Title: Laika perspektīvas un personības iezīmju saistība ar apmierinātību ar darbu attālinātā darba veicējiem.
Other Titles: The relationship between time perspective, personality traits and job satisfaction in remote working enviroment.
Authors: Kristīne Mārtinsone
Ervīns Čukurs
Sanda Šalma
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Apmierinātība ar darbu;apzinīgums;attālinātais darbs;emocionalitāte;ekstraversija;laika perspektīva;līdzsvarota laika perspektīva;personības iezīmes.;Balanced time perspective;conscientiousness;emocionality;extraversion;job satisfaction;personality traits;remote work;time perspective.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījuma mērķis bija izpētīt, vai personības iezīmes un līdzsvarota laika perspektīva prognozē apmierinātību ar darbu attālinātā darba veicējiem. Tika izvirzīts pētījuma jautājums ar mērķi noskaidrot, vai pastāv saistība starp personības iezīmēm, līdzsvarotu laika perspektīvu un apmierinātību ar darbu attālinātā darba veicējiem, kā arī tika izvirzītas trīs pētījuma hipotēzes ar mērķi noskaidrot, vai līdzsvarota laika perspektīvai ir mediatora efekts starp emocionalitāti un apmierinātību ar darbu, ekstraversiju un apmierinātību ar darbu, kā arī starp apzinīgumu un apmierinātību ar darbu. Pētījumā piedalījās 181 dalībnieks, 52% (n = 94) vīrieši un 48% sievietes (n = 87), vecumā no 21 līdz 60 gadiem (M = 32,43; SD = 5,63), pārstāvot sešas valstis: Latviju (41%), Igauniju (20%), Lietuvu (18%), Poliju (12%), Horvātiju (5%) un Bulgāriju (4%). Dati tika ievākti tiešsaistē ar “Apmierinātības ar darbu aptauju” (Spector, 1985), “Zviedru Zimbardo laika perspektīvas aptauju” (Carelli, Wiberg & Wiberg, 2011), “HEXACO personības aptauju” (Ashton & Lee, 2008) un demogrāfisko rādītāju aptauju. Iegūtie rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgu pozitīvu saistību starp apmierinātību ar darbu un ekstraversiju (0,31**), kā arī apzinīgumu (0,20**), savukārt starp apmierinātību ar darbu un emocionalitāti tika novērota statistiski nozīmīga un negatīva saistība (-0,23**). Lielāka novirze no līdzsvarotas laika perspektīvas uzrādīja statistiski nozīmīgu pozitīvu saistību ar emocionalitāti (0,26**) un negatīvu saistību ar ekstraversiju (-0,57**) un apzinīgumu (-0,24**). Lielāka novirze no līdzsvarotas laika perspektīvas norādīja uz zemāku apmierinātību ar darbu (-0,33**). Iegūtie rezultāti uzrādīja statistiski nozīmīgu netiešu saistību starp emocionalitāti un apmierinātību ar darbu (β = -0,07*), ekstraversiju un apmierinātību ar darbu (β = 0,13*) un apzinīgumu un apmierinātību ar darbu (β = 0,07**). Līdzsvarota laika perspektīva mediēja 32% no emocionalitātes, 42% no ekstraversijas un 37% no apzinīguma ietekmes uz apmierinātību ar darbu. Ekstraversija izskaidroja 33% no līdzsvarotas laika perspektīvas variācijas. Iegūtie rezultāti norāda, ka līdzsvarota laika perspektīvai ir mediatora efekts starp emocionalitāti un apmierinātību ar darbu un apzinīgumu un apmierinātību ar darbu, kā arī daļējs mediatora efekts uz ekstraversiju un apmierinātību ar darbu. Emocionalitāte, ekstraversija, apzinīgums un līdzsvarota laika perspektīva sniedz pienesumu apmierinātības ar darbu rādītājos. Darbā izmantotie atslēgas vārdi – apmierinātība ar darbu, apzinīgums, attālinātais darbs, emocionalitāte, ekstraversija, laika perspektīva, līdzsvarota laika perspektīva, personības iezīmes.
The goal of the study was to explore whether personality traits and balanced time perspective predict job satisfaction of remote workers. There was a research question established to find out if there was a link among personality traits, balanced time perspective and job satisfaction of remote workers. Also, there were three hypotheses drawn to attempt to determine whether balanced time perspective acted as a moderator of the relationship between emotionality and job satisfaction, extraversion and job satisfaction and consciousness and job satisfaction. There were 181 participants in this study; 52% (n = 94) male un 48% female (n = 87), age from 21 to 60 (M = 32,43; SD = 5,63) from six countries: Latvia (41%), Estonia (20%), Lithuania (18%), Poland (12%), Croatia (5%) and Bulgaria (4%). Data was collected online using “Job satisfaction survey” (Spector, 1985), “Swedish Zimbardo time perspective survey” (Carelli, Wiberg & Wiberg, 2011), “HEXACO personality survey” (Ashton & Lee, 2008) and demographic survey created by the author of this study. There was a statistically significant and positive link between job satisfaction and extraversion (.31**), as well as consciousness (.20**), while there was a statistically significant and negative link between job satisfaction and emotionality (-.23**). Higher deviation from balanced time perspective showed significant and positive link with emotionality (.26**) and negative link with extraversion (-.57**) and consciousness (-.24**). Higher deviation from balanced time perspective resulted in lower job satisfaction (-.33**). Results revealed statistically significant indirect link between emotionality and job satisfaction (β = -0,07*), extraversion and job satisfaction (β = 0,13*) and consciousness and job satisfaction (β = 0,07**). Balanced time perspective mediated 32% of emotionality effect, 42% of extraversion effect and 37% from consciousness effect on job satisfaction. Extraversion explained 33% of variance in balanced time perspective. Results indicate that balanced time perspective has a mediator effect between emotionality and job satisfaction and between consciousness and job satisfaction, as well as partial mediator effect between extraversion and job satisfaction of remote workers. Emotionality, extraversion and consciousness together with balanced time perspective explain additional variance in job satisfaction or remote workers. Key words - balanced time perspective, conscientiousness, emocionality, extraversion, job satisfaction, personality traits, remote work, time perspective.
Description: Veselības psiholoģija
Health Psychology
Psiholoģija
Psychology
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.