Title: Liekā svara izplatība un uztura paradumu izvērtējums gaļas pārstrādes uzņēmuma darbiniekiem.
Other Titles: Prevalence of overweight and dietary habits among employees of the meat processing company.
Authors: Anita Pastare
Dana Piteronoka
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: virssvars;aptaukošanās;veselības traucējumi;svara noteikšana;aptaukošanās cēloņi;ķermeņa masas indekss.;overweight;obesity;health disorders;weight determination;causes of obesity;body mass index.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Anotācija Darba nosaukums: Liekā svara izplatība un uztura paradumu izvērtējums gaļas pārstrādes uzņēmuma darbiniekiem. Bakalaura darba autore: Dana Piteronoka, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes starpaugstskolu akadēmiskā maģistra studiju programmas „Uzturzinātne” 2. studiju gada studējošā. Pētījuma aktualitāte: Latvijā un pasaulē katru gadu palielinās liekā svara un aptaukošanās izplatībā. Tā ir aktuālā un pieaugoša problēma arī Latvijas uzņēmumos. Pētījuma mērķis: Noskaidrot ēšanas paradumus, ikdienas uzturu un tā korelāciju ar ķermeņa masas indeksu. Noteikt liekā svara izplatību gaļas pārstrādes uzņēmuma 100 darbinieku izlases grupā. Pētījuma uzdevumi: Veikt anketēšanu un ķermeņa kompozīcijas noteikšanu ar bioimpedances svaru palīdzību. Noskaidrot uztura paradumu un ķermeņa masas indeksa savstarpējo korelāciju. Izvērtēt liekā svara izplatības atšķirības starp gaļas pārstrādes uzņēmuma darbiniekiem. Pētījuma metodes, dizains: Kvantitatīvs, novērojuma, šķērsgriezuma pētījums Rezultāti un secinājumi: Darbā konstatēts, ka pētījuma dalībnieku ēšanas paradumi neatbilst pilnvērtīgam uzturam. Normāls svars ir mazāk kā pusei pētījuma dalībnieku. Virssvars biežāk sastopams ir vīriešiem un aptaukošanās ir konstatēta abiem dzimumiem vienlīdz bieži. “Smaga” aptaukošanās, kas atbilst ĶMI > 40 ir biežāk sastopama sievietēm. Uztura paradumi ir ietekmējošs faktors liekā svara attīstībai uzņēmuma darbiniekiem. Darba apjoms: Pētnieciskais darbs satur 3 nodaļas, 3 tabulas, 53 attēlus, 18 pielikumus, tam ir 54 lappuses bez pielikumiem un 79 lappuses ar pielikumiem. Darbā tika izmantoti 55 informācijas avoti. Atslēgas vārdi: virssvars, aptaukošanās, veselības traucējumi, svara noteikšana, aptaukošanās cēloņi, ķermeņa masas indekss.
Abstract Title of the Paper: Prevalence of overweight and evaluation of dietary habits of meat processing company employees. Author of the master’s Paper: Dana Piteronoka, Riga Stradiņš University, University of Latvia and Latvia University of Life Sciences and Technologies inter-university academic master's study program "Health Sciences in Nutrition Science" second year student. Research topicality: The prevalence of overweight and obesity is increasing every year in Latvia and in the world. This is also a current and growing problem in Latvian companies. Objective of the research: To find out eating habits, daily diet and its correlation with body mass index. To determine the prevalence of overweight in a sample group of 100 employees of a meat processing company. Tasks of the research: To perform questionnaires and to determine body composition using bioimpedance scales. To find out the correlation between eating habits and body mass index. To evaluate differences in the prevalence of overweight among the employees of the meat processing company. Research methods, design: Quantitative, observational, cross-sectional research Findings and conclusions: The Author of the paper has discovered that paper found that the eating habits of study participants do not correspond to a complete diet. Less than half of the study participants is with normal weight. Being overweight is more common in male population yet obesity is found in both sexes equally often. "Severe" obesity with a BMI> 40 is more common in female population. Eating habits are a factor influencing the development of overweight in the company's employees. Volume of the Paper: The research work contains 3 chapters, 3 tables, 53 figures, 18 appendices, it has 54 pages without appendices and 79 pages with appendices, 55 sources of information were used in the work. Keywords: overweight, obesity, health disorders, weight determination, causes of obesity, body mass index.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.