Title: Vingrošanas nodarbību muguras veselībai ietekme uz apmeklētāju nespecifiskām muguras lejas daļas sāpēm
Other Titles: Exercise class for back health affect on attendees with non-specific low back pain
Authors: Una Veseta
Elīna Ermansone
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Atslēgas vārdi: nespecifiskas muguras lejas daļas sāpes;muguras lejas daļas sāpes;vingrinājumi;vingrinājumi muguras veselībai;aptauja;Keywords: non-specific lower back pain;lower back pain;exercises;back health exercises;survey
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darba tēma ir “Vingrošanas nodarbību muguras veselībai ietekme uz apmeklētāju nespecifiskām muguras lejas daļas sāpēm”, kuras mērķis bija izpētīt vingrošanas nodarbību muguras veselībai ietekmi uz apmeklētāju nespecifiskām muguras lejas daļas sāpēm. Balstoties uz to, ka ar nespecifiskām muguras lejasdaļas sāpēm saskaras arvien vairāk cilvēku visā pasaulē, arī Latvijā, pētījumā tika izpētīts, kā tieši vingrošanas nodarbības, kas ir paredzētas muguras veselībai palīdz tikt galā ar šo problēmu un kāda ir vingrošanas nodarbību muguras veselībai ietekme uz apmeklētāju nespecifiskām muguras lejasdaļas sāpēm? Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, tika izstrādāta vingrošanas nodarbību muguras veselībai apmeklētāju aptauja, kuri ikdienā ir saskārušies ar nespecifiskām muguras lejas daļas sāpēm, lai noskaidrotu, kāds tieši ir bijis sāpju līmenis pirms un pēc nodarbību apmeklēšanas, aptaujas beigās tika ievietota Rolanda Morisa Funkcionālās nespējas pašvērtējuma anketa (Roland Morris Disability Questionnaire (RMDQ)) (Roland and Morris, 1983). Pētījumā tika aptaujāti 186 respondenti un tika izpētīts, ka vingrošanas nodarbības palīdz samazināt muguras lejasdaļas sāpes, ko apliecināja 86% dažāda vecuma un dzimuma respondentu, taču lai vingrošanas nodarbības būtu efektīvākas tām ir jābūt vismaz 30 minūšu garām un tās ir jāapmeklē vismaz pāris mēneši vai arī pēc nepieciešamības sāpju gadījumā. Arī papildus ikdienas aktivitātes palīdz sāpju samazināšanas procesā, kā arī papildus aprūpes metodes, tādas kā fizioterapeita apmeklējums un masāžas. Respondenti ar mazāku sākotnējo sāpju līmeni izvēlas vingrošanas inventāru, pilates un aeroba/kardio tipa vingrinājumi, bet tie, kuriem sāpes ir lielākas izvēlas pilates iesācējiem, vingrinājumus muguras veselībai ar savu svaru un ārstniecisko vingrošanu. Lai pētījuma rezultāti būtu uzticami, būtu nepieciešams aptaujāt lielāku respondentu skaitu, kuriem ir nespecifiskas muguras lejasdaļas sāpes un darīt to ilgtermiņā, sākotnēji pirms nodarbību apmeklēšanas, nodarbību apmeklēšanas laikā un tad pēc nodarbību apmeklēšanas.
The topic of the qualification paper is “Exercise class for back health affect on attendees non-specific low back pain” and the aim of this paper was to study the affect of back health exercise class on attendees with non-specific lower back pain. Based on the fact that more and more people all over the world, including Latvia, experience non-specific lower back pain, the study investigated how exercises designed to reduce low back pain can affect this problem and what is the affect of exercise classes for back health on attendees with non-specific lower back pain? In order to answer the main research question, a survey was made for exercise class for back health attendees who have experienced non-specific low back pain, who have experienced non-specific lower back pain on a daily basis. To find out exactly what the level of pain was before and after the training Roland Morris Disability Questionnaire (RMDQ)) (Roland and Morris, 1983) was added to this survey. The study surveyed 186 respondents and found out that exercise helps reduce back pain, as shown by 86% of respondents of all ages and genders, but for it to be more effective, it must be at least 30 minutes long or attended for at least a couple of months, or as needed in case of pain. Additional daily activities also help in the process of reducing pain, as well as additional primary care methods, such as a visit to a physiotherapist and massages. Respondents with lower initial pain levels choose exercises with equipment, pilates and aerobic/cardio exercises, while those with more pain prefer pilates for beginners, back exercises and therapeutic exercises. For the results of the study to be reliable, it would be necessary to survey a larger number of respondents who have non-specific lower back pain and do so in the long term, initially before attending classes, during attending classes and then after attending classes.
Description: Veselības sporta speciālists
Health care sports specialist
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.