Title: Sexual Obsessions in Obsessive Compulsive Disorder Among Males
Other Titles: Seksuālas, uzmācīgas domas pacientiem vīriešiem ar obsesīvi - kompulsīviem traucējumiem
Authors: Artūrs Miksons
Roni (Ronit) Zalomonson
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: obsesīvi-kompulsīvi traucējumi;seksuālās apsēstības;psihiatrija;dzimums;vīrietis;klīniskās pazīmes;obsessive-compulsive disorder;sexual obsessions;psychiatry;gender;sex;male;clinical features
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Obsesīvi-kompulsīvi traucējumi ir izplatīti, parasti hroniski garīgi traucējumi, kas saistīti ar augstu globālo invaliditāti. 65,3% ziņoja par smagiem traucējumiem. Šo traucējumu raksturo uzmācīgas un satraucošas domas (apsēstības) un atkārtotas uzvedības (piespiešanas), kuras personai ir nepieciešams veikt, lai “neitralizētu” obsesīvās domas. Lai gan tiek ziņots, ka apsēstības ar piesārņojumu ir visizplatītākais obsesijas veids OKT gadījumā, seksuālās apsēstības nav nekas neparasts OKT pacientu vidū (30,2% cilvēku ar OKT ziņoja par seksuālām un/vai reliģiskām apsēstībām). Un tas ir īpaši satraucoši personām, kuras tās piedzīvo OKT var izpausties manā veidā, un ar tās izpausmēm ir saistīti vairāki faktori. Un dzimums, šķiet, ir viens no tiem. Tomēr dažādu pētījumu rezultāti ir pretrunīgi un par to ir veikts mazāk pētījumu, salīdzinot ar citiem simptomu aspektiem. Šķiet, ka dzimuma ietekmē ir sākuma vecums, gaita, simptomu dimensijas un blakusslimības. HIPOTĒZE: Pastāv saistība starp vīriešu dzimumu un obsesīvi-kompulsīvo traucējumu izpausmēm – īpaši seksuālu apsēstību, slimības gaitu un sākuma vecumu. MĒRĶIS: šī literatūras apskata mērķis ir sniegt pārskatu par esošajiem pētījumiem un pētījumiem, kas saistīti ar obsesīvi-kompulsīviem traucējumiem, seksuālām apsēstībām OKT personām un to, kā to ietekmē dzimums. METODOLOĢIJA: literatūras apskats tika sastādīts, izmantojot vairākus avotus – rakstus, datu bāzes, publikācijas, kas ietvēra PubMed, science direct, Elsevier, NCBI.
Obsessive-compulsive disorder is a common, usually chronic mental disorder that is associated with high global disability. 65.3% reporting severe impairment. This disorder is characterized by intrusive and distressing thoughts(obsessions) and repetitive behaviors(compulsions) that the person feels the need to perform to “neutralize” the obsessive thoughts . Even though contamination obsessions are reported to be the most common type of obsessions in OCD, sexual obsessions are not uncommon among OCD patients (30.2% of people with OCD reported sexual and/or religious obsessions). And is particularly troubling to the individuals experiencing them OCD can manifest in my ways, and there are several factors linked to its manifestations. And gender seems to be one of them. However, the results across different studies are conflicting and there has been less research about it in comparison to other symptom dimensions. Age of onset, course, type of symptom dimensions, and comorbidities of the disorder, have all seem to be influenced by gender. HYPOTHESIS: There is an association between male gender and obsessive-compulsive disorder manifestations- particularly sexual obsessions, course of disease, and age of onset. AIM: of this literature review is to give an overview of the existing research and studies related to obsessive-compulsive disorder, sexual obsessions in OCD individuals, and how it is influenced by gender. METHODOLOGY: the literature review was composed using several sources – articles, databases, publications which included PubMed, science direct, Elsevier, NCBI.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.