Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMāra Grundmane-
dc.contributor.authorFlorence Charlotte Amber Weiss-
dc.contributor.otherĀrvalstu studentu nodaļalv-LV
dc.contributor.otherInternational Student Departmenten-UK
dc.date.accessioned2021-12-08T22:14:26Z-
dc.date.available2021-12-08T22:14:26Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/7004-
dc.descriptionMedicīnalv-LV
dc.descriptionMedicineen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractŠajā literatūras apskatā tika pētīta uztura ietekme uz stresa lūzumu rašanos un profilaksi. Stresa lūzumi visbiežāk sastopami skrējējām sievietēm, un ir pierādīts, ka, palielinoties skriešanas intensitātei, to biežums palielinās. Tā kā kauls ir dinamiska struktūra, var sagaidīt, ka uzturs ietekmē strukturālo formu, tāpēc tam ir būtiska nozīme kaulu veselībā. Izmantojot PubMed, Google scholar un The Journal of the international society of sports and nutrition, tika meklēti oriģināli pētnieciski raksti, lai izpētītu makrouzturvielu nozīmi stresa lūzumu rašanās procesā un parādītu problēmas, ko var radīt nepareizs uzturs, un galvenos to veicinātājus. Rezultāti parādīja, ka anatomiskās atšķirības, kas galvenokārt saistītas ar proporcionalitāti, izraisa paaugstinātu stresa lūzumu rašanos sievietēm. Ir pierādīts, ka ir tieša saikne starp uzturā esošo tauku proporcijām un stresa lūzumu attīstību. Tika pierādīts, ka olbaltumvielas ir būtisks, bet ne galvenais faktors stresa lūzumu attīstībā, un ogļhidrāti ir būtiski enerģijas nodrošināšanā, kas ir galvenais faktors stresa lūzumu profilaksē. Sieviešu sportistu triāde ir nepietiekami diagnosticēta un nepietiekami atpazīta, kas daudzas sportistes pakļauj stresa lūzumiem un ilgtermiņa kaulu komplikācijām. Tika secināts, ka hipotēze netika pierādīta jo olbaltumvielas nav vissvarīgākais makrouzturviela dinamiskajā kaulu procesā, tomēr arī tām ir būtiska nozīme. Uzturs, bet galvenokārt vispārējā enerģijas pieejamība ir būtiska stresa lūzumu atveseļošanai un profilaksei, kā arī komplikāciju novēršanai. Tomēr stresa lūzumu profilakse ir savstarpēji saistīts uztura, treniņa slodzes, treniņa adaptācijas, atveseļošanās un psihiskās labsajūtas tīkls.lv-LV
dc.description.abstractThis literature review investigated the influence of nutrition on the development and prevention of stress fracture occurrence. Stress fractures are of highest prevalence in female runners and have shown to be of increased occurrence with the increase in running participation. As bone is a dynamic structure it can be expected that nutrition influences the structural form, hence plays an essential role in bone health. Using PubMed, Google scholar, and The Journal of the International Society of Sports and Nutrition original research papers were searched to investigate the role of macronutrients on stress fractures and to portray the problems that may be entailed by poor nutrition and the main contributors. Results demonstrated anatomical variations mainly due to proportionality lead to the increased occurrence of stress fractures in female athletes. Fats have shown to have a direct link between the proportions present in the diet and stress fracture development. Proteins were shown to be essential but not the main factor in stress fracture development and carbohydrates are essential in the providence of energy which is the main factor in stress fracture prevention. The female athlete triad is underdiagnosed and under-recognised which exposes many female athletes to stress fractures and long-term bone complications. It was concluded that the hypothesis was disproven as proteins are not the most important macronutrient in the dynamic bone process however also play an essential role. Diet but mainly the overall energy availability is essential to the recovery and prevention of stress fracture as well as to the prevention of complications. However, stress fracture prevention is an interrelated network of diet, training load, training adaptation, recovery, and psychiatric well-being.en-UK
dc.language.isoen-UK-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectAtslēgas vārdi: Stresa lūzumilv-LV
dc.subjectmakrouzturvielaslv-LV
dc.subjectsievietes sportisteslv-LV
dc.subjectkaulu veselībalv-LV
dc.subjectuzturslv-LV
dc.subjectsieviešu sportistu triāde.lv-LV
dc.subjectKeywords: Stress fracturesen-UK
dc.subjectMacronutrientsen-UK
dc.subjectfemale athleteen-UK
dc.subjectbone healthen-UK
dc.subjectnutritionen-UK
dc.subjectthe female athlete triad.en-UK
dc.titleThe Effect of Nutrition on Stress Fractures in the Female Athleteen-UK
dc.title.alternativeUztura ietekme uz sievietes sportistes stresa lūzumiemlv-LV
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/otheren-UK
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.