Title: Smaržīgās madaras ķīmiskā sastāva analīze un pretiekaisuma aktivitāte
Other Titles: Chemical composition and biological activity of Galium odoratum
Authors: Inga Sīle
Anna Vasiļjeva
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: Galium odoratum;etanola ekstrakti;ķīmiskais sastāvs;kopējais fenolu savienojumu daudzums;pretiekaisuma aktivitāte;makrofāgi.;Galium odoratum;aqueous ethanolic extract;chemical composition;total phenolic content;anti-inflammatory activity;macrophages.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Etnobotānisko pētījumu klāsts, kas fokusējas uz tradicionālu augu pielietojuma izpētīšanu, pēdējo 15 gadu laikā, tai skaitā Eiropas valstīs, ir audzis. Tas izskaidro padziļinātu interesi par ārstniecības augiem, ko tradicionālajā medicīnā izmantoja gadsimtiem ilgi. Mūsdienās iegūtās senču zināšanas par augiem un to lietošanu var pārvērst zinātniski pierādītos datos ar turpmāko to pielietojumu medicīnā, kosmētikā un pārtikā. Pētnieciskā darba mērķis bija izpētīt smaržīgās madaras (Galium odoratum L.) ķīmisko sastāvu un noskaidrot, vai smaržīgai madarai piemīt pretiekaisuma īpašības no peļu kaulu smadzenēm izolētos makrofāgos. Analizējot literatūru par citās valstīs veiktajiem pētījumiem ar G. odoratum ekstraktiem, secinām, ka pirmo reizi analizēts Latvijā augošas smaržīgās madaras ķīmiskais profils un tās ekstraktu pretiekaisuma īpašības. Pētījuma ietvaros smaržīgā madara tika kultivēta, ievērojot bioloģiskās produkcijas audzēšanas principus. No kaltētas drogas tika pagatavoti etanola ekstrakti, kas tālāk tika analizēti ar šķidruma hromatogrāfiju-masspektrometriju. Tālāk liofilizētiem ekstraktiem tika noteikts kopējais fenolu savienojumu daudzums. Pēc identificētiem ķīmiskajiem savienojumiem varēja spriest par smaržīgās madaras iespējamajām bioloģiskajām aktivitātēm. Viena no aktivitātēm, kas šajā pētījumā tika apskatīta ir pretiekaisuma aktivitāte. Pēc iegūtajiem rezultātiem var spriest par bioloģiskajā lauksaimniecībā audzētās smaržīgās madaras ķīmisko sastāvu, pretiekaisuma aktivitāti un potenciālu komerciālai audzēšani.
The range of ethnobotanical research focusing on the study of traditional plant applications has grown over the past 15 years, including in European countries. This fact explanes the growing interest in medical plants that have been used in traditional medicine for centuries. Today’s ancestral knowledge of plants and their use can be turned into scientifically proven data for use in medicine, cosmetics and food. The aim of the study was to analyze the chemical composition of sweet woodruff (G. ododratum L.) and to investigate whether the chosen medical plant has anti-inflammatory properties in mouse femur isolated bone marrow derived macrophages. Analyzing the literature on studies carried out with G. odoratum extracts in other countries, we conclude that for the first time the chemical profile of sweet woodruff growing in Latvia and the anti-inflammatory properties of its extracts have been analyzed. Within the research project, sweet woodruff was cultivated according to the principles of organic agriculture. Ethanolic extracts were prepared from the dried G. odoratum drug, which were further analyzed by liquid chromatography-mass spectrometry, after which the total phenolic content in the lyophilized extracts was determined. On the basis of the identified chemical compounds, we could estimate the possible biological activities of the plant. One of the activities that was examined in this study is anti-inflammatory activity. The obtained results can be used to consider the potential of the chemical composition and anti-inflammatory activity for further commercial cultivation of sweet woodruff.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.