Title: Saliva as Early Diagnostics Tool for Oral Cancer
Other Titles: Siekalas kā mutes vēža agrīns diagnostikas līdzeklis
Authors: Madara Dzudzilo
Michelle Lotfinia
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Mutes dobuma vēža;perorāla plakanšūnu karcinoma;DNS marķieris;olbaltumvielu marķieris;RNS marķieris;MicroRNAs;miRNAs;Salivary Omics Biomarkers;siekalu biomarķieri;diagnostika;siekalas;Early diagnostic;CD44;perorāla skalošana;mutes vēža testi.;Oral cancer;oral squamous cell carcinoma;DNA marker;protein marker;RNA marker;MicroRNAs;miRNAs;Salivary Omics Biomarkers;salivary biomarkers;diagnosis;saliva;Early diagnostic;CD44;oral rinse;oral cancer tests.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mutes vēzis ir viens no visizplatītākajiem vēža veidiem visā pasaulē, un plakanšūnu karcinoma veido apmēram 90% no visiem perorālajiem ļaundabīgajiem audzējiem. Asimptomātiskā rakstura dēļ mutes vēzis parasti tiek diagnosticēts, kad tas kļūst simptomātisks, kad aptuveni 67% gadījumu jau ir attīstījušies slimības progresēšanas posmi ar reģionālām metastāzēm. Pašreizējie standarta mutes vēža diagnostikas rīki ir vizuāla pārbaude kopā ar audu biopsiju un histopatoloģisku novērtēšanu, kas joprojām ir izšķiroši, lai diagnosticētu potenciāli ļaundabīgus bojājumus slimību agrākajās stadijās. Tādējādi ir nepieciešams izstrādāt noteikšanas metodes, kas ļautu savlaicīgi diagnosticēt, kas ļautu veikt atbilstošu iejaukšanos un ārstēšanu. Siekalas ir kļuvušas par aizvien pievilcīgāku līdzekli siekalu biomarķieru identificēšanai. Biomarķieriem ir daudz potenciālu pielietojumu onkoloģijā, tostarp agrīnu mutes gļotādas ļaundabīgo izmaiņu noteikšana, riska novērtēšana, skrīnings un slimības progresēšanas uzraudzība. Šajā pārskatā aplūkotie potenciālie perorālā vēža siekalu biomarķieri ir: siekalu DNS, transkriptomātiskie, proteomiskie un mikrobiomiskie biomarķieri. Omi biomarķieri. DNS biomarķieri ir specifiski katram audzējam un rodas no atmirušajām šūnām. DNS aneuploīdijas, heterozigotitātes zaudēšanas un mitohondriju DNS izpēte var atvieglot vēža šūnu identificēšanu siekalās un to pārvaldību. Siekalu transkriptomātija ir izrādījusies svarīgs līdzeklis siekalu biomarķieru izstrādei. Vairākos pētījumos ir novērtēts siekalu atšifrējumu līmeņa paaugstināšanās OSCC pacientu siekalās. MiRNS funkcija kā biomarķieri perorālā vēža noteikšanai ir plaši pētīta, un ziņots, ka vairāku miRNS līmeņu līmenis perorālo vēža slimnieku siekalās ir paaugstināts. Tā kā miRNA ir saistīta ar vēža gēnu regulējošām funkcijām, pastāv iespēja, ka tuvākajā nākotnē to varētu izmantot kā biomarķieri. Nesen tika pētīti mikrobiomi un to saistība ar perorālo vēzi, un ziņots, ka tie ir potenciālie vēža audu rādītāji. Tomēr ir vajadzīgi turpmāki plaši pētījumi, lai pilnībā noteiktu to kā biomarķieru funkciju. Siekalu proteomiskā izpēte ir vērtīgs resurss siekalu diagnostikas jomā. Siekalās ir atklāti dažādi olbaltumvielu biomarķieri perorālam vēzim, un tie ir atzīti par būtiskiem vēža augšanas mediatoriem. Pētījumi ir parādījuši daudzsološu perorālo skalošanu galvas un kakla plakanšūnu karcinomas noteikšanai. OncAlertTM perorālais vēzis RAPID ir vienkārši, lēti un neinvazīvi perorālās skalošanas testi, kas novērtē kopējo olbaltumvielu un CD44 līmeni siekalu paraugos un var atšķirt mutes vēža slimniekus no veselīgas kontroles. Krēsla sānu diagnostikas rīks kopā ar klīnisko pārbaudi un laboratorijas analīzi var kalpot kā daudzsološs līdzeklis agrīnai mutes vēža noteikšanai.
Oral cancer is one of the most common cancers worldwide, with squamous cell carcinoma constituting approximately 90% of all oral malignancies. Due to its asymptomatic nature, oral cancer is usually diagnosed when it becomes symptomatic, when roughly 67% of cases have already developed advanced stages of the disease with regional metastases present. Current standard diagnostics tools for oral cancer are visual examination together with tissue biopsy and histopathological evaluation, which are still critical for the diagnosis of potentially malignant lesions in the earlier stages of the diseases. Thus, development of detection methods that will allow early diagnosis, enabling adequate intervention and treatment are necessary. Saliva has become an increasingly appealing tool for identification of salivary biomarkers of cancer. Biomarkers have many potential applications in oncology, including detection of early malignant changes of oral mucosa, risk assessment, screening, and monitoring the progression of the disease. The potential oral cancer salivary biomarkers discussed in this review are: salivary DNA, transcriptomic, proteomic and microbiomic biomarkers.omic biomarkers. DNA biomarkers are specific to each tumor and originate from dead cells. Investigation of DNA aneuploidy, loss of heterozygosity, and mitochondrial DNA can facilitate the identification of cancerous cells in saliva and their management. Salivary transcriptomics have proven to be important tools for developing salivary biomarkers. Several studies have assessed the increase of levels of salivary transcripts in saliva of OSCC patients. The function of miRNAs as biomarkers for oral cancer detection has been widely studied and several miRNA levels have been reported to be elevated in in saliva of oral cancer patients. As miRNA is associated with regulative functions of cancer genes, there is a chance that in the nearing future, it has the potential to be utilized as a biomarker. Microbiomes and their connection to oral cancer have recently been researched and reported to be potential indicators of cancerous tissues. However further extensive research is needed to fully determine their function as biomarkers. Salivary proteomic research is a valuable resource in the field of salivary diagnostics. Various protein biomarkers for oral cancer have been detected in saliva and have been recognized as essential cancer growth mediators. Studies have demonstrated promising oral rinses for the detection of head and neck squamous cell carcinoma. The OncAlertTM Oral Cancer RAPID is a simple, inexpensive, and noninvasive oral rinse tests that assesses total protein and CD44 levels in saliva samples and can distinguish oral cancer patients from healthy controls. The chair side diagnostics tool can together with clinical examination and lab analysis serve as a promising tool for early detection of oral cancer.
Description: Zobārstniecība
Dentistry
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.