošanas iespējas infekcijas slimību profilaksē un ārstēšanā. Pētījumā tika konstatēts, ka ķiploks ir iedarbīgs pret H.pylori, C.albicans un C.neoformans izraisītām infekcijām In vitro, bet In vivo pētījumu ir ļoti maz un nav pietiekoši daudz datu par ķiploka preparātu efektivitāti. Ir pierādīts, ka ķiploks palīdz pie ārīgām infekcijām un ir efektīvs ārstējot lokāli C.albicans izraisīto kandidozi. Izanalizējot Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta Uztura bagātinātāju reģistru, tika atrasti 138 ķiploku saturoši Uztura bagātinātāji, bet ķiplokam nav nevienas apstiprinātas veselīguma norādes un 46 Uztura bagātinātāji satur neatbilstošu informāciju uz iepakojuma. Izanalizējot Latvijas Zāļu reģistru, tika atrasts viens ķiploku saturošs medikaments, kas pieejams Latvijā un kura devas atbilst zinātniskajos pētījumos ieteiktajām. To var izmantot kā palīglīdzekli pie augšējo elpceļu saslimšanām (sākuma stadijā) un līdzekli aterosklerozes profilaksei. Tomēr pirms operācijas vai lietojot asins šķidrinošus medikamentus, pirms šo zāļu lietošanas ieteicams konsultēties ar veselības aprūpes speciālistu.
The research work “Possibilities of garlic use in prophylaxis and treating infectious diseases.” researched and done starting from August 2022 up until April 2023. Garlic is widely known spice and herbal medication. Back in the day it was used as a herbal medicine to boost immunity and treat atherosclerosis. Garlic also had a meaning in mythology. People believed that garlic not only repelled illnesses but also guarded against bad spirits and vampires. Lately pharmacies started to introduce more and more garlic containing food additives for cardiovascular disease prophylaxis but also immunity boosting. Research work aim was to understand how garlic could help treat infectious diseases and how could garlic help prevent them. While researching it was proven that garlic is very effective against broad spectrum of infectious diseases caused by H.pylori, C.albicans un C.neoformans, but only In vitro. There was a lack of information about In vivo garlic usage, garlic effectiveness could not be proven at the moment. It was proven that garlic is very effective against surface infections like C.albicans caused candidiasis. Analyzing Latvian Food and Veterinary Service food additive registry, 138 garlic containing food additives was found, but garlic doesn’t have any confirmed health claim, so 46 Food supplements contain misleading information on its package. Analyzing Latvian registry of drugs, one garlic containing drug was found which is available in Latvia and which dose corresponds to doses recommended in scientific studies. It can be used as intermediate agent treating common cold, upper respiratory tract diseases (at the initial stage) and as a remedy for atherosclerosis prophylaxis. However, before surgery or when taking blood-thinning medications, it is recommended to consult a healthcare professional before taking garlic containing drugs.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.