Title: Apzinātas ēšanas anketas (Mindful Eating Questionnaire) adaptācija latviešu valodā un apzinātas ēšanas līmeņa izvērtēšana pieaugušajiem
Other Titles: Adaptation of Mindful Eating Questionnaire in Latvian language and assessment of mindful eating in adults
Authors: Māra Kampara
Laila Siliņa
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: apzināta ēšana;apzinātas ēšanas anketa;ķermeņa masas indekss;ēšanas traucējumi;depresija;iekšējā saskaņotība;mindful eating;mindful eating questionnaire;body mass index;eating disorders;depression;internal consistency
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Aktualitāte: Pēc PVO datiem, vairāk nekā pusei Pasaules iedzīvotāju ir liekais svars vai aptaukošanās, 280 milj. iedzīvotāju skar depresija, bet 14 milj. - ēšanas traucējumi, turklāt šīs slimības bieži ir komorbīdas. Uztura un fiziskās aktivitātes korekcija var nedot ilgtermiņa rezultātus svara mazināšanā, tādēļ tiek izmantotas arī citas pieejas, t.sk. apzinātas ēšanas intervence. Apzinātas ēšanas līmeņa novērtēšanai izstrādāta validēta anketa “Mindful Eating Questionnaire”. Izmantojot to, pētījumos konstatētas sakarības starp apzinātas ēšanas līmeni un ĶMI, ēšanas traucējumiem un depresiju. Pētījuma mērķis: 1) Adaptēt apzinātas ēšanas anketu (Mindful Eating Questionnaire) latviešu valodā. 2) Izvērtēt apzinātas ēšanas līmeni pieaugušajiem. Hipotēze: Apzinātas ēšanas līmenim ir statistiski nozīmīgas saistības ar ķermeņa masas indeksu, ēšanas traucējumiem un depresiju. Rezultāti un secinājumi: Adaptētā apzinātas ēšanas anketa uzrādīja apmierinošu iekšējo saskaņotību. Anketu aizpildīja 440 respondentu, no kuriem aptuveni pusei bija palielināts svars. Pētījuma respondentu vidū nepilnai piektdaļai ir diagnosticēta depresija un 3.2% ēšanas traucējumi, taču vēl attiecīgi aptuveni puse un trešdaļa respondentu uzskata, ka minētās slimības viņiem bijušas, taču formāla diagnoze nav uzstādīta. Apzinātas ēšanas līmenis respondentiem ar aptaukošanos bija būtiski zemāks nekā respondentiem ar normālu ĶMI. Apzinātas ēšanas līmenis respondentiem ar ēšanas traucējumiem bija būtiski zemāks nekā dalībniekiem bez ēšanas traucējumiem. Starp depresijas prevalenci un apzinātas ēšanas līmeni netika atrasta statistiski nozīmīga sakarība, taču apzinātas ēšanas līmenis respondentiem ar depresiju un ēšanas traucējumiem bija būtiski zemāks nekā tiem, kam nav nedz depresijas, nedz ēšanas traucējumu. Pētījuma hipotēze, ka apzinātas ēšanas līmenis apgriezti korelē ar ĶMI un ēšanas traucējumu diagnozi, apstiprinās. Hipotēze par depresijas saistību ar apzinātas ēšanas līmeni tika noraidīta.
Introduction: According to the WHO, more than half of the world's population is overweight or obese, 280 million people suffer from depression and 14 million from eating disorders, and these diseases are often comorbid. Dietary and physical activity interventions may not lead to long-term weight loss, so other approaches, including mindful eating interventions, are also being used. A validated questionnaire, the Mindful Eating Questionnaire, has been developed to assess the level of mindful eating. Using it, studies have found associations between levels of mindful eating and BMI, eating disorders and depression. Aim of the study: 1) To adapt the Mindful Eating Questionnaire into Latvian. 2) To assess the level of Mindful Eating in adults. Hypothesis: Mindful eating levels have statistically significant associations with body mass index, eating disorders and depression. Results and Conclusions: The adapted mindful eating questionnaire showed satisfactory internal consistency. The questionnaire was completed by 440 respondents, about half of whom were overweight. Among the respondents, less than a fifth had been diagnosed with depression and 3.2% with an eating disorder, but another half and a third respectively believed they had these conditions but no formal diagnosis had been made. The level of mindful eating was significantly lower in obese respondents than in those with a normal BMI. The level of mindful eating was significantly lower in participants with eating disorders than in participants without eating disorders. No statistically significant relationship was found between the prevalence of depression and the level of mindful eating, but the level of mindful eating was significantly lower in participants with both depression and eating disorders than in those without either depression or eating disorders. The study hypothesis that the level of mindful eating inversely correlates with BMI and eating disorder diagnosis is supported. The hypothesis that depression is related to the level of binge eating was rejected.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.