Title: Uztura bagātinātāja izstrāde tējas formā acu veselībai.
Other Titles: Development of a food supplement in the form of tea for eye health.
Authors: Ilze Bārene
Elīna Kārkliņa
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: Acu veselība;ārstniecības augi acu veselībai;uztura bagātinātājs;ārstniecības augu tēja.;Eye health;herbs for eye health;food supplement;herbal tea.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētnieciskā darba nosaukums ir Uztura bagātinātāja izstrāde tējas formā acu veselībai. Acu slimības ir plaši izplatītas visā pasaulē. It īpaši, pieaug to acu slimību skaits, kuras ir saistītas ar vecuma palielināšanos. Pie tām pieskaita kataraktu, glaukomu un makulas deģenerāciju. Mūsdienās arvien vairāk pieaug pacientu vēlme pēc dabiska sastāva uztura bagātinātājiem. Gadu gaitā ir veikti pētījumi par dažādu ārstniecības augu antioksidatīvajām īpašībām, kurām ir labvēlīga ietekme ar vecumu saistītu acu slimību gadījumā. Atbilstoši pētījuma mērķim tika izstrādāts uztura bagātinātājs tējas formā, kura sastāvā ir augi, kuriem piemīt antioksidatīvas īpašības. Pagatavotajai tējai ir vecuma izraisītu acu slimību attīstību mazinošas īpašības. Izstrādātā ārstniecības augu tēja satur melleņu un godži ogas, zaļās tējas un ginka lapas, kurkumas sakneni, vīnogu sēklas un safrāna drīksnas. Tēja tika iepakota un marķēta atbilstoši Eiropas Savienības un Latvijas prasībām. Pagatavotajai tējai tika veikti organoleptiskie novērtējumi, lai noskaidrotu, vai tējas krāsa, smarža un garša ir pieņemamas tējas lietošanai. Kā izstrādātās tējas priekšrocības var minēt sekojošo: tai piemīt patīkama un salda garša, tējas forma ir piemērota cilvēkiem, kuriem ir grūtības norīt tabletes vai kapsulas, tā satur tikai augu drogas un būs piemērota tiem, kuriem ir svarīgi, lai produkts saturētu dabiskas sastāvdaļas.
The title of the research is The development of a food supplement in the form of tea for eye health. Eye diseases are widespread around the world. In particular, the number of age-related eye diseases is increasing. These include cataract, glaucoma and macular degeneration. Nowadays, patients' desire for natural food supplements is growing. Over the years, research has been conducted on the antioxidant properties of various herbs that have beneficial effects on age-related eye diseases. In accordance with the aim of the research, a food supplement in the form of tea was developed, which contains herbs that have antioxidant properties. Brewed tea has the ability to reduce the development of age-related eye diseases. The formulated herbal tea contains blueberry and goji berries, green tea and ginkgo leaves, turmeric root, grape seeds and saffron peel. The tea was packaged and labeled in accordance with the requirements of the European Union and Latvia. Organoleptic evaluations were carried out on the brewed tea to determine whether the color, smell and taste of the tea are acceptable for consumption. The developed tea has the following advantages: it has a pleasant and sweet taste, the form of tea is suitable for people who have difficulty in swallowing tablets or capsules, it contains only herbal drugs and will be suitable for those who want the product to contain natural ingredients.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.