Title: Pathologic Eating Behaviour and its Effect on the Outcome of Bariatric Surgery
Other Titles: Patoloģiska ēšanas uzvedība un tās ietekme uz bariatriskās operācijas iznākumu
Authors: Guna Bīlande
Therese Annie Matilda Johansson
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Bariatriskās ķirurģija;patoloģiska ēšanas;pārēšanās izplatība;ēšanas kontroles zaudēšana;pārtikas atkarība;svara zudumu;Bariatric surgery;pathologic eating behaviour;binge eating;loss of control eating;food addiction;weight loss
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Šī literatūras apskata mērķis bija identificēt dažāda veida ēšanas psihopatoloģijas izplatību pirms bariatriskās operācijas un novērtēt iespējamās izmaiņas pēc veiktās operācijas. Turklāt tika novērtēta patoloģiskas ēšanas uzvedības klātbūtne pirms un pēcoperācijas periodā un tās ietekme uz svara zaudēšanas iznākumu. Šajā literatūras apskatā ir iekļauts 31 pētniecības darbu novērtējums, kas tika sistemātiski savākti no PubMed datu bāzes. Iekļaušanas kritēriji ietvēra rakstus, kas publicēti laikā no 2010. gada janvāra līdz 2020. gada decembrim un kuros tika veikti pētījumi par pārēšanās traucējumu, ēšanas kontroles zaudēšanu un pārtikas atkarības izplatību pirms un pēc svara samazināšanas operācijas, piemēram, pētījumi par saistību starp neveselīgu ēšanas uzvedību un svara zaudējuma iznākumu. Literatūrā norādīts, ka patoloģiska ēšanas uzvedība ir izplatīta bariatrijas meklētāju populācijā, taču tās izplatība ir plaša. Pirmsoperācijas pārēšanās izplatība, ēšanas kontroles zaudēšana un pārtikas atkarība analizētajos datos bija attiecīgi no 13% līdz 48%, no 14% līdz 61% un no 14% līdz 69%. Veiktajos pētījumos tika novērota patoloģiskas ēšanas uzvedības simptomu samazināšanās, īpaši īstermiņa periodā pēc operācijas. Šķiet, ka ēšanas traucējumi pirms operācijas nav negatīvs svara zuduma prognozētājs, tomēr patoloģiska ēšanas uzvedība pēc operācijas var būt faktors, kas var izraisīt neoptimālu svara zudumu. Visbeidzot, literatūrā norādīts, ka, lai sasniegtu optimālu svara zudumu bariatriskās ķirurģijas kandidātiem, viņiem ir jāpārbauda patoloģiska ēšanas uzvedība, īpaši pēc operācijas, kā arī jāsniedz atbalsts, lai pārvarētu šāda veida uzvedību. Psihopatoloģijas ēšanu pirmsoperācijas skrīningā nevajadzētu uzskatīt par kontrindikāciju svara samazināšanas operācijai.
The purpose of this literature review was to identify the prevalence of different types of eating psychopathology prior to bariatric surgery and evaluate the possible change after performed surgery. Additionally, the presence of pathological eating behaviour pre-and postoperatively and its effect on weight loss outcome was assessed. This literature review includes the evaluation of 31 research papers that were collected systematically from PubMed database. Inclusion criteria included articles published between January 2010 to December 2020 conducting research of the prevalence of binge eating disorder, loss of control eating and food addiction prior to and following weight reduction surgery, such as studies investigating the relationship between unhealthy eating behaviour and weight loss outcome. The literature suggests that pathologic eating behaviour is common in the bariatric seeking population but the prevalence of it ranges widely. Preoperative prevalence of binge eating, loss-of-control eating, and food addiction in the analysed data ranged between 13% to 48%, 14% to 61% and 14% to 69% respectively. In the conducted studies, a reduction of pathological eating behaviour symptoms was seen, especially in the short-term period following surgery. Disordered eating behaviour prior to surgery does not seem to be a negative predictor of weight loss according to literature, nevertheless pathologic eating behaviour after surgery may be a factor that could lead to suboptimal weight loss. Conclusively, literature indicates that for the achievement of optimal weight loss in bariatric surgery candidates, they should be screened for pathological eating behaviour particularly after surgery as well as given the support to overcome these types of behaviours. Eating psychopathology in the preoperative screening should not be considered a contraindication for undergoing weight reduction surgery.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.