Title: Ergonomika skolās Latvijā un pasaulē
Other Titles: Ergonomics in Latvian schools and in the world
Authors: Žanna Martinsone
Žanete Eglīte
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Ergonomika;mācību vide;skolas mēbeles;iekštelpu vides faktori.;Ergonomics;learning environment;classroom furniture;indoor environmental quality.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bērni skolās pavada daudz laika, kas ietver gan mācību stundas, konsultācijas un pagarinātās grupas, gan arī dažādas ārpusskolas nodarbības, kas dienā var aizņemt līdz pat 8 stundām. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai mācību vide būtu ergonomiski pareizi iekārtota un atbilstu ergonomikas prasībām. Skolas videi jābūt attīstību un veselību veicinoša, kā arī patīkamai un drošai, lai neskaitāmās stundas skolā neradītu negatīvu ietekmi uz bērnu veselību. Mācību klase ir vide, kuru veido ne tikai mēbeles, bet arī iekštelpu vides faktori – apgaismojums, gaisa kvalitāte un ventilācija, temperatūra, mitrums un akustika, kas kopumā nosaka telpas mikroklimatu un arī var ietekmēt skolēnu labsajūtu. Veicot literatūras apskatu, tika noskaidrots, ka ergonomiski iekārtota mācību klases vide nozīmē ne vien atbilstošas mēbeles, bet arī atbilstoši iekštelpu vides faktori – apgaismojums, gaisa kvalitāte un ventilācija, temperatūra, mitrums un akustika. Aptuveni 60% no nomodā pavadītā laika skolēni pavada sēžot un lielāko daļu no šī laika tieši skolā, tādēļ krēsliem un galdiem ir ļoti svarīga loma, lai sēžot tiktu nodrošināta pareiza ķermeņa poza. Apskatot dažādus pētījumus, tika noskaidrots, ka mēbeļu (krēsla un galda) neatbilstība skolēnu antropometriskajiem rādītājiem ir plaši izplatīta problēma gan Eiropā, gan citās pasaules valstīs. Skolēna ikdienā neatņemama sastāvdaļa ir arī mugursoma, tās svars nedrīkst pārsniegt 10% no skolēna svara. Tomēr mugursomas svara neatbilstība tiek novērota visā pasaulē, kas rada negatīvas sekas uz skolēna veselību, piemēram, muguras sāpes. Arī iekštelpu vides faktoriem ir ietekme uz skolēna spēju pilnvērtīgi funkcionēt. Viens no svarīgākajiem faktoriem ir apgaismojums, jo tas būtiski ietekmē dažādus cilvēka funkcionēšanas līmeņus, piemēram, redzi, diennakts ritmus, garastāvokli un izziņu, tādā veidā netieši arī radot ietekmi uz spēju mācīties. Tāpat svarīgi ir nodrošināt arī labu gaisa kvalitāti, jo ir pierādīta korelācija starp iekštelpu gaisa kvalitāti un skolēnu sekmību. Galvenais rādītājs, kas atspoguļo gaisa kvalitāti iekštelpās, ir oglekļa dioksīds. Arī labai akustikai mācību telpā ir būtiska nozīme, kas var radīt ietekmi uz runas attīstību, lasīšanu un pat kognitīvajām spējām. Var secināt, ka ergonomika skolās ir profilaktisku pasākumu kopums mācību vides pielāgošanai, kas ir atbilstoša mēbeļu un mugursomu izvēle, optimālu iekštelpu vides faktoru nodrošināšana, lai izvairītos no veselības traucējumu attīstības. Pilnībā piemērota darbavieta skolēnam var tikt nodrošināta tikai individuālas pieejas rezultātā, jo auguma atšķirības, īpaši pubertātes vecumā, starp bērniem pat vienā klasē var būt ļoti izteiktas. Daudzi no risinājumiem ergonomikas uzlabošanai skolā prasa lielas izmaksas.
Children spend a lot of time in school, which includes lessons, consultations and extended groups, as well as various extracurricular activities that can take up to 8 hours a day. Therefore, it is very important that the learning environment is ergonomically designed and meets ergonomic requirements. The school environment must be conducive to development and health, as well as pleasant and safe, so that the countless hours at school do not have a negative effect on children's health. The classroom is an environment made up not only of furniture but also of indoor environmental factors - lighting, air quality and ventilation, temperature, humidity and acoustics, which in general determine the microclimate of the classroom and can also affect the well-being of pupils. During the literature review, it was found that an ergonomically designed classroom environment means not only appropriate furniture, but also appropriate indoor environmental factors - lighting, air quality and ventilation, temperature, humidity and acoustics. About 60% of the time students spend awake while sitting, and most of this time goes directly to school, so chairs and tables play a very important role in ensuring proper posture while sitting. Examining various studies, it was found that the mismatch of furniture (chair and table) with the anthropometric performance of pupils is a widespread problem both in Europe and in other parts of the world. A backpack is also an integral part of a pupil's daily life, its weight must not exceed 10% of the pupil's weight. However, the mismatch in backpack weight is observed worldwide, with negative consequences for the student's health, such as back pain. Indoor environmental factors also have an impact on a pupil's ability to function fully. One of the most important factors is lighting, as it significantly affects different levels of human functioning, such as vision, circadian rhythms, mood and cognition, thus indirectly affecting the ability to learn. It is also important to ensure good air quality, as there is a proven correlation between indoor air quality and pupil achievement. The main indicator of indoor air quality is carbon dioxide. Good acoustics in the classroom are also important factor, which can influence speech development, reading and even cognitive abilities. It can be concluded that ergonomics in schools is a set of preventive measures to adapt the learning environment, which is the appropriate choice of furniture and backpacks, ensuring optimal indoor environmental factors to avoid the development of health problems. A fully suitable workplace for a pupil can only be provided as a result of an individual approach, because differences in height, especially at puberty, between children, even in the same class, can be very pronounced. Many of the solutions to improve ergonomics at school are expensive.
Description: Pediatrija
Pediatrics
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.