Title: Komplikācijas staru terapijas pacientiem ar ļaundabīgu mutes gļotādas audzēju
Other Titles: Complications in patients with malignant neoplasms of oral mucosa after radiotherapy
Authors: Egils Korņevs
Mārtiņš Lauskis
Zobārstniecības fakultāte
Faculty of Dentistry
Keywords: Staru;terapija;mutes;vēzis;komplikācijas;Radiotherapy;oral;cancer;complications.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ļaundabīgi mutes gļotādas audzēji ir pieaugoša problēma visā pasaulē. Pasaules Veselības (World Health Organisation, 2014)49 Organizācija paredz ka 640 000 cilvēkiem 2016. gadā tiks uzstādīta mutes vēža diagnoze. Visbiežāk diagnoze tiek uzstādīta vēlīnās stadijās. Lai nodrošinātu pēc iespējas labākus ārstēšanas rezultātus tiek pielietota kombinētas ārstēšanas modelis. Trīs galvenās metodes ir ķirurģija, ķimijterapija un staru terapiju. Staru terapijas laikā tiek lietoti augstas enerģijas rentgenstari lai bojātu šūnu DNS un potencionāli izsauktu šīs šūnas bojā eju. Lai gan staru terapijas laikā starojums tiek koncentrēts tā lai iznīcinātu ļaundabīgās šūnas, neizbēgama ir arī veselo šūnu iesaiste. Šī iemesla dēļ lielākā daļa pacientu saskarsies ar ārstēšanas komplikācijām, kas var ietekmēt ārstēšanas gaitu, efektivitāti un pacienta dzīves kvalitāti. Komplikāciju attīstīšanās risks ir multifaktoriāls un ir atkarīgs no audzēja faktoriem ārstēšana faktoriem un pacienta faktoriem. Modificējot ar pacientu saistītos sekojošos faktorus, kā mutes higiēna, periodontālais stāvoklis, esošas zobu infekcijas, ir iespējam samazināt komplikāciju incidenci un smagumu. Veiksmīgai komplikāciju incidences un smaguma pakāpes samazināšanai svarīga ir pacienta sapratne par viņa saslimšanu, ārstēšanu un ārstēšanas ietekmi uz veselību. Latvijā ir novērojams pacientu līdzestības trūkums. Šī pētijuma uzmanība tika koncentrēta uz profilaktiskās terapijas iespējām komplikāciju attīstības riska samazināšanai un informatīva materiāla izstrādāšanu ļaundabīgu mutes gļotādas audzēju pacientiem, kas saņem staru terapiju.
640 000 new cases of oral cancer will be diagnosed this year worldwide, unfortunately the majority of them will be diagnosed as late stage cancer. To improve the already low survival rates the treatment has to be radical and that will often cause complications. The risk of complications can be decrease by implementing the correct prophylaxis. Aim of this study to review the potential side effects of oral radiotherapy and the preventive measures that could minimize the risk of complications and also to analyze patient questionnaire answers about their quality of life, knowledge about the disease and their involvement in treatment, and finally to construct an educational handout material for patients.
Description: Zobārstniecība
Dentistry
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tezes eng.docxNoslēguma darba pielikums15.95 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Zobarstniecibas_fakultate_ZF_2022_Martins_Lauskis_006863.pdfStudējošā pētnieciskais darbs2.09 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.