Title: Jēkabpils novada saimniecībās audzēto kartupeļu kvalitātes izvērtējums.
Other Titles: Assessment quality of potatoes farm in Jekabpils municipality
Authors: Anita Blija
Sintija Čamāne
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: kartupeļi;šķirne;kvalitātes rādītāji;veselība;Potatoes;variety;quality indicators;health
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Čamāne Sintija. Jēkabpils novada saimniecībās audzēto kartupeļu kvalitātes izvērtējums. Maģistra darbs. Rīga: RSU, 2021. 51. lpp. Kartupelis – tas ir tāds pārtikas produkts, bez kura mūsu ikdiena vairs nav iedomājama. Tas ir ļoti vērtīgs produkts, kuram piemīt daudzas pozitīvas īpašības. Šīs īpašības var atšķirties un iemesli var būt dažādi – gan šķirne, gan audzēšanas apstākļi. Darba mērķis: Izpētīt Jēkabpils novadā audzēto kartupeļu kvalitātes rādītājus un to atkarību no šķirnes īpašībām. Maģistra darbā analizēti kartupeļu kvalitātes rādītāju ietekmējošie faktori, šķirnes ietekme uz kartupeļu kvalitātes rādītājiem. Izvērtēti kartupeļu ķīmiskie un fizikālie kvalitātes rādītāji un noteikti kartupeļu sensorie rādītāji. Maģistra pētnieciskajā daļā tika analizēti triju zemnieku saimniecību kartupeļu šķirnes un to kvalitātes rādītāji. Kopumā tika analizēti 7 kartupeļu šķirņu paraugi. Veiktais pētījums rāda, ka šķirne ietekmē kartupeļa kvalitātes rādītājus. Dažādām šķirnēm ir atšķirīgi kvalitātes rādītāju lielumi, tomēr šos rādītājus var ietekmēt ne tikai kartupeļu šķirne, bet arī citi faktori - augsne, kurā kartupeļi audzēti, mēslojums un minerālvielas, kas izmantotas, glabāšanas apstākļi, kas nodrošināti. Darbā iekļautas 12 tabulas, 15 attēli, 1 pielikums, 107 literatūras un informācijas avoti, kas ietver zinātnisko, speciālo literatūru, populārzinātniskos rakstus un statistikas datus. Atslēgvārdi: kartupeļi, šķirne, kvalitātes rādītāji, veselība.
Camane Sintija. Assessment quality of potatoes farm in Jēkabpils municipality. Master’s work. Riga: RSU, 2021. 51 pages. Potatoes are a food without which our daily lives are no longer imaginable. It is a very valuable product with many positive properties. These characteristics may vary and the reasons may be different, both in terms of variety and growing conditions. Aim of the work: To study the quality indices of potatoes grown in Jēkabpils region and their dependence on the variety characteristics. The factors influencing potato quality indicators and the influence of variety on potato quality indicators are analyzed in the master's thesis. Chemical and physical quality parameters of potatoes were evaluated and sensory indices of potatoes were determined. In the research part of the Master thesis, potato varieties of three farms and their quality indices were analyzed. A total of 7 samples of potato varieties were analyzed. The study shows that the variety affects the quality of potatoes. Different varieties have different values of quality indices, but these indices can be affected not only by the potato variety, but also by other factors, such as the soil in which the potatoes are grown, the fertilizer and the minerals used, and the storage conditions provided. The work includes 12 tables, 15 pictures, 1 annexes, 107 sources of literature and information, including scientific, special literature, popular articles and statistical data. Keywords: potatoes, variety, quality indicators, health.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.