Title: Mežaparka iedzīvotāju viedoklis par fizisko aktivitāšu iespējām dzīvesvietā
Other Titles: Opinion of forest park residents on physical activity opportunities at the place of residence
Authors: Una Veseta
Sanija Rozenberga
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Atslēgas vārdi: Mežaparka iedzīvotāji;fiziskās aktivitātes;viedoklis;dzīvesvieta.;Keywords: Mežaparka residents;physical activities;opinion;place of residence.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darbs „Mežaparka iedzīvotāju viedoklis par fizisko aktivitāšu iespējām dzīvesvietā” ir izvēlēta aktualitātes dēļ, jo saskaņā ar sociāli ekoloģiskajiem modeļiem iesaistīšanos fiziskās aktivitātes nosaka mijiedarbību starp personas individuālajām īpašībām un vidi, kurā viņš vai viņa dzīvo. Parki ir vieta, kas var īpaši stimulēt atpūtas fiziskajās aktivitātēs. Parki parasti nodrošina zaļu un atjaunojošu vidi, tos var izmantot veselas kopienas bez maksas/zemām izmaksām (salīdzinājumā ar sporta zālēm vai sporta klubiem), un tajos var būt infrastruktūra dažādām atpūtas fiziskajām aktivitātēm, piemēram, pastaigu takas, sporta laukumi. [20] Darba mērķis ir noskaidrot Mežaparka iedzīvotāju viedokli par fizisko aktivitāšu iespējām dzīvesvietā. Pētījuma jautājums: kāds ir Mežaparka iedzīvotāju viedoklis par fizisko aktivitāšu iespējām dzīvesvietā? Pētījuma dalībnieki ir Mežaparka iedzīvotāji vecumā no 18 gadiem un darbā izmantojamā metode ir aptaujas anketa sociālā tīkla Facebook.com grupā „Mežaparka pļāpas”. Pētījuma galvenie rezultāti un secinājumi: 1. Dzīvesvietas atrašanās netālu no Mežaparka motivē respondentus nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un kā papildus veicinošie faktori fiziskām aktivitātēm ir svaigs gaiss un daba, bet nav atšķirīgs viedoklis dažāda vecuma un dzimuma Mežaparka iedzīvotājiem. 2. Trūkums par fizisko aktivitāšu iespējām Mežaparkā ir viens no iemesliem, kas neveicina respondentus būt fiziski aktīviem. 3. Respondentiem ar augstāku izglītības līmeni dominē viedoklis, ka Ķīšezera pludmale un piedzīvojuma parks „Mežakaķis’ ir vieni no Mežaparka objektiem, kas veicina nodarboties ar tādām fiziskajām aktivitātēm kā garāku gabalu iešana ar kājām, nūjošanu, skriešanu un skrituļslidošanu. Attīstot un popularizējot dažādu fizisko aktivitāšu iespējas Mežaparkā, tas veicinās Mežaparka iedzīvotāju aktivitātes brīvā dabā, individuāli, ar ģimeni un interešu grupās, jo katram būs iespēja izvēlēties sev piemērotāko fizisko aktivitāti ņemot vērā intereses un prioritātes. Veiktā pētījuma rezultātā gūta atbilde uz pētījuma jautājumu: Mežaparka iedzīvotāji uzskata, ka Mežaparkā ir iespējas nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm. Lielāko daļu respondentu (neatkarīgi no dzimuma un vecuma) apmierina Mežaparka infrastruktūra, kas ir tuvu respondentu dzīvesvietai un veicina fiziskās aktivitātes.
The qualification paper “Opinion of Mezaparks residents on the possibilities of physical activities at home” has been chosen because of its topicality, because regular physical activities promote a healthier, more independent lifestyle, significantly improving the functional abilities and quality of life of the residents. The presence of nature stimulates the body's protection against disease, improves mental and physical well-being, it is possible to reduce outbreaks of blood pressure and depression outdoors. Outdoor training makes us feel more energetic and uplifted. The aim of the work is to find out the opinion of Mezaparks residents about the possibilities of physical activities at the place of residence. Research question: what is the opinion of Mezaparks residents about the possibilities of physical activities at the place of residence? The participants of the research are the residents of Mezaparks over the age of 18 and the method used in the work is a questionnaire in the group of the social network Facebook.com "Mezaparks gossip". The main results and conclusions of the study: 1. The location of the place of residence near Mežaparks motivates the respondents to engage in physical activities and as additional contributing factors to physical activities is fresh air and nature, but there is no different opinion of the residents of Mežaparks of different ages and genders. 2. Lack of opportunities for physical activity in Mežaparks is one of the reasons that does not encourage respondents to be physically active. 3. Respondents with a higher level of education are dominated by the opinion that Ķīšezers beach and adventure park “Mežakaķis” are one of the objects of Mežaparks that promote physical activities such as walking, Nordic walking, skating and rollerblading.By developing and popularizing the possibilities of various physical activities in Mezaparks, it will promote the activities of Mezaparks residents in the open air, individually, with family and interest groups, because everyone will have the opportunity to choose the most suitable physical activity taking into account their interests and priorities. Answering the research question, the residents of Mezaparks believe that there are opportunities to engage in physical activities in Mezaparks. Most of the respondents are satisfied with the infrastructure of Mezaparks, which is close to the respondents' place of residence and promotes physical activities.
Description: Veselības sporta speciālists
Health care sports specialist
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.