Title: Ramadan and Weight Changes
Other Titles: Ramadāns un svara izmaiņas
Authors: Māra Grundmane
Hamzah Shaheen
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Ramadāns;intermitējoša badošanās;ķermeņa svars;ķermeņa kompozīcija;Ramadan;intermittent fasting;body weight;body composition
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: KOPSAVILKUMS: Priekšvēsture: Saskaņā ar PVO aptaukošanās ir gandrīz trīskāršojusies kopš 1975. gada. 2016. gadā vairāk nekā 1,9 miljardam pieaugušo bija liekais svars un vairāk nekā 650 miljoniem bija aptaukošanās. Mūsdienās iedzīvotāji vairāk mirst no liekā svara, nevis no nepietiekama svara. Kā mēs varam redzēt, tas ir globāls veselības jautājums, kas rada ekonomisko slogu pasaulē, jo aptaukošanās ir saistīta ar ļoti plašu veselības traucējumu loku, tai skaitā sirds un asinsvadu problēmām. Lai to risinātu, ir ārkārtīgi svarīgi mainīt ēšanas paradumus un paaugstināt fizisko aktivitāti iedzīvotājiem. Pēdējos gados lielu popularitāti ir guvusi pārtrauktā vai periodiskā badošanās, kas tagad ir viena no populārākajām diētām pasaulē. Kā viens no šīs diētas paveidiem ir reliģiskā badošanās jeb gavēnis, ko veic miljoniem musulmaņu svētajā mēnesī – Ramadānā. Šis badošanās veids varētu palīdzēt risināt aptaukošanās problēmu, bet nepieciešams vairāk pētījumu un jāveicina izpratne par šo jautājumu musulmaņu kopienā. Metodes un materiāli: Šis darbs ir literatūras pārskats un apkopojums par vairākiem pētījumiem, meta-analīzēm, sistemātiskiem pārskatiem un dažādiem rakstiem tīmekļa vietnēs. Tika izpētītas arī dažas grāmatas, taču par šo tēmu pagaidām nav pieejams daudz literatūras. Rezultāti: Šis literatūras pārskats parādīja, ka Ramadāna laikā abu dzimumu indivīdiem novērojams ievērojams svara zudums, kas vīriešiem ir pat lielāks nekā sievietēm. Musulmaņi ar lieko svaru un aptaukošanos zaudēja vairāk svara nekā musulmaņi ar normālu vai nepietiekamu svaru. Svars fiziski aktīvajiem samazinās vairāk nekā neaktīvajiem kaloriju deficīta dēļ. Bez tam, ķermeņa kompozīcija mainās pozitīvi Ramadāna laikā. Tomēr šis literatūras pārskats arī parādīja, ka lielākā daļa no šīm izmaiņām ir pārejošas un pēc četrām līdz sešām nedēļām svars tiek atgūts atpakaļ. Secinājums: Ramadāna badošanās jeb gavēnis varētu būt sākuma punkts, lai risinātu aptaukošanās globālo problēmu. Taču, lai to panāktu, nepieciešami papildus pētījumi, lai badošanos varētu optimizēt. Tā kā Ramadāns ir tikai reizi gadā, pēc un pirms Ramadāna musulmaņu iedzīvotājiem var ieteikt izmantot citus brīvprātīgas badošanās veidus, lai gūtu lielāku labumu un ilglaicīgāku efektu.
ABSTRACT: Background: According to the WHO obesity has nearly tripled since 1975. In 2016 more than 1.9 billion adults were overweight and over 650 million were obese. Nowadays, the population in countries suffers more deaths from being overweight than from being underweight. Hence, as we can see obesity poses a major global health concern, which on top is also an economical burden for the world, since obesity is related to a wide range of other disorders, such as cardiovascular problems. To tackle this, it is of utmost importance to improve diets and physical activity of the population. In recent years, the trend of Intermittent Fasting has increased steadily. Now, it is one of the most popular diets in the world. One form of Intermittent Fasting is the religious fast practised by millions of Muslims during the holy month of Ramadan. This type of fasting practice could help tackle the problem of obesity, however, this requires further research and greater awareness needs to be created in the Muslim community. Methods and materials: The present paper is a literature review of several studies, meta- analyses, systematic reviews and different articles on websites. The review attempted to include some books as well but on this particular topic there is not much literature available. Results: This literature review showed that in both genders there is a significant weight loss during Ramadan, which is in men even more than in women. Overweight and Obese Muslims lost more weight than normal and underweight Muslims. Weight in physical active gets reduced more than in non-active because of the calorie deficit. Besides that, the body composition changes positively during Ramadan. However this literature review also showed that most of these changes are transient and after four to six weeks weight is regained. Conclusion: Fasting observed in the month of Ramadan could be a starting point with regard to overcoming the global issue of obesity. However, additional research is required in optimizing the fasting. It is crucial to maintain a balanced diet and avoid binge-eating as practised in certain parts of the world, in which case the weight is gained back after Ramadan. Since Ramadan is only once a year, other types of voluntary fasting after and before Ramadan can be recommended to the Muslim population in order to further profit from the advantages.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.