Title: Sociālo darbinieku supervīzijas pieredze saistībā ar darbu ar personām ar invaliditāti.
Other Titles: Social workers experience of supervision related to work wich people wich disabilities
Authors: Velga Sudraba
Marta Brakmane
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Sociālais darbs; pieredze; cilvēki ar invaliditāti; tematiskā analīze.;Supervision; social work; experience; people with disabilities; thematic analysis.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: ANOTĀCIJA Maģistra darba ietvaros izstrādāts pētījums ar mērķi noskaidrot, kāda ir sociālo darbinieku supervīzijas pieredze jautājumos par darbu ar cilvēkiem ar invaliditāti. Šī mērķa sasniegšanai izmantota kvalitatīvā pētniecības stratēģija, jo tā sniedz iespēju atklāt maz pētītas parādības un tēmas, kā tas ir šajā gadījumā. Pētījumā izvirzīti divi jautājumi: 1) Kāda ir sociālo darbinieku supervīzijas pieredze jautājumos par darbu ar cilvēkiem ar invaliditāti?; 2) Kādas ir sociālo darbinieku supervīzijas pieredzi raksturojošās tēmas par darbu ar cilvēkiem ar invaliditāti?. Savā pieredzē dalījās 14 sociālie darbinieki, kuri strādā ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un supervīzijā risinājuši sev aktuālus jautājumus par darbu ar šīs sabiedrības grupas pārstāvjiem. Pētījuma norises laikā tika organizētas divas tiešsaistes fokusgrupas, katrā no tām piedalījās septiņi dalībnieki no dažādām Latvijas pilsētām. Iegūtie dati tika analizēti, izmantojot tematisko analīzi. Datu analīzes rezultātā iegūtas septiņas tēmas, kuras atspoguļo sociālo darbinieku supervīzijas pieredzi par jautājumiem, kas saistīti ar darbu ar cilvēkiem ar invaliditāti: “Biežākās supervīzijas vajadzības”; “Kolēģu atbalsts un dalīšanās pieredzē”; “Neveiksmīgs supervīzijas rezultāts”; “Emocijas un refleksija”; “Gadījuma risināšana”; “Kompetents supervizors”; “Organizatoriskie supervīzijas jautājumi”. Rezultāti atklāj, ka sociālajiem darbiniekiem īpaši svarīga ir kolēģu iesaistīšanās pieteikto problēmu risināšanā, tādejādi viens otram nodrošinot nepieciešamo atbalstu turpmāku profesionālo lēmumu pieņemšanas procesā. Lai pārvarētu izaicinājumus un problēmas, kas rodas, esot saskarsmē ar klientiem, kuriem ir invaliditāte, izrādīta vēlme sadarboties ar supervizoru, kuram pašam ir pieredze, strādājot ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, jo tieši tāds supervizors spējis sniegt visefektīvāko palīdzību sarežģītās situācijās. Abu fokusgrupu dalībnieki saskata supervīzijas pilnveides iespējas – veidot specializētās supervīzijas, kurās tiktu skatītas tēmas, kuras aktuālas tiem speciālistiem, kas strādā ar personām ar invaliditāti. Supervīzija kopumā tiek uztverta kā vērtīgs atbalsta resurss darbā ar specifiskām mērķgrupām. Pētījuma rezultāti varētu noderēt kā informatīvi izglītojošs materiāls topošajiem un jau praktizējošiem supervizoriem, kuri plāno vadīt supervīzijas sociālajiem darbiniekiem un iespējams saskarsies ar tādu jautājumu risināšanu, kas saistīti ar darbu ar personām ar īpašām vajadzībām. Atslēgas vārdi: supervīzija; sociālais darbs; pieredze; cilvēki ar invaliditāti; tematiskā analīze.
ABSTRACT The aim of this research paper of Master’s Degree was to determine the supervision experience of social workers when working with people with disabilities. A qualitative research strategy was chosen to achieve this goal, since it provides an opportunity to discover little - studied topics, as in this study. Research questions: 1) What is the supervision experience of social workers on issues of working with people with disabilities?; 2) What are the themes describing social workers' supervision experience when working with people with disabilities?. Fourteen social workers shared with their experience, who are working with people with special needs, and during supervision have been solving relevant questions about work with this group of people. Considering the time in which the research had taken place, were created two online focus groups. Each group had seven people from different Latvian cities. The results were analyzed using thematic analysis. As a result seven themes which show a social workers supervision experience dealing with issues related to work with disabled people were discovered: “The most common needs of supervision”; “The support from colleagues and sharing of experience”; “A supervision failure”; “Emotions and reflection”; “Case management”; ”Supervisor’s competence”; “Supervision organized questions”. The results show that the involvement of a colleague in a proposed problem solving process, has a special importance to social workers, because they give each other a necessary support to make professional decisions. To overcome the challenges and problems, which may come across working with people with disabilities, social workers show the willingness to work alongside supervisors, who have the experience working with people with special needs; because that type of supervisor was able to give the most effective help in difficult situations. The participants of both focus groups see the ways how to improve supervision – to create specialized supervision in which would be observed topics that are relevant to professionals, who work with disabled people. In general, the supervision is perceived as a valuable supporting resource in work with specific target groups. The results of the study could be useful as an informative educational material for future and already practising supervisors who plan to practise supervision for social workers and are likely to face issues related to working with individuals with disabilities. Key words: supervision; social work; experience; people with disabilities; thematic analysis.
Description: Supervīzija
Supervision
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pielikumi.pdfNoslēguma darba pielikums293.6 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Sabiedribas_veselibas_un_socialas_labklajibas_fakultate_SPVM_2021_Marta_Brakmane_043773.pdfMaģistra darbs1.02 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.