Title: E-cigarešu lietošana un to saistība ar pataloģiskām izmaiņām mutes dobumā
Other Titles: Use of e-cigarettes and their association with pathological changes in the oral cavity
Authors: Egita Senakola
Vitālijs Mihailovs
Zobārstniecības fakultāte
Faculty of Dentistry
Keywords: e-cigaretes;tabakas karsēšanas ierīce;mutes veselība;smēķēšanas atmešana;e-cigarette;electronic nicotine delivery system;harmful effects;young adults;smoking cessation tool;vaping;oral health.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darba tēma – “E-cigarešu lietošana un tās saistība ar patoloģiskām izmaiņām mutes dobumā”. Tēmas aktualitāti nosaka e-cigarešu un karsējamo ierīču pieejamība mūsu valstī un pasaulē, liels pieprasījums un tendence pieprasījumam pieaugt, īpaši jaunu cilvēku vidū un bieži tiem, kas nekad nesmēķēja iepriekš. Pēc Latvijas Republikas Slimību profilakses un kontroles centra 2019.gada informācijas, e-cigarešu lietotāju statistikā ietilpst 18% 13 – 15 gadīgo skolēnu. Un kopš 2011. gada e-cigarešu lietotāju skaitlis šajā vecuma grupā ir palicis divreiz lielāks. Šīs ierīces reklamētas kā mazāk kaitīgas lietotājiem. Darba mērķis un uzdevumi ir savākt un apkopot zinātnisko publikāciju datus, zinātnisko literatūru par e-cigaretēm un ar to lietošanas saistītājām izmaiņām mutes dobumā, izstrādāt pētījuma anketu, veikt aptauju ar izstrādāto anketu, apkopot un izanalizēt pētījuma anketā iegūtos datus un izdarīt secinājumus. Pētījuma dalībnieki ir e-cigarešu lietotāji, pētījuma metode ir kvantitatīva. Dati savākti ar strukturētas aptaujas anketas palīdzību, kas veidota portālā visidati.lv, vadoties pēc zinātniskās literatūras atrastām aktuālām publikācijām par e-cigarešu izraisītām patoloģiskām izmaiņām mutes dobumā. Analizējot kvalifikācijas darba teorētisko un praktisko daļu, var secināt, ka darba uzdevumi tika izpildīti, hipotēze ir apstiprināta, darba mērķis ir sasniegts.
Qualifying work thesis is “Use of e-cigarettes and its association with oral health change”. The relevance of the research is defined by the high accessibility of electronic cigarettes and other nicotine delivery systems in Latvia and rest of the world, a high demand with a trend to rise, particularly between adolescents and the ones never used to smoke before. According to National Center of Deseases Prevention and Control of Republic of Latvia data about 2019, there are 18% of e-cigarettes users in age group between 13 – 15 years old. Since 2011 a number of e-cigarettes users in mentioned age group has been doubled. Also, these nicotine delivery devices are considered to be less harmful. The goal and objectives of the research is to collect and to process scientific, evidence-based medicine journals articles and literature about e-cigarettes, its effects and association with human health and particularly oral health and possible changes in it, to work out a questionnaire, to process and to analyze survey data and to draw a conclusions. Research participants are e-cigarettes and other nicotine delivery systems (such as heat-not-burn devices, vaping devices) users. Research instrument used is a quantitative, with a structured questionnaire placed on visidati.lv portal, which is created using questions according to actual evidence-based medicine journals articles and literature overview. While analyzing theoretical and practical parts of qualifying work, is possible to conclude that work tasks have been completed, work hypothesis has been proven and goal of the work has been achieved.
Description: Zobu higiēnists
Dental Hygiene
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.