Title: Carcinogenicity of Night Shift Work
Other Titles: Nakts maiņu darba kancerogenitāte
Authors: Žanna Martinsone
Anjo Diepen
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Kancerogenitāte;darbs nakts maiņās;darbs naktī;cilvēka miegs;vielmaiņas un endokrīnās izmaiņas miega laikā;eksperimentālie pētījumi ar dzīvniekiem;mainot gaismas un tumsas grafiku;vēža pētījumi eksperimentālajiem dzīvniekiem;darbs nakts maiņās un krūts vēzis;darbs nakts maiņā un prostatas v;Carcinogenicity;Night shift work;night work;human sleep;metabolic and endocrine changes during sleep;experimental animal studies with shifts in light-dark schedule;Studies of cancer in experimental animals;Night shift work and breast cancer;Night shift work and prostate cancer;Night shift w
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: IEVADS: Starptautiskā vēža izpētes aģentūra (IARC) 2007. gadā klasificēja nakts maiņu darbu kā iespējami kancerogēnu cilvēkiem (2A grupa), pamatojoties uz ierobežotiem epidemioloģisko pētījumu pierādījumiem un pietiekamiem pierādījumiem, balstītiem uz dzībnieku pētījumu datiem. Daudzi jauni, augstas kvalitātes epidemioloģiskie pētījumi, tostarp papildus vēža dati, motivēja aģentūru 2019. gadā pārvērtēt jau esošos datus un zinātniskos pierādījumus. Nakts maiņu darba izplatība visās tautsaimniecības nozarēs un nakts maiņu darba kā iespējami kancerogēna novērtēšana, kā arī saistība vairākām sirds un asinsvadu slimībām, gremošanas traucējumiem un citām darba ņēmēju fiziskās veselības problēmām, dod iemeslu pārskatīt zinātniskos pierādījumus par to, ka nakts maiņu darbs izraisa vēzi un ir nozīmīgs darba riska faktors. MĒRĶIS: apkopot analītisku pārskatu par pētījumiem, kas liecina par nakts maiņu darba kancerogenitāti, un iespējamos skaidrojumus par miega trūkuma bīstamo ietekmi uz cilvēkiem. METODOLOĢIJA: Šis pētnieciskais darbs tika veidots kā literatūras apskats, un tas izveidots, izmantojot informāciju, kas tika savākta no grāmatām, publikācijām, žurnāliem, medicīnas arhīviem un zinātniskiem pētījumiem, kas lielākoties tika apkopoti no interneta. Šī pētījuma sagatavošanai tika izmantoti dažādi pētījumi no Eiropas, Āzijas un Amerikas, lielākā daļa no tiem tika atrasti, izmantojot PubMed. Informācijas meklēšanai izmantotie atslēgvārdi: krūts vēzis, kolorektālais vēzis, prostatas vēzis, maiņu darbs, nakts maiņu darbs, izmēģinājumu dzīvnieku vēzis, maiņa gaiši tumšā grafikā. SECINĀJUMI: Ir pētījumi, kas pierāda nakts maiņu darba kancerogenitāti, lai gan līdz šim epidemioloģisko datu pierādījumi ir ierobežoti. Ir konstatētas pozitīvas asociācijas starp nakts maiņu darbu un krūts, prostatas, resnās un taisnās zarnas vēzi. Pierādījumi par citām vēža lokalizācijām vēl ir nepietiekami, lai par to varētu izdarīt secinājumus. Ir nepieciešams arī turpmāk veikt pētījumus, lai noskaidrotu saistību starp nakts maiņu darbu un krūts, prostatas un kolorektālā vēža risku, kā arī citām vēža lokalicācijas vietām.
INTRODUCTION: The International Agency for Research on Cancer (IARC) classified night shift work as probably carcinogenic for humans (group 2A) in 2007, based on limited evidence from epidemiological studies and sufficient evidence from animal studies. Many new, high-quality epidemiologic studies, including additional cancer sites, motivated the agency to reevaluate the scientific evidence in 2019. The proliferation of night shift work in all economic sectors and the assessment of night shift work as probably carcinogenic, as well as other effects on several cardiovascular diseases, digestive disorders, and other problems with workers’ physical health, give reason to review the scientific evidence of night shift work causing cancer and being a significant occupational risk factor. AIM: To compile an analytical overview of studies showing evidence of the carcinogenicity of night shift work and possible explanations for the hazardous effect of sleep deprivation in humans. METHODOLOGY: This research paper was made in the form of a literature review, and it was created out of information that was collected from books, publications, journals, medical archives and scientific research, which have mostly been gathered from the Internet. A variety of studies from Europe, Asia, and America were used to make this research paper, most of them found using PubMed. Keywords used for searching information: Breast cancer, colorectal cancer, prostate cancer, shift work, night shift work, cancer in experimental animals, shift in the light-dark schedule. CONCLUSIONS: There is evidence in humans for the carcinogenicity of night shift work, although the evidence is limited until now. Positive associations have been detected between night shift work and cancers of the breast, prostate, colon, and rectum. The evidence for other cancer sites is yet too limited to conclude about it at this point. Further research is needed to elucidate the relationship between night shift work and the risk of breast-, prostate- and colorectal cancer, as well as other cancer sites.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.