Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorLelde Atvara-
dc.contributor.authorJana Levina-
dc.contributor.otherLiepājas filiālelv-LV
dc.contributor.otherLiepāja branchen-UK
dc.date.accessioned2021-06-21T21:02:39Z-
dc.date.available2021-06-21T21:02:39Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/5382-
dc.descriptionMāszinībaslv-LV
dc.descriptionNursing Studiesen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractKvalifikācijas darba autore ir Jana Levina, Rīgas Stradiņa universitātes Liepājas filiāles studiju programmas “Māszinības” studente. Kvalifikācijas darba tēma ir Uztura paradumi jauniešiem. Pētījuma mērķis ir noskaidrot uztura paradumus jauniešiem. Latvijas veselības uztura kontroles centrs, 2015. gadā veicot pētījumu Latvijā abu dzimumu jauniešu vidū, konstatēja, ka samazinās veselīga uztura lietošana, tajā skaitā augļu un dārzeņu patēriņš, paralēli palielinoties liekajai ķermeņa masai un aptaukošanai. (LVKC, 2015.) Latvijas Republikas Slimību profilakses un kontroles centrā veiktā pētījumā rezultāti liecina, ka Latvijas jauniešu vidū veselības paradumi, tajā skaitā arī veselīgas ēšanas paradumi kļūst arvien nepopulārāki, kā rezultātā rodas dažādi veselības traucējumi (SPKC, 2018). Uztura speciālisti savos darbos norāda, ka veselīgam, sabalansētam uzturam un ēšanas režīmam ir svarīga nozīme cilvēka labas pašsajūtas un veselības nodrošināšanai, kas ir tieši saistīts ar labas dzīves kvalitātes nodrošināšanu. (Zigurds, Neimane, Bodnieks 2018). Neveselīgi uztura paradumi nopietni ietekmē jauniešu pašsajūtu un mācību sasniegumus. Neatkarīgi no medicīnas māsu darba vietas (izglītības iestāde, ārsta privātprakse, ārstniecības iestāde), viņām regulāri nākas saskarties ar jauniešiem, kuriem veselības problēmas ir izraisījuši neveselīgi ēšanas un dzīvesveida paradumi. (Malki, 2018). Kvalifikācijas darbā tika izvirzīts pētījuma jautājums: Kādi ir uztura paradumi jauniešiem? Pētījumā izmantotās metodes: kvantitatīvā pētījuma metode – anketēšana, kvantitatīvs, aprakstošs, neeksperimentāls šķērsgriezuma pētījums. Kvalifikācijas darbs sastāv no 41 lapaspusēm, to papildina 14 attēli un 2 pielikumi. Darba rakstīšanai izmantoti 22 informatīvie avoti.lv-LV
dc.description.abstractThe author of the qualification paper is Jana Levina, a student of the study program “Nursing” of the Liepāja branch of Riga Stradiņš University. The topic of the qualification paper is Eating habits for young people. The aim of the study is to find out the eating habits of young people. The Latvian Health Nutrition Control Center, conducting a study in Latvia among young people of both sexes in 2015, found that the consumption of healthy f ood, including the consumption of fruits and vegetables, is decreasing, while overweight and obesity are increasing. (LVKC, 2015) The results of a study conducted by the Center for Disease Prevention and Control of the Republic of Latvia show that health habits, including healthy eating habits, are becoming increasingly unpopular among young people in Latvia, resulting in various health disorders (SPKC, 2018). In their work, nutritionists point out that a healthy, balanced diet and eating regime play an important role in ensuring a person's well-being and health, which is directly related to ensuring a good quality of life (Zigurds, Neimane, Bodnieks 2018). Unhealthy eating habits seriously affect young people's well-being and learning achievements. Regardless of the workplace of nurses (educational institution, private doctor's practice, medical institution), they regularly come into contact with young people whose health problems are caused by unhealthy eating and lifestyle habits. (Malki, 2018). The research question for the qualification work is: What are the eating habits of young people? Methods used in the research: quantitative research method - questionnaire, quantitative, descriptive, non-experimental cross-sectional research. The qualification paper consists of 41 pages, it is supplemented by 14 images and 2 appendices. 22 informative sources were used to write the work.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectUztura paradumilv-LV
dc.subjectjauniešu ēšanas paradumilv-LV
dc.subjectuztura paradumus veidojošie faktori.lv-LV
dc.subjectEating habitsen-UK
dc.subjecteating habits of young peopleen-UK
dc.subjectfactors forming eating habits.en-UK
dc.titleUztura paradumi vidusskolas vecuma jauniešiemlv-LV
dc.title.alternativeNutritional Habits in Secondary School Age Youthen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/otheren-UK
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Liepajas_filiale_LFMZ_2021_Jana_Levina_034772.pdfKvalifikācijas darbs764.39 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
jana_Levina_etikas_komiteja.pngNoslēguma darba pielikums200.31 kBimage/pngView/Open    Request a copyopen_acces_locked
galvojums_jana.jpgNoslēguma darba pielikums3.62 MBJPEGView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.