Title: Daily Whole-body Vibration Exposure as a Cause of Lumbal Degenerative Disk Disease in Professional Driver
Other Titles: Ikdienas vibrācijas ietekme kā iemesls lumbālās daļas deģeneratīvās diska slimības attīstībai autovadītājiem
Authors: Marija Burčeņa
Osama Aukasha Abdulmuniem Al-Mashhadani
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Sāpes muguras lejasdaļā;jostas diska trūce;visa ķermeņa vibrācija;vibrācija;ergonomikas faktori;ārstēšana;diagnostika;rezonanses frekvence.;Lower back pain;Lumbar disc herniation;whole-body vibration;vibration;ergonomics factors;treatment;diagnosis;resonant frequency.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Jostas diska trūce ir visizplatītākā cilvēkiem, kuru vidējais vecums ir 41 gads. Tiek uzskatīts, ka tā ir biežāk sastopama vīriešiem nekā sievietēm, un saskaņā ar Spine Patient Outcomes Research Trial izplatība ir 57% pret 43%. Tipisks diska trūces mehānisms var būt saistīts ar pakāpenisku diska deģenerāciju ar novecošanu vai ievainojumiem kritiena vai slīdēšanas vai autoavārijas dēļ. Tas var būt saistīts arī ar profesionāliem vadītājiem (taksometriem, autobusiem un kravas automašīnām), kur cilvēki darba dienas laikā ir pakļauti augstas intensitātes vibrācijai. Visa ķermeņa vibrācijas, kas ietekmē cilvēku, rodas darba dzīvē, darbiniekam stāvot, sēžot vai guļot uz vibrējošas virsmas. Šāda veida vibrācija rodas, piemēram, autobusos, vilcienos, celtniecības mašīnās, lidmašīnās, kuģos utt. Visa ķermeņa vibrācija tiek pārnesta uz visu ķermeni, un tā ir konstatēta kā faktors, kas izraisa daudzus simptomus un traucējumus, piemēram, LBP, HAVS, reproduktīvie traucējumi un kuņģa-zarnu trakta traucējumi. Tas var ietekmēt arī redzi, izraisīt dzirdes zudumu trokšņa dēļ, garīgu spēku izsīkumu, ko liecina samazināta veiktspēja kognitīvo testu laikā, samazināt koncentrēšanās spējas, vadot transportlīdzekli, kā arī miegainību.
Lumbar disc herniation is most common in people with an average age of 41. It is believed to be more common in males than females with the prevalence of 57% versus 43% according to the Spine Patient Outcomes Research Trial. The typical mechanism of a herniated disk may be due to gradual degeneration of the disk with aging or injury due to a fall or slip or a car accident. It can be also due to occupational issues in professional drivers (taxi, bus, and truck) where individuals are subjected to high-intensity vibration during their workday. Whole-body vibrations, that affect humans occur in working life when an employee is standing, sitting, or lying on a vibrating surface. This type of vibration occurs in e.g., buses, trains, construction machinery, aircraft, ships, etc. Whole-body vibration is transmitted to the whole body, and it has been established as a factor that causes numerous symptoms and disorders such as LBP, HAVS, reproductive disorders, and gastrointestinal distress. It may affect the vision as well, induce hearing loss due to noise, mental exhaustion as seen by decreased performance on cognitive tests, reduce concentration when driving, and as well as drowsiness.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.