Title: Ārstnieciskās iejaukšanās rehabilitācijā pacientiem ar prostatas audzēju: darbības jomu noteikšanas pārskats
Other Titles: Therapeutic interventions in rehabilitation for patients with a prostate cancer: scoping review
Authors: Guna Bērziņa
Marta Skudra
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Rehabilitācija;prostatas audzējs;prostatas vēzis;ārstnieciskās iejaukšanās;medicīniskās iejaukšanās.;Rehabilitation;intervention;prostate cancer;prostate tumor.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētāmā problēma: Palielinoties pacientu skaitam ar prostatas audzēju un, ņemot vērā, prognozētos izplatības rādītājus, pieaug nepieciešamība pēc pierādījumos balstītas medicīniskās rehabilitācijas šajā populācijā. Efektīvas medicīniskās rehabilitācijas nodrošināšanai nepieciešams izmantot uz pierādījumiem balstītas ārstnieciskās iejaukšanās, kas vērstas uz specifiskiem un konkrētiem mērķiem. Darba mērķis: Analizēt uz pierādījumiem balstītas ārstnieciskās iejaukšanās rehabilitācijas mērķu sasniegšanai pacientiem ar prostatas audzēju. Pētījuma metodes: Darbības jomu noteikšanas pārskats sastāvēja no četrām daļām: Rehabilitācijas ārstniecisko iejaukšanos un problēmu, uz kurām šīs iejaukšanās tiek vērstas, identificēšana publikācijās, pierādījumu līmeņu noteikšana publikācijām; ārstniecisko iejaukšanos sasaiste ar Starptautisko medicīniskās iejaukšanās veidu klasifikāciju (SIK); Identificēto problēmu sasaiste ar Starptautisko funkcionēšanas, nespējas un veselības klasifikāciju (SFK); Ārstniecisko iejaukšanos un identificēto problēmu sasaiste, izmantojot SFK un SIK. Pētījuma rezultāti: Pārskatā iekļautajās 247 publikācijas, tika identificētas 68 unikālās ārstnieciskās iejaukšanās. Identificētās ārstnieciskās iejaukšanās izdevās sasaistīt ar 27 medicīniskajām iejaukšanām no SIK. Sešas ārstnieciskās iejaukšanās saistīt neizdevās. Identificētas 96 problēmas saistījās ar 46 SFK kategorijām. Veicot medicīnisko iejaukšanos mērķu sasaisti ar SFK kategorijām, kā piemērotas pacientiem ar prostatas audzēju tika noteiktas 12 medicīniskās iejaukšanās. Pētījuma secinājumi: Augsta pierādījuma līmeņu zinātniskajā literatūrā identificētās problēmas un ārstnieciskās iejaukšanās to risināšanā ir saistītas ar prostatas audzēja ārstēšanas veidu. Starptautiskā medicīniskā iejaukšanās veidu klasifikācija sistematizēja ārstnieciskās iejaukšanās pēc darbības jomas, uz ko tā iedarbojās, piešķīra iejaukšanām konkrētus nosaukumus un kodus, kas ļāva iegūtos analizēt no dažādiem skatpunktiem. Pētījumā identificētās SFK kategorijas varētu tikt iekļautas izvērtēšanai ar specifiskiem instrumentiem pacientu ar prostatas audzēju novērtēšanas protokolos. Ārstnieciskās iejaukšanās mērķis pacientiem ar prostatas audzēju bieži nesakrīt ar problēmu, uz kuru tā tiek vērsta, novērots, ka viena iejaukšanās tiek vērsta uz vairākām problēmām. SIK un SFK klasifikāciju izmantošana atvieglo medicīniskās iejaukšanās izvēli, kas vērsta uz konkrētu SFK kategoriju, ļaujot precīzāk katrai problēmai izvēlēties piemērotāko medicīnisko iejaukšanos tās risināšanai.
Research Problem: With an increase in the number of patients with prostate cancer and considering the predicted prevalence rates, the need for evidence – based medical rehabilitation in this population increases. To ensure effective medical rehabilitation requires the use of evidence – based therapeutic interventions aimed at specific and certain objectives. Research purpose: To analyse evidence – based therapeutic interventions to achieve rehabilitation objectives in patients with prostate cancer. Research methods: The scoping review consisted of four parts: Rehabilitation therapeutic intervention and the problems they address, identification in publications, determination of evidence levels for publications; linking therapeutic interventions to The International Classification of Health Interventions (ICHI), linking identified problems to The International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF), Linking therapeutic interventions and identified problems through ICHI and ICF. Research results: 68 unique therapeutic interventions were identified in the 247 publications included in the review. The identified therapeutic interventions managed to link to the 27 medical intervention from ICHI. Six therapeutic interventions failed to be linked. Identified 96 problems were linked to 46 ICF categories. Linking the objectives of therapeutic interventions to the categories of ICF as suitable for patients with prostate cancer, 12 medical interventions were identified. Conclusions: Problems identified in the scientific literature of high levels of evidence and therapeutic interventions in solving them are related to the type of treatment of prostate cancer. The International Classification of Health Interventions systematized therapeutical interventions according to the scope of actions, assigned specific names and codes to the interventions, that allowed these to be analysed from different perspectives. The categories of ICF identified in the research could be included for evaluation with specific tools in the protocols for the assessment of patients with prostate cancer. The purpose of therapeutic intervention in patients with prostate cancer often does not correspond with the problem to which it is directed, has been observed that one intervention is targeted to several problems. The use of ICHI and ICF classifications facilitate the choice of medical interventions, focusing on a specific category of ICF allowing to choose precisely the most appropriate medical intervention of each problem.
Description: Rehabilitācija
Rehabilitation
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.