Title: Zobu veselības saistība ar uztura paradumiem stomatoloģijas klīniku apmeklējošiem bērniem
Other Titles: The relationship between nutritional habits and dental health in children visiting a dental clinic
Authors: Lolita Vija Neimane
Laima Givoina
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: agrīnais bērnības kariess;uzturs;cukurs;šķiedrvielas;kalcijs;early childhood caries;nutrition;sugar;fiber;calcium
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Labs mutes veselības stāvoklis ir ārkārtīgi svarīgs bērnu attīstībai, vispārējai veselībai un labklājībai. Epidemioloģiskie pētījumi liecina, ka zobu kariess ir visizplatītākā hroniskā saslimšana bērnu populācijā visā pasaulē. Ir daudz pierādījumu, kas apstiprina faktu, ka pastāvīgo zobu kariesa statuss ir cieši saistīts ar piena zobu stāvokli, norādot uz to, cik svarīgi ir izprast kariesa riska faktorus pirmajos dzīves gados. (Elamin, Garemo, & Gardner, 2018) Mūsdienās ir plaši atzīts, ka pārmērīgs pievienotā cukura daudzums izraisa zobu kariesu un citas sistēmiskas veselības problēmas, tostarp aptaukošanos, cukura diabētu un sirds un asinsvadu slimības. (Silk & Kwok, 2017) Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir saistība starp uztura paradumiem un zobu veselību bērniem, kas apmeklē stomatoloģijas klīniku. Datu apstrādei tika izmantota aprakstošā un analītiskā statistika ar ticamības intervālu 95% un statistiskās ticamības līmeni p<0,05. Datu atbilstība normālsadalījumam tika pārbaudīta, izmantojot Kolmogorova – Smirnova testu (Kolmogorov–Smirnov test) vai Šapiro – Vilka (Shapiro–Wilk test) testu. Gadījumos, kad dati neatbilda normālsadalījumam abās dzimuma grupās, vidējo pārtikas produktu patēriņa biežuma vērtību salīdzināšanai tika izmantots neparametriskais Manna- Vitnija tests (Mann Whitney U test). Pārējos gadījumos tika lietots parametriskais t-tests (t test) neatkarīgo izlašu salīdzināšanai. Analizējot, vai pastāv lineāra sakarība pārtikas produktu lietošanas biežumam ar bojāto zobu skaitu, tika izmantota Spīrmena rangu korelācijas metode (Spearman's rank correlation). Pētījumā piedalījās 50 bērni ar vidējo vecumu M = 7,62 (SD = 2,94) gadi un vidējo bojāto zobu skaitu M = 3,66 (SD = 3,05). Lineāri lielāks bojāto zobu skaits bija bērniem, kuri biežāk patērē saldumus (r(50)= 0,75 , p < 0,001), saldinātos dzērienus (r(50)= 0,67 , p < 0,001), konditorejas izstrādājumus (r(50)= 0,58 , p < 0,001), cukuru un medu (r(50)= 0,55 , p < 0,001), kartupeļus (r(50)= 0,52 , p < 0,001). Iegūtie rezultāti attiecināmi uz abiem dzimumiem. Dažu produktu patēriņš bija saistīts ar mazāku bojāto zobu skaitu: pilngraudu maizes patēriņš (r(50)= -0,36, p = 0,01) un biezpiena patēriņš (r(50)= -0,30 , p = 0,03). Tika secināts, ka bērniem, kas ikdienā patērē pietiekamu šķiedrvielām bagātu produktu, kā arī kalciju saturošu produktu daudzumu, ir mazāk kariesa skarto zobu, savukārt bērniem, kas ikdienā patērē lielu kartupeļu, kā arī saldināto produktu un/vai dzērienu apjomu, ir vairāk bojātu, kariesa skarto zobu.
A good state of the oral health is important for the development and overall wellbeing of a child. Epidemiological studies have shown that dental caries is the most widespread chronic disease in the population of children across the world. There is plenty of evidence showing that the state of dental caries in permanent teeth is closely related to deciduous teeth, indicating that it is important to understand the risk factors of dental caries in the first years of life. (Elamin, Garemo, & Gardner, 2018) In the present day, it is widely recognized that an excessive amount of added sugar causes dental caries, among other systemic health problems, such as obesity, diabetes, and cardiovascular diseases. (Elamin, Garemo, & Gardner, 2018) The objective of this study was to find a relationship between dietary habits and the state of dental health in children visiting a dental clinic. To analyse the data, descriptive and analytical statistics with a confidence interval of 95% and statistical significance with p<0,05 were used. The normal distribution of data was checked using a Kolmogorov-Smirnov or Shapiro-Wilk test. In the cases where data was not normally distributed in both gender groups, the average frequency of food product consumption was compared using the non-parametrical Mann- Whitney U test. In the rest of the cases, the parametrical t-test was used in comparing the independent samples. The Spearman’s rank correlation method was used to analyze whether a linear relationship exists between the frequency of food product consumption and the number of damaged teeth. The number of participants in the study was 50, with the average age of M = 7,62 (SD = 2,94) years old, and the average number of damaged teeth of M = 3,66 (SD = 3,05). Linearly, a greater number of damaged teeth was found in children that consumed more sweets (r(50)= 0,75 , p < 0,001), sweetened drinks (r(50)= 0,67 , p < 0,001), pastries (r(50)= 0,58 , p < 0,001), sugar and honey (r(50)= 0,55 , p < 0,001), potatoes (r(50)= 0,52 , p < 0,001). The consumption of some food items was found to be related to a lower number of damaged teeth, including: wholegrain bread (r(50)= -0,36, p = 0,01) and cottage cheese (r(50)= -0,30 , p = 0,03). In conclusion, children who consume a diet of fiber rich food items and products rich in calcium, have a lower number of teeth affected by dental caries. In turn, children who consumed more potatoes, sweets, and sugary drinks, had a higher number of damaged teeth.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.