Title: Mugurkaula traumatizācijas riski Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem
Other Titles: Risks of vertebral traumatization among staff members of emergency medicine service
Authors: Maija Eglīte
Andrejs Oļesiks
Zobārstniecības fakultāte
Faculty of Dentistry
Keywords: Muguras sāpes;lumbalģija;nervu saknīšu bojājums;Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests;Muguras sāpes;lumbalģija;nervu saknīšu bojājums;Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba mērķis ir izpētīt un analizēt literatūrā pieejamo informāciju par muguras sāpju etioloģiju un mugurkaula traumatizācijas riskiem. Atrast likumsakarības ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības darba specifiku. Lai to panāktu, ir izvirzīti šādi darba uzdevumi: • Iepazīties ar balsta un kustības aparāta funkcionalitāti, ka arī slodzes veidiem, kas veicina mugurkaula traumatizāciju. • Apkopot un izpētīt zinātnisko literatūru muguras sāpju izcelsmēm arodslimību kontekstā. • Veikt praktisko analīzi pašreizējai situācijai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra apakšstaciju darba specifikai. Hipotēze –Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku darba pienākumi ir saistīti ar paaugstinātiem riskiem mugurkaula traumatizācijā. Darba metodes: • Zinātniskās literatūras, un citu informācijas avotu analīze un izpēte par konkrētu tēmu. • Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieku aptauja, un rezultātu interpretācija. Literatūras izpēte un analīze par balsta un kustības aparāta funkcionalitāti, muguras sāpju etioloģiju un slodzes veidiem, kas veicina mugurkaula traumatizāciju, ka arī praktiskā analīze Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Rīgas reģionālā centra apakšstacijās, paradīja, ka pastāv cieša saistība starp Neatliekamās medicīniskās palīdzības darba specifiku un muguras sāpju izcelsmēm traumatizācijas rezultātā. Darba hipotēze, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku darba pienākumi ir saistīti ar paaugstinātiem riskiem mugurkaula traumatizācijā ir daļēji apstiprināta. Pašlaik, Latvijā vēl nav vienoti izstrādātu likumu, kas noteiktu stingras robežas pieļaujamo svaru celšanai darbiniekiem vai noteiktas skaitliskas vērtības maksimālai fiziskai slodzei.
Darba mērķis ir izpētīt un analizēt literatūrā pieejamo informāciju par muguras sāpju etioloģiju un mugurkaula traumatizācijas riskiem. Atrast likumsakarības ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības darba specifiku. Lai to panāktu, ir izvirzīti šādi darba uzdevumi: • Iepazīties ar balsta un kustības aparāta funkcionalitāti, ka arī slodzes veidiem, kas veicina mugurkaula traumatizāciju. • Apkopot un izpētīt zinātnisko literatūru muguras sāpju izcelsmēm arodslimību kontekstā. • Veikt praktisko analīzi pašreizējai situācijai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Rīgas reģionālā centra apakšstaciju darba specifikai. Hipotēze –Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku darba pienākumi ir saistīti ar paaugstinātiem riskiem mugurkaula traumatizācijā. Darba metodes: • Zinātniskās literatūras, un citu informācijas avotu analīze un izpēte par konkrētu tēmu. • Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieku aptauja, un rezultātu interpretācija. Literatūras izpēte un analīze par balsta un kustības aparāta funkcionalitāti, muguras sāpju etioloģiju un slodzes veidiem, kas veicina mugurkaula traumatizāciju, ka arī praktiskā analīze Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Rīgas reģionālā centra apakšstacijās, paradīja, ka pastāv cieša saistība starp Neatliekamās medicīniskās palīdzības darba specifiku un muguras sāpju izcelsmēm traumatizācijas rezultātā. Darba hipotēze, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku darba pienākumi ir saistīti ar paaugstinātiem riskiem mugurkaula traumatizācijā ir daļēji apstiprināta. Pašlaik, Latvijā vēl nav vienoti izstrādātu likumu, kas noteiktu stingras robežas pieļaujamo svaru celšanai darbiniekiem vai noteiktas skaitliskas vērtības maksimālai fiziskai slodzei.
Description: Zobārstniecība
Dentistry
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.