Title: Grūtnieču uzturs un tā ietekme uz jaundzimušā svaru
Other Titles: Pregnant women nutrition and it’s effect on the newborn weight
Authors: Laila Meija
Lolita Krasiļņikova
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: grūtnieces;uzturs;jaundzimušā svars;aptaukošanās;pregnant women;nutrition;newborn weight;obesity
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījuma aktualitāte: Grūtniecības laikā ir svarīgi uzņemt veselīgu, sabalansētu uzturu, lai nodrošinātu bērnu ar visām nepieciešamajām uzturvielām augšanai un attīstībai. Pētījumi liecina, ka uzturs grūtniecības laikā var ietekmēt jaundzimušā veselību un bērna veselību turpmākajā dzīvē. Ja bērnam intrauterīnī netiek nodrošināts pilnvērtīgs uzturs, tas palielina sirds slimību, diabēta, augsta asinsspiediena un citu slimību risku bērnam pieaugušā vecumā. Pētījuma mērķis: Izpētīt saistību starp uztura paradumiem grūtniecības laikā un jaundzimušā svaru. Pētījuma dizains: Kvantitatīvs, aprakstošs šķērsgriezuma pētījums, kurā piedalījās 298 nedēļnieces. Pētījums īstenojas Rīgas dzemdību namā, Jūrmalas, Liepājas un Valmieras reģionālajās slimnīcas dzemdību nodaļās no 2022. gada maijā līdz 2022. gada novembrim, Rīgas Stradiņa universitātes projekta Nr. lzp-2019/1-0335 „Liekais svars, uztura paradumi un D vitamīna un omega-3 taukskābju rādītāji grūtniecības laikā” pētījuma ietvaros. Datu iegūšanai tika izmantotas anketas, kas ietver demogrāfiskos datus, datus no medicīniskās dokumentācijas, informāciju par uztura paradumiem, fiziskajām aktivitātēm un alkohola lietošanu grūtniecības laikā. Datu analīze notika SPSS programmā (27.0 versija). Rezultāti: Pētījumā 2022. gada pavasaris – rudens sezonā piedalījās 298 respondenti no Rīgas, Jūrmalas, Liepājas un Valmieras. Vidējs aptaujāto vecums bija 31,2 gadi (SD: 5,4), ĶMI 24,38 (SD: 4,7) kg/m2, svara pieaugums 13,4 (SD: 5,7) kg. Jaundzimušā svars bija 3592,73 (SD: 560,3) g. Netika atrasta saistība starp bērna dzimšanas svaru un mātes ķermeņa masas indeksu (ĶMI) (p=0,340). Tika atrasta korelācija starp jaundzimušā svaru un mātes svara pieaugumu grūtniecības laikā (p=0,011, rs=0,150), kā arī starp jaundzimušā svaru un zivju lietošanas daudzumu grūtniecības laikā (p= 0,037, rs= -0,257). Secinājumi: Vairāk par pusi bērnu dzimšanas svars atbilda normālam svaram. Lielāks mātes svara pieaugums grūtniecības laikā saistīts ar lielāku bērna dzimšanas svaru. Viena ceturtdaļa grūtnieces cenšas ēst veselīgāk, tomēr neatbilstoši Latvijas veselīga uztura ieteikumiem grūtniecības laikā - tauku daudzums uzturā pārāk liels, savukārt ogļhidrātu, dārzeņu un ziju daudzums bija nepietiekams. Kaut arī mūsu populācijā tika atrasta saistība tikai starp grūtnieču zivju lietošanu un jaundzimušā svaru, tomēr nepietiekamais pētījuma dalībnieku skaits neļauj izvirzīt nepārprotamus secinājumus par grūtnieču uztura ietekmi uz jaundzimušā svaru.
Background: During pregnancy, it is important to eat a healthy, balanced diet to provide the child with all the necessary nutrients for growth and development. Research shows that nutrition during pregnancy can affect the health of the newborn and the health of the child later in life. Failure to provide complete nutrition to a baby in utero increases the risk of heart disease, diabetes, high blood pressure and other diseases in adulthood. Objective: To research the relationship between dietary habits during pregnancy and newborn weight. Materials and methods: Quantitative, descriptive cross-sectional study of 298 pregnant women. The research was carried out in the Riga maternity hospital as well as in the maternity departments of Jūrmala, Liepāja and Valmiera regional hospitals from May 2022 to November 2022 as part of the Riga Stradiņa University project Nr. lzp-2019/1-0335 "Overweight, dietary habits and vitamin D and omega-3 fatty acid levels in pregnancy". Questionnaires were used to collect data, including demographic data, medical records, dietary habits, physical activity and alcohol consumption during pregnancy. Data analysis was performed in IBM SPSS program (version 27.0). Results: 298 respondents from Riga, Jūrmala, Liepāja and Valmiera took part in the research in the spring-autumn season of 2022. The average age of the respondents was 31.2 years (SD: 5.4), BMI 24.38 (SD: 4.7) kg/m2, weight gain 13.4 (SD: 5.7) kg. The weight of the newborn was 3592.73 (SD: 560.3) g. No relationship was found between the newborn birth weight and the mother's body mass index (BMI) (p=0.340). A correlation was found between newborn weight and maternal weight gain during pregnancy (p=0.011, rs=0.150), as well as between newborn weight and amount of fish consumption during pregnancy (p= 0.037, rs= -0.257). Conclusions: More than half of the children had a normal birth weight. Higher maternal weight gain during pregnancy is associated with higher birth weight of the newborn. One quarter of pregnant women tried to eat healthier, however, inconsistent with Latvian healthy diet recommendations during pregnancy, the amount of fat in the diet was too high, while the amount of carbohydrates, vegetables and fish was insufficient. Although in our population a relationship was found only between pregnant women's fish consumption and newborn weight, the insufficient number of study participants does not allow us to draw clear conclusions about the effect of pregnant women's diet on newborn weight.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pielikums 4.pdfNoslēguma darba pielikums320.55 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Pielikums 3.pdfNoslēguma darba pielikums594.26 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Rehabilitacijas_fakultate_RFUN_2023_Lolita_Krasilnikova_031621.pdfBakalaura darbs1.7 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.