Title: Mild Traumatic Brain Injury
Other Titles: Viegla galvas smadzeņu trauma (smadzeņu satricinājums)
Authors: Kaspars Auslands
Tom Leon Roeder
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Atslēgas vārdi. – Viegla galvas smadzeņu trauma; smadzeņu satricinājums; mTBI; pieaugušie; definīcija; diagnostikas metodes; biomarķieri; “return to play”;datortomogrāfija (DT);;Keywords. – Mild traumatic brain injury; concussion; mTBI; adults; definition; diagnostic methods; biomarkers;return to play;CT;
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Konteksts – viegla galvas smadzeņu trauma ir viena no biežāk gūtajām traumām ceļu satiksmes un sporta negadījumos, kā arī gūstot arodtraumas. Tomēr ekspertu viedokļi par konkrētiem aspektiem attiecībā uz klasifikāciju, diagnostiku un ārstēšanas metodēm ir atšķirīgi. Atšķirīgas definīcijas, klasifikācijas un līdzīgu patoloģisku procesu definēšana rada grūtības salīdzināt pētījumus datubāzē “UpToDate. Šajā darbā ir apkopoti ne tikai jaunākie viedokļi un rekomendācijas, bet arī sniegts ieskats par turpmāk nepieciešamajiem pētījumiem. Metodes – Literatūras apskats. Informācijas meklēšana PubMed datu bāzē laika posmā no 2020. gada oktobra līdz 2021. gada oktobrim par vieglām galvas smadzeņu traumām pieaugušo populācijā, to definēšanu, epidemioloģiju, diagnostikas pasākumiem, ieskaitot punktu sistēmu, biomarķierus un vizuālo diagnostiku (DT, MR radioloģiskie izmeklējumi), kā pasākumus, kas jāievēro pilnībā atlabstot pēc galvas traumas (return to play protocols). Tika iekļauti raksti angļu un vācu valodās. Lai identificētu citus iespējamos avotus, tika pārbaudītas arī atsauces no jau atklātajiem literatūras datiem. Kopā izmantotas 56 atsauces. Papildu informācijas izpētei un ekspertu atzinumiem tika izmantota uz pierādījumiem balstīta medicīnas datubāze “UpToDate” Mērķis – Pārskatīt pašreizējos pētījumus par vieglām galvas smadzeņu traumām un to ārstēšanu, analizēt iemeslus dažādām pieejām pētnieku, ārstu un ekspertu vidū. Diagnostikas un aprūpes trūkumu konstatēšana, potenciālu uzlabojumu iespējas un jaunu diagnostikas pasākumu perspektīvas. Secinājums – Pašreizējā zināšanu un diagnostikas instrumentu izvēle joprojām ir ierobežota, var tikt veikti uzlabojumi attiecībā uz sabiedrības informētību, atpazīšanas un diagnostikas pasākumiem, pacientu kontroli dinamikā pēc atlabšanas, izvairīšanos no nevajadzīgu radioloģisko izmeklējumu veikšanas, samazinātu jonizējošā starojuma iedarbību un optimizētu izmaksu efektivitāti, neriskējot ar iespējamiem trūkumiem pacientu drošības jomā.
Background/Objectives. – Mild traumatic brain injury is a subtype of one of the most frequent sustained injuries in road accidents, as well as sports and occupational traumas. However, expert opinions differ on certain aspects in relation to classification, diagnostic approaches, and management of this injury. The different definitions, classifications and naming of similar pathogenic processes makes it challenging to compare UpToDate research. Not only did I compile the most recent opinions and recommendations, but also can this paper give an idea about further research necessity. Methods. – Literature review. Search of PubMed database during the period of October 2020 to October 2021 on Mild Traumatic Brain Injury in adult population, its definition, epidemiology, diagnostic measures, including score systems, biomarkers, and imaging techniques (Terms CT, MRI, Radiological investigations), as well as return to play protocols. English and German language articles were included. References from the detected reports were checked to identify other reports. In total 56 sources were used. Additional research by usage of evidence-based medicine database “UpToDate” for additional information research and expert opinions. Aim. – To review the current level of research on diagnostics and management of mild traumatic brain injury, analyze its controversiality among researchers, physicians, and experts. Detection of shortcomings of diagnostics and care, potential for improvement and outlook for new diagnostic measures. Conclusion. – The current state of knowledge and choice of diagnostic tools is still limited, improvements can be made concerning the spread of awareness in society, detection and diagnostic measures, follow-up of patients, avoidance of unnecessary imaging, decrease exposure to ionizing radiation, and optimize cost-efficiency without risking shortcomings for patient safety.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.